background img
banner
banner

Οι αυριανοί γιατροί… έχουν ‘’φωνη’’

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΟΙ ΑΙΓΙΩΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΣΤΑΘΑΚΑΡΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ

Ο κλάδος της ιατρικής είναι ένας ¨ολοκαίνουριος¨ τόπος για κάθε νέο φοιτητή. Οι γνώσεις στην αρχή είναι ελάχιστες μεν, αλλά σιγά – σιγά αποκαλύπτεται η κάθε πτυχή αυτού του ¨πλανήτη¨… που είναι στ’ αλήθεια ξεχωριστός και μοναδικός.

Οι πληροφορίες που διδάσκεται ένας φοιτητής ιατρικής, είναι άπειρες και ξέρει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να τις εισπράττει σε όλη την διάρκεια της ζωή του. Κάθε τεχνική που μπορεί να βοηθήσει ή να σώσει κάποια ανθρώπινη ζωή, είναι η πρόκληση και το προσωπικό του ¨στοίχημα¨. Αμέτρητες οι ώρες μελέτης πάνω από βιβλία και οι σημειώσεις σε μπλοκ. Ή και μετέπειτα πρακτικά… ¨διαβάζοντας¨ εκατοντάδες ασθενείς. Ο στόχος τους; Να ασκούν το μεγαλύτερο λειτούργημα της εποχής. Οι κόποι και οι προσπάθειες ενός γιατρού ανταμείβονται, κάθε φορά που κάποιος ασθενής τον κοιτάξει λέγοντας του: ¨Σε ευχαριστώ γιατρέ!¨.

Αγγελίνα Σταθακάρου: Η ιατρική δεν μπορεί να διδαχθεί εξ αποστάσεως

Το διάβασμα για τις ιατρικές σχολές απαιτεί αρκετό χρόνο. Υπάρχουν φορές που ξενυχτάς πάνω ένα βιβλίο, προσπαθώντας να κατανοήσεις την αιτιολογία μιας ασθένειας, ενώ άλλες, νιώθεις πως οι πληροφορίες που διαθέτεις δεν είναι αρκετές για να αφομοιώσεις εντέλει την πολυπλοκότητα του κλάδου. Οι ώρες διδασκαλίας είναι αδιάκοπες. Όπως στην περίπτωση της Αγγελίνας Σταθακάρου, η οποία σπουδάζει στο Τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και βρίσκεται στο τέταρτο έτος φοίτησης. Η σχολή της, έχει εξαετή φοίτηση μέσα στην οποία περιλαμβάνεται η θεωρητική και η πρακτική προσέγγιση του κλάδου. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει και επιδιώκει πρωτίστως να γνωρίσει όσο το δυνατόν καλύτερα το πρακτικό μέρος της κάθε ειδικότητας, για να επιλέξει έπειτα τι ακριβώς της ταιριάζει. Παρ’ όλα αυτά, η καρδιολογία είναι μια ειδικότητα που της κεντρίζει το ενδιαφέρον και ίσως αυτή η κατεύθυνση τελικά… ¨κερδίσει¨ την εξέλιξή της.

Γεννήθηκε στο Αίγιο και είναι κόρη του Θεοφάνη Σταθακάρου και της Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου.

«Ο ιός covid-19 έχει έρθει για να… μείνει στις ζωές μας, γεγονός που μας κάνει να απορυθμιζόμαστε από την άλλοτε προκαθορισμένη ρουτίνα. Είναι μια κατάσταση που έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή, τόσο της ατομικής καθημερινότητας όσο και της κοινωνικής ζωής. Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, έχει ¨αποκλείσει¨ πλήρως τους φοιτητές από τα αμφιθέατρα και την πρακτική εξάσκηση. Στην ιατρική, οι υποχρεωτικές κλινικές που απαιτούνται να παρακολουθήσει κάποιος για να πάρει πτυχίο, έχουν μειωθεί έως και αναβληθεί εντελώς. Προσωπικά είμαι από τους τυχερούς γιατί δεν έχω στερηθεί κάποια πρακτική εξάσκηση, μιας και στο προϋπάρχον πρόγραμμα, περιοριζόταν μόνο σε θεωρητική διδασκαλία για τα τρέχοντα εξάμηνα. Η ιατρική δεν μπορεί να διδαχθεί εξ αποστάσεως και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Σχετικά με την πανδημία, είναι μια κατάσταση που όχι μόνο δυσκολεύει τις σπουδές αλλά και πρακτικά την καθημερινή μου ζωή. Δεν μπορώ να συναντήσω εύκολα τους φίλους μου και πλέον κάθε ενασχόληση που είχα εκτός διαβάσματος είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Το γεγονός ότι όλη η οικογένεια είναι ξανά ¨μαζί¨ μέσα στο σπίτι είναι μεν υπέροχο… αλλά καμία φορά σε αποσπά και από τον στόχο. Πήρα την απόφαση να περάσω μόνη το lock down στην φοιτητική μου πόλη, έτσι ώστε να ανταπεξέλθω αναπόσπαστη στις απαιτήσεις της σχολής» επισημαίνει η νεαρή φοιτήτρια .

Νίκος Καραμάνος: Θυσιάζω προσωπικές στιγμές προκειμένου να προσηλωθώ στον στόχο

Ο Νίκος γεννήθηκε στο Αίγιο και είναι γιός του Χρήστου Καραμάνου και της Θεοδώρας Μπίτα.  Μιλώντας στo protionline.gr ο πρωτοετής φοιτητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει: «Οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Σε όλες τους φοιτητές της ιατρικής γίνεται άμεσα αντιληπτό πόση συνέπεια χρειάζεται και πόση προσήλωση, αλλά και εργατικότητα. Είμαστε αυτοί που μελλοντικά θα διαχειριστούμε την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Σαν φοιτητής χρειάζομαι πολλές ώρες την ημέρα για μελέτη, το δύσκολο κομμάτι είναι να συμβαδίζουμε με την ύλη. Όμως, όταν ο ζήλος σου για κάτι είναι μεγάλος, υπερνικά κάθε εμπόδιο ή αδυναμία. Όποτε χρειαστεί, θυσιάζω προσωπικές στιγμές ή χρόνο, προκειμένου να προσηλωθώ στο διάβασμά μου και στις υψηλές απαιτήσεις που έχει το αντικείμενο.
Θυσιάζω πράγματα ή αγνοώ κάθε σωματική ή ψυχολογική πίεση κάποιες φορές. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει ο φοιτητής την ανατομία και τον τρόπο προσέγγισης ενός ασθενούς με τον τρόπο της τηλεδιάσκεψης.

Το πόσο αποδίδει τελικά αυτός ο τρόπος διδασκαλίας θα φανεί στο μέλλον. Πάντως η συνεργασία φοιτητών – καθηγητών έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν πιστεύω πως ο τρόπος αυτός επηρεάζει για τώρα, την έκβαση των σπουδών.
Ασχολούμαι από την παιδική μου ηλικία με τον αθλητισμό και δεν το αποκλείω να στραφώ μελλοντικά προς αυτή την κατεύθυνση» τονίζει ο φοιτητής.

Πρακτικά, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αντιμετωπίζει αρκετά τεχνικά και διαπροσωπικά προβλήματα, αφού εφαρμόζεται πρώτη φορά σε ευρύτερο πλαίσιο και στα Πανεπιστήμια. Η σύνδεση στο διαδίκτυο πολύ συχνά δεν είναι ¨καλής ποιότητας¨ ή είναι υπερβολικά αργή και δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα μέχρι στιγμής που να μπορεί να υποστηρίξει την ταυτόχρονη διδασκαλία πάρα πολλών φοιτητών την ταυτόχρονα.

Σε μελλοντικό ρεπορτάζ τou protionline.gr οι δύο νέοι Αιγιώτες ιατροί θα καταθέσουν τις προσωπικές τους ανησυχίες αλλά και τις περαιτέρω δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ¨τεχνική¨ πλευρά της μόρφωσής τους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι δύσκολες των ημερών συνθήκες λόγω covid-19, ¨χτυπούν¨ την πόρτα με διαφορετικό τρόπο στον καθένα ξεχωριστά: Και για τους φοιτητές ιατρικής, τα προβλήματα αυτά, αποκτούν δικό τους χαρακτήρα και τρόπο. Και διαιωνίζονται… ίσως.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr