background img
banner
banner

Οι ελλείψεις προϋπήρχαν του covid και τώρα… «απειλούν»

ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

«Η υγεία των πολιτών είναι η περιουσία του κράτους. Για να διατηρηθεί όμως αυτή η περιουσία, χρειάζεται να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) καθώς και όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

Την αντίδραση αλλά και την αγωνία τους γιατί δεν έχουν γίνει πράξη τα παραπάνω, εξέφρασαν χθες οι εργαζόμενοι της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας, μόνιμοι και συμβασιούχοι, που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντός του χώρου του νοσοκομείου, παρουσία εργατικών σωματείων της περιοχής που δήλωσαν αλληλέγγυα στον αγώνα τους εν μέσω της πιο σκληρής υγειονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία και υπό τη «σκιά» του ενδεχομένου, το Νοσοκομείο Αιγίου να μετατραπεί σε κατ’ εξοχήν νοσοκομείο covid…

Συμμετέχοντας στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ που είχε κηρυχθεί από τις 8.00 ως τις 10.00 το πρωί πανελλαδικά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Παρόντες ήταν η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς και επίταξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Στην κινητοποίηση μίλησαν ο Αποστόλης Ασπρούκος και ο Αποστόλης Σταθόπουλος από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Νοσοκομείου και ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ακόμη το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, καθώς η Αγγελική Κουρή, δημοτική σύμβουλος Αιγιαλείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Αποστόλης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, σχολιάζοντας και την πρόθεση της κυβέρνησης να προσλάβει με εξάμηνη σύμβαση ιδιώτες γιατρούς με τη δυνατότητα να διατηρούν το εξωτερικό τους ιατρείο. ΄΄Αναρωτιέμαι, δεν αναγνωρίζουν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αυτοί που κράτησαν το δημόσιο σύστημα υγείας μέσα σε αυτό τον κυκεώνα της πανδημίας όρθιο και σήμερα έχουν οι συνάνθρωποί μας ελπίδα ότι θα έρθουν στο νοσοκομείο να γίνουν καλά; Αυτό μας γεμίζει όχι μόνο αγωνία αλλά θυμό. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει το υπουργείο το υπάρχον προσωπικό και να δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες. Δεν έχουμε αντίρρηση στην ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού αλλά πρέπει να στηριχθεί το υπάρχον. Γιατί να μην δώσει περισσότερα χρήματα στον νοσοκομειακό γιατρό και αυξήσεις στο υπόλοιπο προσωπικό;΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο σήμερα

Ο κ. Ασπρούκος έδωσε στοιχεία σχετικά με το προσωπικό του νοσοκομείου, λέγοντας: ΄΄Το νοσοκομείο δεν απαρτίζεται μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές. Βρίσκονται κι άλλοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως π.χ. οι διοικητικοί. Για να δουλέψω προσωπικά, στον όροφο με τον γιατρό, χρειάζομαι και την ανάλογη υποστήριξη. Δεν θα είχα γάντια και μάσκες αν δεν με προμηθεύσει κάποιος. Δεν μπορώ να πολεμήσω αν δεν έχω σφαίρες. Όλοι στο νοσοκομείο μας είναι σημαντικοί. Η Διοικητική Υπηρεσία απαρτίζεται από 30 ανθρώπους που τόσοι ήταν και το 1980 που η γραφειοκρατία του δημοσίου ήταν δέκα φορές λιγότερη. Οπότε έχουμε ανάγκη όλους τους συναδέλφους. Με επικουρικά τερτίπια, προωθούν συμβασιούχους πολλών ταχυτήτων που μάθαμε και σήμερα ότι κάποια σειρά επικουρικών έμεινε απλήρωτη και θα… δούμε. Αυτές οι ταχύτητες δημιουργούν διχόνοιες και προβλήματα. Οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι επικουρικοί σε όλα τα πόστα είτε στη φύλαξη, είτε στην καθαριότητα, είτε στον διοικητικό τομέα, είτε στον ιατρικό, είναι θέσεις μονίμων στον Οργανισμό, δηλαδή δεν εργάζονται έξτρα λόγω της επιδημίας, άρα αντιλαμβάνεται κανείς πόσα είναι τα κενά στα νοσοκομεία. Και με αφορμή την κρίση είπαν πως θα τα στελεχώσουν. Η στελέχωση όμως είναι εικονική γιατί θα περάσει η εποχή του covid, όμως οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων δεν θα σταματήσουν όπως δεν θα σταματήσουν και οι πολίτες να χρειάζονται το νοσοκομείο΄΄.

Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην υπερβολική αύξηση το πληθυσμού λόγω της άφιξης των Αθηναίων

Οι ομιλητές έκαναν ακόμη αναφορά στο επιπλέον «βάρος» που σηκώνει αυτό το διάστημα το νοσοκομείο. ΄΄Έχουν αφήσει από την Αθήνα, από έναν «κόκκινο νομό» όλους τους πολίτες να φύγουν προς την επαρχία στην αναγγελία του κλεισίματος. Το νοσοκομείο αυτό είναι φτιαγμένο για τον πληθυσμό του. Ξαφνικά, όταν πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός αυξάνονται και οι ανάγκες. Άρα δεν μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό. Αυτοί που έχουν αποκτήσει μία προϋπηρεσία, είναι επιτακτική ανάγκη να μείνουν και να έρθουν κι άλλοι. Όλες οι συμβάσεις που ακούτε είναι τερτίπια για να μην έχουμε μονιμοποιήσεις, αλλά να έχουμε πελατειακό κράτος και τη δέσμευση της ψήφου. Το πελατειακό κράτος που είχαμε παλιότερα «θα σε βάλω στη δουλειά», έγινε τώρα «θα σε κρατήσω στη δουλειά»΄΄, τόνισαν.

Στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και οι γιατροί. Ήδη, όπως τονίστηκε, οι γιατροί δουλεύουν στην Παθολογική Κλινική με δέκα εφημερίες ο καθένας προ κρίσης. Στην Ορθοπαιδική, δεκαπέντε ημέρες εφημερίες τον μήνα. Οι ανάγκες δεν έχουν προκύψει λόγω της κρίσης αλλά προϋπήρχαν…

Το Νοσοκομείο Αιγίου είναι  το «αποκούμπι» των αγροτών

Εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, ο πρόεδρος Γιάννης Μποδιώτης σημείωσε: ΄΄Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνετε. Είμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε, το πανό μας παραμένει έξω από το νοσοκομείο. Στα αιτήματά σας είμαστε σύμφωνοι, ζητούμε κι εμείς μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Υγεία, να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν, ειδικά το Νοσοκομείο Αιγίου για εμάς τους αγρότες είναι ένα αποκούμπι. Αυτή τη στιγμή περνάμε μία υγειονομική κρίση και δεν έχουν παρθεί τα απαιτούμενα μέτρα από την κυβέρνηση. Εμείς σας ευχαριστούμε για τον αγώνα που δίνετε για να μπορέσει το νοσοκομείο να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Ο πρωθυπουργός λέει ότι η κρίση αυτή θα κοστίσει 24 δις. Θα μπορούσε με 100 εκατ. ευρώ τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργήσουν σωστά σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο. Πολλά προβλήματα έρχονται από το παρελθόν και έγιναν πιο έντονα τώρα με την κρίση. Σημασία έχει τώρα να είσαστε όλοι μαζί και τα νοσοκομεία όλης της χώρας να επανδρωθούν με μόνιμο προσωπικό. Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η δημόσια υγεία΄΄.

Οι διεκδικήσεις

Οι εργαζόμενοι –όπως τόνισαν – διεκδικούν: «Διεκδικούμε να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο “Νοσημάτων θώρακος” με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστούν οι ΜΕΘ και οι μονάδες με σύγχρονα μηχανήματα. Να στελεχωθούν με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων. Να γίνει σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Διεκδικούμε τον μοριακό έλεγχο και την χρήση rapid tast για όλους τους ασθενείς και το προσωπικό, ώστε να υπάρχει γρήγορος και αποτελεσματικός έλεγχος. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Διεκδικούμε με άμεσες διαδικασίες, την πρόσληψη μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Διεκδικούμε να επιταχθεί άμεσα το ιατρικό θεραπευτήριο “Ολύμπιον” καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της πόλης. Διεκδικούμε να εξασφαλιστούν άμεσα όλα τα κατάλληλα ατομικά μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας. Διεκδικούμε να μην μπαίνει στο στόχαστρο η κοινωνία, με αντιλαϊκές πολιτικές, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο ψηφισμένο νομοσχέδιο του πτωχευτικού νόμου που απειλεί ανοιχτά εν μέσω τέτοιων συνθηκών, την πρώτη κατοικία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr