background img
banner
banner

Τατιάνα Καραδήμα: «Η τέχνη δεν απευθύνεται στους λίγους αλλά σε όλους»

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ‘‘ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ’’ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ήταν πάντα ο αρχικός και ακλόνητος στόχος της Τατιάνας Καραδήμα, η έμφυτη ανάγκη να μπορεί να μεταδώσει σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, την αγάπη και το πάθος για την ζωγραφική. Όσο θα υπάρχουν “θετικοί δέκτες” σε τέτοιες πρωτοβουλίες… πάντοτε θα υπάρχει και η εξέλιξη στην εκφραστική ικανότητα. Η ζωγραφική εξάλλου είναι μια μεγάλη προσφορά, όχι μόνο στην κοινωνική ζωή. Είναι κυρίως η ξεκάθαρη ¨άποψη¨ που αφήνει πάντα το στίγμα της, στην πορεία της δημιουργικής απασχόλησης. Αλλά και σε τοίχους σχολείων.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Τατιάνα Καραδήμα γεννήθηκε στην νότια Ρωσία. Από μικρή ηλικία ¨έδειξε¨ τον λόγο για τον οποίο γεννήθηκε: Τη ζωγραφική! Ως παιδί, ήταν πάντα ¨χαμένη¨ μέσα σε χαρτιά… μολύβια και μαρκαδόρους. Και λίγο αργότερα… πίσω από καμβάδες ή πολύχρωμα πινέλα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ¨ερωτικός μετανάστης¨ καθώς συναντά στην Αγία Πετρούπολη τον άνθρωπο της ζωής της, εντελώς τυχαία. Ο Έλληνας ναυτικός τελικά, αλλά και ο ήλιος της Ελλάδας ¨κερδίζει¨ την καρδιά της και έτσι… καταλήγει στην Ακράτα. Ζει και εργάζεται στην Αιγιάλεια ως εκπαιδευτικός και ζωγράφος και έχει μια κόρη. Πρόκειται για άνθρωπο με βαθύ συναίσθημα της πίστης στον Θεό και την έννοια της Χριστιανοσύνης.

Η συμμετοχή της σε διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής ως κριτής

Στόχος του διαγωνισμού “Golden Time” είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να εκφράσουν την ικανότητά τους, μέσα από την καλλιτεχνική τους ιδιότητα. Είναι ένας νεοσύστατος εικαστικός διαγωνισμός που σκοπό έχει να επιβραβεύονται τα ¨ανερχόμενα πινέλα¨ και να τους δίνει κίνητρο να συνεχίζουν. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από πολλά κράτη της Ευρώπης και διαφόρων εθνικοτήτων λιλιπούτιων δημιουργών. Απώτερος σκοπός του “Golden Time” είναι η δυνατότητα της ύπαρξης μιας νέας “πλατφόρμας” της ανθρώπινης επαφής μεταξύ νέων καλλιτεχνών. Η πρόταση και η συμμετοχή της κ. Καραδήμα ως κριτής του διαγωνισμού, ήταν απλά… μια μικρή αναγνώριση στο έργο της από τους διοργανωτές. Η ίδια, αναφέρει στo protionline.gr για την δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της ως κριτής στον διεθνή διαγωνισμό: “Είναι ένας υπέροχος τρόπος να επικοινωνώ με αξιόλογους καλλιτέχνες και φίλους μου. Όταν προέκυψε η πρόταση της συμμετοχής μου στην θέση της κριτικής επιτροπής, την αποδέχτηκα αμέσως. Όλοι χρειάζεται και πρέπει να έχουν κάποια ευκαιρία να μπορούν να αποδώσουν το ταλέντο τους και να εκφραστούν. Το κίνητρο είναι μια επιβράβευση σε διεθνές επίπεδο”.

Ο συνδυασμός της εκφραστικότητας με τα… σχολεία της Ανατολικής Αιγιάλειας

Αναφερόμενη στις δημιουργίες και τις τοιχογραφίες που ¨υπογράφει¨ σε αρκετά σχολεία της περιοχής ως τώρα, η Τατιάνα Καραδήμα, τονίζει: «Είναι μια συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του τόπου. Είναι οι επιτυχίες των ίδιων των παιδιών. Θεωρώ ότι η έκφραση της τέχνης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, είναι ο ¨θεμέλιος λίθος¨ της τέχνης αυτής. Ομορφαίνω τους τοίχους και γεμίζω με χρώματα τις ¨ώρες¨ των μαθητών κατά την παραμονή τους στο σχολείο». Η ζωγράφος, που ενώ έχει το χάρισμα της τέχνης, την διακρίνει μια ευγενέστατη αυθεντικότητα και ταπεινότητα, σε άλλη ερώτηση τoυ protionline.gr για το ποιες ήταν οι επιρροές της και ποια τα επόμενα βήματά της καλλιτεχνικά, αναφέρει: «Εκείνοι που μπορούν να σκέφτονται έξω από το ¨κουτί¨ είναι και αυτοί που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις και μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα πράγματα στο μέλλον. Όλοι θαυμάζουμε τον Ρέμπραντ, τον Μιχαήλ Άγγελο ή τον Πικάσο… αλλά η δική μου πηγή έμπνευσης είναι η πίστη μου. Για μένα, ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος δημιουργός.
Η ζωγραφική ήταν η προσφορά Του σε εμένα και εγώ απλά την έλαβα. Την αξιοποίησα, την φρόντισα, την εξέλιξα και την ακολουθώ».

Παιδικές εκθέσεις ζωγραφικής, σκηνικά σε θεατρικές παραστάσεις και.. άλλα!

Διδάσκει την τέχνη της ζωγραφικής πάνω από μια εικοσαετία. Μπορεί να έχει κάνει ως τώρα αμέτρητες τοιχογραφίες, δεκάδες θεατρικά σκηνικά, άπειρες διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων και να έχει ήδη μια τεράστια γκάμα από πορτραίτα και πίνακες ζωγραφικής… αλλά δεν είναι τα μόνα ¨καλλιτεχνικά όπλα¨ που διαθέτει στην φαρέτρα της. Το μεγαλύτερό της ¨όπλο¨ είναι ένα κοινωνικό έργο μεγάλης σημασίας. Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να γλυκαίνεις το μυαλό των παιδιών και εκείνα να ¨εμπλουτίζονται¨ με έμπνευση. Και η Τατιάνα Καραδήμα το πετυχαίνει αυτό. Να επισημανθεί ότι η καλλιτέχνης, η οποία έχει δημιουργήσει αφιλοκερδώς τις πολυάριθμες τοιχογραφίες στα σχολεία της Αιγιάλειας, θεωρεί ως ανταμοιβή της, το χαμόγελο ενός παιδιού ή μια όμορφη εικόνα που θα συγκινήσει την ψυχή του. Ο δρόμος είναι η ζωή. Και η ζωή γεννάει τέχνη. Και η τέχνη, χαμόγελο. Γιατί όπως λέει και η ίδια «η τέχνη δεν απευθύνεται σε λίγους άλλα σε όλους. Και είναι δρόμος. Και ένα γλυκό χαμόγελο».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr