background img
banner
banner

Τεχνικό Πρόγραμμα με… οικονομική διαφορά 300.000 ευρώ

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η εναλλακτική πρόταση Τεχνικού Προγράμματος που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου, «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη και «ΜΠΡΟΣΤΑ» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία κατά τη χθεσινή (όπως εξελίχθηκε) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Αντίθετα, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής που υποστηρίχθηκε από την παράταξη του δημάρχου, από τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Στράτο Βαρδάκη. Η… οικονομική διαφορά των δύο Τεχνικών Προγραμμάτων που κατατέθηκαν έγκειται σε 300.000 ευρώ τα οποία και διά στόματος προϊσταμένου Οικονομικής Υπηρεσίας τονίστηκε πως το δημοτικό ταμείο δεν μπορεί να «σηκώσει».

Στην εισήγησή του, ο εντεταλμένος σύμβουλος για Τεχνικά Θέματα Βασίλης Χριστόπουλος ανέφερε πως το Τ.Π. που κατέθεσε η δημοτική αρχή συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και την ιεράρχηση που έκανε σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου με βάση τα στοιχεία που διέθεσε η Οικονομική Υπηρεσία. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η πρόταση των οποίων ψηφίστηκε και από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γκίκα. Και τα δύο Τεχνικά Προγράμματα καταψήφισε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή.

Ειδικότερα, η εισήγηση της δημοτικής αρχής έλαβε 12 ψήφους υπέρ έναντι 21 κατά και της αντιπολίτευσης 20 ψήφους υπέρ και 13 κατά.

Β. Χριστόπουλος: ΄΄Μακάρι να είχαμε κι άλλα χρήματα για να καταθέσουμε ένα πιο πλούσιο από έργα πρόγραμμα΄΄

Ο εισηγητής του προγράμματος της δημοτικής αρχής κ. Χριστόπουλος, τόνισε: ΄΄Το Τεχνικό Πρόγραμμα που καταθέτουμε έχει συνολικό προϋπολογισμό 14.775.000 ευρώ. Από δημοτικούς πόρους προέρχονται 1.325.500 ευρώ, το ποσό μου μας επέτρεψε η Οικονομική Υπηρεσία να μπορέσουμε να δαπανήσουμε για την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε κι άλλα χρήματα να συμπεριλάβουμε περισσότερα έργα. Υπάρχουν τα συνεχιζόμενα έργα αλλά και νέα έργα όπως κατασκευή οδοποιίας Ερινεού, Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, μικρά τεχνικά έργα, κατασκευή έργων οδοποιίας ανά Δημοτική Ενότητα και τα ποσά κινούνται στα ίδια επίπεδα. Η Τεχνική Υπηρεσία και ο κ. Καράμπελας για πρώτη φορά έχουν πάρει από τους προέδρους κοινοτήτων τα αιτήματα που έστειλαν και έχει γίνει πλήρης καταγραφή και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας. Επίσης, όπως κάθε χρόνο υπάρχουν οι κωδικοί που αφορούν τα σχολεία, υπάρχει κωδικός που αφορά επισκευές σε Δ.Ε. με το ποσό των 140.000 ευρώ και ένας κωδικός για επισκευή σχολικών κτιρίων στην Δ.Ε. με αντίστοιχο ποσό. Υπάρχουν έργα που είχαμε εντάξει και τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε συμπεριλάβει κάποιες ανάγκες κατασκευής περιφράξεων σε κοιμητήρια ή σε δημόσια και ιδιωτικά οικόπεδα και τα χρηματοδοτούμενα έργα που είτε «τρέχουν» είτε είναι συνεχιζόμενα από τα προηγούμενα χρόνια΄΄.

Αναφορικά με την εναλλακτική πρόταση που έχει κατατεθεί είπε πως θα περίμενε να δει κάτι τελείως διαφορετικό, σημειώνοντας: ΄΄Αν όντως κάθισαν οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων και συνέταξαν αυτό, με λυπεί. Ίσως το συνέταξε ένας και οι άλλοι το υπέγραψαν΄΄. Αναφερόμενος σε επιμέρους έργα, τόνισε πως είδε ότι η εναλλακτική πρόταση περιλαμβάνει μελέτη κατασκευής παραλιακής ζώνης Συλιβαινιωτίκων, σημειώνοντας πως θα ήταν ευχής έργο να γίνει κάτι τέτοιο σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς καθώς όλοι έχουν ανάγκη από ανάπτυξη. ΄΄Το αποχετευτικό δίκτυο δεν έχει τελειώσει, τώρα ξεκινάει δεν έχουν γίνει οι συνδέσεις στις παρακείμενες ιδιοκτησίες, άρα όλες οι παραλιακές κοινότητες και οικισμοί θα σκαφτούν. Υπάρχει μία μελέτη που έρχεται από τα προηγούμενα χρόνια ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων της Συμπολιτείας, υπάρχουν κάποια σχέδια και έχουμε προσπαθήσει να την επικαιροποιήσουμε για να την καταθέσουμε στο πρόγραμμα «Τρίτσης»΄΄, ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Για το δικαστικό μέγαρο Καμαρών που προτείνει η εναλλακτική πρόταση είπε πως χρειάζονται χρήματα για απαλλοτριώσεις και πως στην προηγούμενη δημοτική αρχή είχαν μπει στις ταμειακές ροές του δήμου. Συμφώνησε πως πρέπει να γίνει το έργο αλλά τόνισε πως στην παρούσα χρονική στιγμή με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο. Για τη Χαρτοποιία είπε πως οι 20.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στην πρόταση της αντιπολίτευσης δεν επαρκούν για να εκπονηθούν μελέτες και να συνταχθεί φάκελος, λέγοντας: ΄΄Ήδη αυτή τη στιγμή το πράττουμε στα πλαίσια του προγράμματος «Τρίτσης». Αυτή τη στιγμή έχουμε και ανάδοχο εδώ και 15 περίπου μέρες, ωστόσο οι μελέτες πήγαν να φτάσουν κοντά στις 600.000 ευρώ, άρα οι 20.000 θα αρκούσαν μόνο για να συνταχθεί ένα τεχνικό δελτίο από τεχνικό σύμβουλο΄΄. Σε ό,τι αφορά τα έργα οδοποιίας ανά Δ.Ε. που προτείνονται, είπε: ΄΄Η Τεχνική Υπηρεσία γνωρίζει καλύτερα να ιεραρχήσει τις ανάγκες κάθε Δημοτικής Ενότητας. Προσωπικά κι εγώ προσπαθώ να ακολουθήσω την ιεράρχηση που θέτουν ο προϊστάμενος και ο διευθυντής και όχι πολιτικά κατά το δοκούν να κατευθύνω τα συνεργεία΄΄. Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης αυξάνει το ποσό και αυτό εξαρτάται καθαρά από την Οικονομική Υπηρεσία.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Ο δήμαρχος πήρε τη ΣΑΤΑ για άλλους σκοπούς και δεν την επέστρεψε΄΄

Στην τοποθέτησή της, η επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας’’ Βασιλική Ψυχράμη αναφέρθηκε για την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης: ΄΄Άκουσα ότι η Υπηρεσία θέτει τις προτεραιότητες, η άλλη Υπηρεσία βάζει τα χρήματα και δεν κατάλαβα ποιος είναι εν τέλει ο ρόλος της δημοτικής αρχής. Ο νόμος είναι σαφής. Το Τεχνικό Πρόγραμμα προηγείται του προϋπολογισμού όπως επίσης και η ψήφιση των δημοτικών τελών. Ποια Υπηρεσία μας είπε ότι δεν έχουμε χρήματα; Έχουμε κάποια εισήγηση της Εκτελεστικής με έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας; Όχι γιατί δεν απαιτείται. Ίσα –ίσα που το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του θα δώσει εντολή στην Οικονομική Υπηρεσία πώς να συντάξει προϋπολογισμό. Δεν ήρθαμε απόψε να κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο΄΄.
Για την εναλλακτική πρόταση, σημείωσε: ΄΄Η πρότασή μας έχει μικρές διαφορές από την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής οι οποίες συνίστανται οικονομικά στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 250.000 ευρώ, δηλαδή ακριβώς το ποσό που περικόπηκε από την Οικονομική Επιτροπή, από τη ΣΑΤΑ του 2020. Νόμιμα κόπηκε αφού το υπουργείο έδωσε το δικαίωμα όμως η ΣΑΤΑ ήταν πάντα «ιερή», ελάχιστα χρήματα έρχονται 667.000 ευρώ τον χρόνο κι εμείς κουτσουρέψαμε αυτές του 2020 και τα διαθέσαμε για να πληρωθούν δικαστικές αποφάσεις΄΄.

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» κατήγγειλε το γεγονός ότι ο δήμαρχος την διαβεβαίωσε ότι θα επιστραφούν τα χρήματα στην επόμενη Οικονομική κάτι που, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν έγινε. ΄΄Ο δήμαρχος μου είπε ψέματα. Ένα από τα πολλά που μου έχει πει. Καταθέτω ότι πήραμε και 1.530.000 για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 400.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του covid. Η πολιτεία μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό όμως δεν έπρεπε να περικοπεί η ΣΑΤΑ΄΄, σημείωσε. Σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής είπε ότι ΄΄πέρα από τα συνεχιζόμενα έργα δεν είχε ένα όραμα και μία αναπτυξιακή προοπτική και αυτή προσπαθήσαμε στο μέτρο του εφικτού να κάνουμε΄΄.

Τι ελήφθη υπόψη για το Τεχνικό Πρόγραμμα που ενεκρίθη

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα που πρότειναν οι τρεις παρατάξεις και ενεκρίθη ελήφθησαν υπόψη οι διατάξεις του νόμου, το γεγονός ότι η ΣΑΤΑ του 2020 περιεκόπη από την Οικονομική επιτροπή του Δήμου κατά το ποσό των 251.035,44€, για κάλυψη άλλων δαπανών (παρότι ο Δήμος Αιγιαλείας έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών1.530.000€ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 400.000 € για την αντιμετώπιση του covid 19,) η αναγκαιότητα εξειδίκευσης των έργων κατασκευής μικρών τεχνικών έργων ανά Δημοτική Ενότητα, η αναγκαιότητα εξειδίκευσης των έργων κατασκευής έργων οδοποιίας ανά Δημοτική Ενότητα, με προσθήκη συγκεκριμένων έργων από τις προτάσεις των Προέδρων, πάλι κατά σειρά προτεραιότητας, η ανάγκη να συμπεριληφθεί η μελέτη αποτίμησης της εναπομείνασας φέρουσας ικανότητας – η επικαιροποίησητης υπάρχουσας Μελέτης αποκατάστασης, Ενίσχυσης –Διαρρύθμισης- προϋπολογισμού και τεύχη δημοπράτησης του Δημοτικού Μεγάρου Καμαρών με ποσό 50.000 € από Δημοτικούς πόρους, η αναγκαιότητα εγγραφής της Μελέτης ανακατασκευής παραλιακής ζώνης Τ.Κ. Συλιβαινιωτίκων με ποσό 69,400,00 € από Δημοτικούς Πόρους, 20.000 € για Μελέτη προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τεχνικά έργα του Δήμου Αιγιαλείας, σύνταξης φακέλου έργου για εκπόνηση μελέτης των υπολοίπων κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας με ποσό 20.000,0€ από Δημοτικούς Πόρους και το γεγονός ότι πρέπει το Τεχνικό πρόγραμμα, εκτός τα συνεχιζόμενα έργα και τα άκρως απαραίτητα μικρά τεχνικά, να δίνει κι ένα όραμα προόδου και προοπτικής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr