background img
banner
banner

Ξανά στο προσκήνιο η αποκατάσταση του Δημοτικού Μεγάρου Καμαρών

ΑΝΑΠΤΕΡΩΣΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τι κι αν είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 κατόπιν τροποποίησης, η αποκατάσταση του Δημοτικού Μεγάρου Καμαρών εκκρεμεί από το 2007 και στο μεσοδιάστημα όλες οι υπηρεσίες στη Δυτική Αιγιάλεια στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, επιβαρύνοντας οικονομικά τον δήμο Αιγιαλείας. Οι ελπίδες για την επανέναρξη των εργασιών αναπτερώθηκαν όταν στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στο οποίο περιλαμβάνεται η μελέτη αλλά και η εκ νέου δημοπράτηση του έργου.

Θα χρειαστεί νέα μελέτη

Στην αιτιολογική τους έκθεση, ανέφεραν προς τη δημοτική αρχή που δεν είχε λάβει κάποια μέριμνα για το εν λόγω έργο: ΄΄Κρίθηκε επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας η μελέτη αποτίμησης της εναπομείνασας φέρουσας ικανότητας – η επικαιροποίηση της υπάρχουσας Μελέτης αποκατάστασης, Ενίσχυσης –Διαρρύθμισης- προϋπολογισμού και τεύχη δημοπράτησης του Δημοτικού Μεγάρου Καμαρών με ποσό 50.000 € από Δημοτικούς πόρους. Το έργο αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί, αφού μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί ήδη 250.000€ από την αρχική σύμβαση των 500.000€. Η σύμβαση αυτή υπεγράφη το 2007 και στη συνέχεια ο εργολάβος προέβη σε διακοπή εργασιών, με ευθύνη του Δήμου. Σήμερα η σύμβαση έχει λυθεί και το κτίριο ολοένα και φθίνει. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές υπόσχονταν την αποπεράτωση του κτιρίου, αλλά ποτέ δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να παραμένει ημιτελές και να καταστρέφεται. Αυτό όμως αντιβαίνει στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μας υπαγορεύουν να αξιοποιούμε σωστά τα χρήματα των δημοτών΄΄.

Σημείωναν ακόμη ότι από την εκποίηση των δημοτικών οικοπέδων του πρώην δήμου Ερινεού ο δήμος έχει μέχρι στιγμής εισπράξει 1,1 €, γνωστοποιώντας το πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και την ανάγκη του δήμου να στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες ( ΚΕΠ, κοινοτικό γραφείο), για τη στέγαση των οποίων, όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα (13 χρόνια) ο δήμος πληρώνει ενοίκια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο κτίριο, που είναι διώροφο και με υπόγειο, με εμβαδόν περίπου 500τ.μ., ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί ενώ υπολείπονται άλλες βασικές εργασίες προκειμένου να δοθεί προς χρήση.

Θα απαλλάξει τον δήμο από τα μισθώματα

Μιλώντας στο protionline.gr για το έργο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παναγιώτης Περλέγκας υπενθυμίζει πως το κτίριο παλιότερα στέγαζε το κοινοτικό γραφείο, την αστυνομία καθώς και τις δικαστικές υπηρεσίες. Οι εργασίες αντιστήριξης του κτιρίου («Αποκατάσταση-ενίσχυση-διαρρύθμιση Δημοτικού Μεγάρου Δ.Δ. Καμαρών»), είχαν ξεκινήσει επί δημαρχίας του αείμνηστου Ανδρέα Βαρνακιώτη ωστόσο στην συνέχεια, το 2012, στον διευρυμένο δήμο Αιγιαλείας υπό τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο, σταμάτησαν ελλείψει χρηματοδότησης. Το 2019 και πριν διαλυθεί η σύμβαση με τον εργολάβο έγινε υποκατάσταση της κοινοπραξίας, διαδικασία που κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να μην γίνει ανάθεση και χαθεί περισσότερος χρόνος, από τη στιγμή που ένας εκ των δύο εργολάβων δεν ήταν πλέον ενεργός. Τη σχετική απόφαση είχε λάβει τον Μάρτιο του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, κρίνοντας ομόφωνα πως πρέπει να ξεκινήσει και πάλι το έργο. Μάλιστα, τον προϋπολογισμό του 2019 είχαν εγγραφεί 300.000 ευρώ για την αποπεράτωση του κτιρίου.

Πλην όμως, το έργο δεν προχώρησε και το καλοκαίρι που μας πέρασε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, έγινε διάλυση της σύμβασης. ΄΄Πλέον, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που σταμάτησαν οι εργασίες και μόνο έτσι θα καταγραφεί το τι χρειάζεται να γίνει΄΄, είπε ο κ. Περλέγκας, κρίνοντας θετικά το γεγονός ότι το έργο περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς αναφορικά με το μέχρι πού είχαν φτάσει οι εργασίες, είπε ότι το κτίσμα παραμένει οικοδομή καθώς ακόμη δεν έχουν μπει πόρτες και παράθυρα, είχαν προχωρήσει τα ηλεκτρολογικά, ωστόσο χρειάζεται δάπεδα, ελαιοχρωματισμούς κ.λπ. ώστε να μπορέσει να καταστεί λειτουργικό και να στεγάσει ΚΕΠ, Ληξιαρχείο, Βιβλιοθήκη, γραφεία συλλόγων κ.ά. ΄΄Σκεφτείτε ότι ελλείψει χώρων, τα αρχεία της κοινότητας Καμαρών πάρα πολλών χρόνων, βρίσκονται παραπεταμένα σε μία αποθήκη στο Δημητρόπουλο και η ανεύρεση κάποιου στοιχείου είναι εξαιρετικά δύσκολη΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος, τονίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης του κτιρίου.

Ο δήμος Αιγιαλείας…  χρωστάει πολλά στις Καμάρες

Παράλληλα, ο κ. Περλέγκας μίλησε και για τα όσα ο δήμος Αιγιαλείας «χρωστά» ανταποδοτικά στην περιοχή των Καμαρών, λέγοντας: ΄΄Σκεφτείτε ότι ο δήμος Ερινεού «κληροδότησε» στον δήμο Αιγιαλείας το ποσό των 500.000 ευρώ από εκποίηση οικοπέδων στην κοινότητα Καμαρών. Επίσης, το 2018 από απαλλοτριώσεις οικοπέδων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως ο δήμος έλαβε από τις Καμάρες άλλες 600.000 ευρώ ενώ αναμένεται να λάβει κι άλλα χρήματα από οικόπεδα για τα οποία οι αποφάσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει. Με τόσα χρήματα, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό. Ο δήμος οφείλει να αποπερατώσει το Δημοτικό Μέγαρο Καμαρών και γιατί έχει λάβει πολλά από την περιοχή αλλά και για να απαλλαγεί από την υποχρέωση να καταβάλει μισθώματα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr