background img
banner
banner

Οι δημοτικοί υπάλληλοι αντιδρούν

ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Η σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στον δήμο Αιγιαλείας ήρθε σε μία πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή και ήταν αυτό που θα έλεγε κανείς «πάνω στην ώρα». Από τη μία η ανάγκη να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας σε διάφορα επίπεδα και υπηρεσίες και από την άλλη η τήρηση των μέτρων προστασίας του Covid-19 καθιστούν τη λειτουργία της άκρως απαραίτητη.

Στόχος της δημοτικής αρχής μάλιστα, είναι η ενίσχυσή του Γραφείου Δημοτικής Αστυνομίας με δύο ακόμη άτομα. Αυτή τη στιγμή το Γραφείο στελεχώνουν τρεις δημοτικοί αστυνομικοί, οι δύο προερχόμενοι από αντίστοιχες υπηρεσίες και ο ένας από διοικητικές υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας. Δεδομένων των αναγκών που προκύπτουν και επειδή προσφάτως αποφασίστηκε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, βεβαιώνοντας πλέον όλες τις τροχονομικές παραβάσεις, κρίνεται απαραίτητο και πρόκειται να ζητηθούν από τη δημοτική αρχή δύο προσλήψεις αντίστοιχου αριθμού ατόμων με απώτερο στόχο να υπηρετούν το Γραφείο έξι άτομα ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε τρεις βάρδιες των δύο ατόμων.

Συστάσεις, έλεγχοι και επιβολή προστίμων

Ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας μέχρι πρότινος είχε να κάνει κυρίως με συστάσεις και ενημέρωση του κοινού και σε σχέση με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια στη διασπορά του covid με το βάρος να πέφτει ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και στο πώς θα καταφέρουν να λειτουργούν στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι δημοτικοί αστυνομικοί συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια ελέγχων μαζί με την αστυνομία σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας για την τήρηση των μέτρων, ενώ δεν λείπει και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Πανδημία και έλλειψη προσλήψεων έχουν…  αποδεκατίσει τον δήμο Αιγιαλείας από προσωπικό

Η ένσταση της Ομοσπονδίας ωστόσο των Δημοτικών Υπαλλήλων έχει να κάνει με τον ορισμό διοικητών υπαλλήλων από τους εκάστοτε δημάρχους για όσο ισχύουν τα μέτρα. Όπως αναφέρει στo protionline.gr αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ Άγγελος Μητρόπουλος, ΄΄το υπουργείο Εσωτερικών έφερε στη Βουλή τροπολογία που δημιουργεί σειρά προβλημάτων στη λειτουργία των δήμων. Με αυτήν, επιδιώκει η Κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα σε δήμους που δεν έχουν Δημοτική Αστυνομία ή αν έχουν το προσωπικό που έχουν δεν φτάνει, να μπορούν με απόφαση δημάρχου και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό να ορίζουν Διοικητικούς Υπάλληλους για να ασκούν αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και να ασκούν τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας. Εμείς αντιδρούμε σε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν λέμε ότι στον δήμο μας μέχρι στιγμής έχει επιβληθεί σε διοικητικούς υπαλλήλους να γίνουν δημοτικοί αστυνομικοί όμως ειδικά στον δήμο Αιγιαλείας, δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνει αυτό΄΄.

Και εξηγεί: ΄΄Από τη μία η Δημοτική Αστυνομία είναι ένα δύσκολο αντικείμενο και δεν μπορεί να ασχοληθεί ο κάθε ένας, αφού χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, από την άλλη ο δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες. Επομένως, από οποιοδήποτε τμήμα να μετακινείτο προσωπικό προς το Γραφείο Δημοτικής Αστυνομίας, θα δημιουργείτο πρόβλημα. Ήδη οι δημοτικές υπηρεσίες στην περιφέρεια αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες πόσο μάλλον εάν αποδυναμωθούν κι άλλο΄΄.

΄΄Πρόκειται για μία ακόμη αρμοδιότητα που η κυβέρνηση μετακυλύει στους δήμους, πράγμα που μας βρίσκει αντίθετους΄΄, προσθέτει ο κ. Μητρόπουλος.

Να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι αναφέρουν πως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και δηλώσει ότι θα στελεχώσει τις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας με νέες προσλήψεις αλλά και με μετατάξεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες και επιθυμούν να γυρίσουν. Ωστόσο, αντί αυτού, προχωρά στην ουσία σε υποχρεωτική και αναγκαστική ανάθεση αρμοδιοτήτων δημοτικής αστυνομίας σε διοικητικούς υπαλλήλους ή σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων που δεν έχουν προσληφθεί για αυτή την ειδικότητα και δεν έχουν εκπαιδευθεί σε αστυνομικές πρακτικές και σε θέματα δικαίου και τους βαφτίζει αυθαίρετα δημοτικούς αστυνομικούς…

Είναι γεγονός πως με την πανδημία να… φουντώνει, οι δήμοι είναι έντονα αποδεκατισμένοι από προσωπικό, λόγω της χρόνιας απαγόρευσης προσλήψεων αλλά και λόγω των ειδικών αδειών (ευπαθών ομάδων και γονέων) και δύσκολα θα βρεθούν υπάλληλοι να ασκήσουν τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ή αν βρεθούν θα είναι σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε άλλους νευραλγικούς τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr