background img
banner
banner

Σε «lockdown» το λεμόνι της Αιγιάλειας

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ… ΑΠΤΟΗΤΕΣ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι λεμονοπαραγωγοί της Αιγιάλειας, βλέποντας τις εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία να συνεχίζονται… απτόητες. Η κατρακύλα της τιμής δεν έχει τελειωμό τη στιγμή που παραγγελίες για εξαγωγές ακυρώνονται, με τον κορωνοϊό να προσθέτει κι άλλα προβλήματα στο άλλοτε ζωογόνο για την περιοχή, προϊόν.
Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στην παρούσα φάση είναι η Αιγιάλεια διότι διαθέτει πρώιμο λεμόνι και όχι τόσο η γειτονική Κορινθία και άλλες περιοχές παραγωγής του.

Στα 30 λεπτά έπεσε η τιμή κι έπεται και συνέχεια…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, λεμονοπαραγωγού Τριαντάφυλλου Λουκόπουλου, αυτή τη στιγμή η τιμή είναι στα 0,30 ευρώ το κιλό ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ίσως τις επόμενες ημέρες πέσει στα 0,25. Κι όλα αυτά ενώ πριν λίγες μέρες η τιμή ήταν στα 0,40 με 0,45 ευρώ το κιλό.

΄΄Πώς να βγουν τα έξοδα και πώς να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας όταν δίνουμε το προϊόν μας τσάμπα; Οι αδιάλειπτες εισαγωγές τουρκικού λεμονιού σε τιμές τις οποίες σε καμία περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε λόγω των βεβαρημένων κοστών της εγχώριας καλλιέργειας, μας έχουν «γονατίσει»΄΄, ανέφερε ο κ. Λουκόπουλος. Να σημειωθεί ότι φέτος, λόγω της ανομβρίας, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε για τους λεμονοπαραγωγούς της περιοχής οι οποίοι έπρεπε να ποτίζουν περισσότερο τα προϊόντα τους.

Ειδικά φέτος, που το νόμιμα της Τουρκίας έχει πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, τα λεμόνια εισάγονται όσο – όσο και πωλούνται στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας. ΄΄Και βέβαια δεν πρέπει να κατηγορούμε τους Τούρκους γι’ αυτή την κατάσταση. Ευθύνη φέρει το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν διαφυλάττει τα συμφέροντα των παραγωγών και αφήνει τα εγχώρια προϊόντα να σαπίζουν. Ευθύνη φέρουν και οι Έλληνες που εμπορεύονται τα λεμόνια της Τουρκίας΄΄, επισημαίνει ο πρόεδρος του Α.Α.Σ.Α.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό προϊόν μπορεί να πωλείται στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας και προς 0,50 ευρώ το κιλό και σε αυτή την περίπτωση το εγχώριο δεν έχει «θέση», παρά το γεγονός ότι υπερτερεί κατά πολύ σε ποιότητα. Μάλιστα, διαφέρει σε ποσότητα χυμού λεμονιού αλλά και οξύτητας κι αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως δεν γνωρίζει ο καταναλωτής, πληρώνοντας στην ουσία πιο «ακριβά» το ξενόφερτο.

Περιμένουν το «εμπάργκο»…

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του νομού, τους είχε θέσει προ των ευθυνών τους, ζητώντας τους να «μπουν μπροστά» ώστε να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος τους. Ερωτηθείς ο κ. Λουκόπουλος για το εάν υπήρξε ανταπόκριση, έκανε γνωστό πως τους μεταφέρθηκε το ενδιαφέρον του βουλευτή της Ν.Δ. Ιάσονα Φωτήλα ο οποίος, όπως τους ανέφερε συνεργάτης του, ανέφερε το πρόβλημα των παραγωγών της Αιγιάλειας σε συνάρτηση με τις εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία, στον υπουργό Μάκη Βορίδη. Μάλιστα, ο υπουργός φέρεται να του έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργείου για εμπάργκο στις εισαγωγές από την Τουρκιά όχι μόνο σε λεμόνια αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα.

΄΄Βέβαια από τότε που μας μεταφέρθηκαν αυτά έχουν περάσει αρκετές μέρες. Και στο μεσοδιάστημα και εισαγωγή μεγάλης παρτίδας έγινε και η τιμή του προϊόντος μας κατρακύλησε πάλι΄΄, ανέφερε ο κ. Λουκόπουλος, τονίζοντας πως οι βουλευτές γενικά δεν ασχολήθηκαν με το θέμα και δεν έδωσαν την παραμικρή απάντηση στον Σύλλογο. ΄΄Ακόμη κι αν υπήρξε ένα ενδιαφέρον, δεν έφερε αποτέλεσμα΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

΄΄Είμαστε Έλληνες φορολογούμενοι, δουλεύουμε την ελληνική γη, δεν προστατευόμαστε από το κράτος, αντιθέτως κάποιοι σνομπάρουν και υπονομεύουν το προϊόν μας. Όμως εμείς έχουμε περιέλθει σε δεινή θέση και αδυνατούμε στο τέλος του μήνα να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr