background img
banner
banner

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: 178 χρόνια στην υπηρεσία της Αιγιάλειας

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ

Η δημοτική αρχή του δήμου Αιγιαλείας κινήθηκε άμεσα για την παραμονή της ΔΟΥ στο Αίγιο, κάτι που επετεύχθη, ωστόσο η «νίκη» είναι προσωρινή αφού το τοπικό κατάστημα κινδυνεύει με περαιτέρω αποδυνάμωση προσωπικού στο άμεσο μέλλον. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, το τοπικό κατάστημα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε «λουκέτο» κάτι που γνωρίζει καλά ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος δεν εφησυχάζει.

Δεν είναι όμως μόνο η ΔΟΥ που αποδυναμώνεται, ακόμα μία Υπηρεσία μείζονος σημασίας για την περιοχή, το Τελωνείο Αιγίου, έχει ξεμείνει με έξι άτομα προσωπικό. Από 1/1/21 θα μείνουν πέντε και από 1/1/23 θα μείνουν μόνο τρεις, ενώ δε φαίνεται στον ορίζοντα η ενίσχυσή του.

Το προσωπικό του Τελωνείου σήμερα μετά τη συνταξιοδότηση πολλών υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια και χωρίς ανανέωση είναι πολύ λιγότερο από τις ανάγκες του, όσο και αν έχουν ηλεκτρονικοποιηθεί πολλές διατυπώσεις, ιδίως αυτό το δύσκολο για την οικονομία χρόνο. Έχει εκφραστεί το αίτημα για ενίσχυσή του στις αρμόδιες ανώτερες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ πολλές φορές χωρίς ικανοποίηση.

Μπορεί για το Τελωνείο σε αυτή την φάση να μην υπάρχει θέμα «λουκέτου», υπήρξε όμως στο παρελθόν και κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει στο άμεσο μέλλον.

Από το 1842 στην οικονομική ζωή του τόπου

Το Τελωνείο Αιγίου λειτουργεί από το 1842 και διεκπεραιώνει σχεδόν όλα τα τελωνειακά αντικείμενα με κυριότερα των εξαγωγών, των εισαγωγών, της παρακολούθησης των αυτοκινήτων και προϊόντων που τίθενται σε ανασταλτικά καθεστώτα , των διατυπώσεων των φορολογικών αποθηκών των οινοποιείων, των ποτοποιοιών και αποσταγματοποιών της περιοχής μας, των εφοδιασμών των αλιευτικών και άλλων πλοίων ,των επιστροφών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου των αλιέων, ξενοδόχων και αρτοποιών, της απόσταξης των στεμφύλων από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς ,τη διενέργεια ελέγχων βάσει Επιχειρησιακών Σχεδίων της Α.Α.Δ.Ε σε πετρελαιοειδή, καπνικά και αλκοολούχα, στη διακίνηση καφέ ,ρευστών διαθεσίμων και παραποιημένων προϊόντων, της νόμιμης κατοχής και κυκλοφορίας Ι.Χ .Ε αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς και εκ των υστέρων ελέγχων τελωνειακών διαδικασιών .

Τον τελευταίο χρόνο εξήχθησαν μέσω του Τελωνείου Αιγίου σε τρίτες χώρες τα προϊόντα της περιοχής μας :
Σταφίδα, κρασιά ,ΟΥΖΟ ,πραλίνα φουντουκιού ,φέτα, βρώσιμες ελιές και τουρσιά, ελαιόλαδο, μαστιχόνερο ,υαλοκεραμικά και κιβώτια-παλέτες , συνολικού βάρους 7.400.400 κιλών .
Επίσης έχουν αποσταλεί 8.500.000 κιλά Σταφίδας το τελευταίο χρόνο σε χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με conex, επειδή υπάρχουν στοιχεία μόνο για όσα αποστέλλονται φορτωμένα σε κοντέινερ με πλοία από την Ελεύθερη ζώνη Πειραιά σε χώρες της Ε.Ε. και χρειάζονται διατυπώσεις μέσω του Τελωνείου Αιγίου.
Από την περιοχή μας όμως αποστέλλονται σε χώρες της Ε.Ε με φορτηγά, πολλά εμπορεύματα κυρίως κρασιά, αλκοολούχα (ούζο, λικέρ),εσπεριδοειδή κ.λ.π , που δεν χρειάζονται τελωνειακές διατυπώσεις, λόγω της τελωνειακής ένωσης.

Μεγάλη απώλεια οι μπανάνες

Οι εισπράξεις του Τελωνείου Αιγίου προέρχονται κατά κανόνα από τον Ειδικό φόρο Κατανάλωσης και το ΦΠΑ των αλκοολούχων που παράγονται στην Αιγιάλεια, τα πρόστιμα των ελέγχων της Στοχοθεσίας, τους δασμούς και φόρους των εισαγωγών, τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας με ξένες πινακίδες , τα έσοδα από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων και τις δημοπρασίες των αυτοκινήτων του Ο.Δ.Δ.Υ.

Πολύ περισσότερες εισαγωγές και εξαγωγές διεκπεραιώνονταν μέσω του Τελωνείου Αιγίου όταν δεν είχαν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι βαλκανικές χώρες και οι υπόλοιπες της Κεντρικής Ευρώπης και τα εργοστάσια της περιοχής ήταν σε πλήρη λειτουργία τις δεκαετίες του 1970 και 1980, αλλά και οι εισπράξεις ήταν υπερδιπλάσιες πριν φύγουν οι εισαγωγές των μπανανών από το Αίγιο αρχές του 2017 για τον Πειραιά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr