background img
banner
banner

Πρόστιμα για τις αποκλίσεις στις δηλωθείσες προς επιδότηση εκτάσεις

ΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΖΗΤΑ ΜΕΣΟΛΑΒΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Η Π.Ε.Σ.

Αντιμέτωποι με κυρώσεις βρίσκονται παραγωγοί της Αιγιάλειας κυρίως από τις Δ.Ε. Συμπολιτείας και Ερινεού, εκτάσεις των οποίων δεν είχαν την απαιτούμενη καλλιεργητική φροντίδα τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος τηλεπισκόπησης του ΟΠΕΚΕ. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, αναγνωρίζοντας το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στα αγροτικά εισοδήματα και εξαιτίας της πανδημίας, ανέλαβε να ζητήσει από το υπουργείο να αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα ευαισθησία.

Το πρόβλημα αφορά τους δικαιούχους επιδότησης, στους οποίους διενεργήθηκε «Έλεγχος Τηλεπισκόπησης» από τον ΟΠΕΚΕ, τα αποτελέσματα του οποίου επέφεραν στους παραγωγούς, πέρα από τις μειώσεις επιλεξιμότητας του φυτικού τους κεφαλαίου, επιπρόσθετες κυρώσεις με τη μορφή προστίμων, ανάλογα με το ποσοστό απόκλισης της δηλωθείσας προς επιδότηση έκτασης στην Ενιαία τους Αίτηση Ενίσχυσης, με την ευρεθείσα έκταση που προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα διαπιστώθηκε μετά την καταβολή του 70% των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου.

Απώλεια επιδότησης ακόμη και σε τμήματα που δεν έπρεπε να υπάρχουν μειώσεις

Όπως τονίζεται στην επιστολή της Π.Ε.Σ., ΄΄εξαιτίας αυτής της κατάστασης προκλήθηκε μερική και σε κάποιες περιπτώσεις ολική απώλεια της επιδότησης, ακόμη και σε τμήμα παραγωγών που, κατά την εκτίμησή μας, δεν έπρεπε να υποστεί καμία μείωση΄΄.

΄΄Η Παναιγιάλειος Ένωση, πάντα ευαισθητοποιημένη στα θέματα των παραγωγών μας, ανέλαβε να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει μία ελαστικότητα, να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα και να μην υποστούν κυρώσεις όσοι εντοπίστηκαν με τη μη ενδεδειγμένη καλλιεργητική φροντίδα. Με επιστολή μας προς τον υπουργό, απευθύναμε έκκληση ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα μέσω ανοίγματος του συστήματος να γίνουν τροποποιήσεις και να βγουν εκτός οι εκτάσεις αυτές προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύνολο΄΄, ανέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε με ευαισθησία, δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει παραγωγοί, με τη μείωση των εισοδημάτων λόγω της αδυναμίας διάθεσης προϊόντων, εξαιτίας της πανδημίας. Ευελπιστούμε να εισακουστεί το αίτημά μας, από εκεί και πέρα εναπόκειται στη διάθεση του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε τις απαιτούμενες διορθώσεις. Όπως και να έχει, είμαστε στο κοντά στους παραγωγούς μας΄΄.

Ζητά άρση των επιπρόσθετων κυρώσεων και ορθότητα των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης

Μάλιστα, η Π.Ε.Σ. στην επιστολή της προς τον υπουργό, προτείνει: ΄΄Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν την καταβολή του υπολοίπου 30% των Δ.Β.Ε. και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα πραγματοποιηθεί, ως είθισται, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, πέρα από το «εργαλείο» της υποβολής ένστασης, που θα το χρησιμοποιήσουμε ούτως ή άλλως, καθώς προβλέπεται από τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μέγιστη δυνατή σας μέριμνα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε για λογαριασμό των παραγωγών μας, προκειμένου πρωτίστως να επιτύχουμε την άρση των επιπρόσθετων κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί και δευτερευόντως να τους εξασφαλίσουμε την ορθότητα των Ε.Α.Ε. τους, που θα τους επιφέρει την ακέραιη καταβολή του έτους 2020, για το σύνολο των Δ.Β.Ε. που τους αναλογούν΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr