background img
banner
banner

Το Γάτειο Κληροδότημα «προικίζει» τον δήμο

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αποφάσεις σχετικά με τη μίσθωση τριών ακινήτων του Γατείου Κληροδοτήματος καλείται να λάβει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας σε ειδική συνεδρίασή του που θα προηγηθεί της τακτικής. Τα 13 ακίνητα του Κληροδοτήματος που διαχειρίζεται ο δήμος με τη σύμφωνη γνώμη του Αδελφάτου, όπως προβλέπεται από την κληροδότη Ευθύμιο Γάτο, αποφέρουν σημαντικά ποσά τα οποία επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία μέσω των γαμήλιων βοηθημάτων που δίδονται σε Αιγιώτισσες οι οποίες επιλέγονται κάθε χρόνο κατόπιν κλήρωσης.

Το κτιριακό συγκρότημα του κληροδοτήματος αποτελείται από τη διώροφη κατοικία του Ευθυμίου Γάτου και στη συνέχεια μαγαζιά, το έχτισε ο ευεργέτης αυτός του Αιγίου το 1916 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ και είναι το μοναδικό ιδιωτικό κτήριο το οποίο επιβεβαιωμένα κατασκευάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα. Με την από 10ης Φεβρουαρίου 1935 ιδιόγραφο διαθήκη του, ο Ευθύμιος Γάτος ίδρυσε το κληροδότημα που πήρε το όνομά του «Γάτειο κληροδότημα», αφήνοντας τα ακίνητα αυτά και τα εισοδήματά τους στον δήμο Αιγίου με το σκοπό να χρησιμεύσουν « προς προίκισιν πτοχόν κε ινάρετον κόρον εξ αιγίου καταγομένων…».

Τα περιουσιακά στοιχεία

Το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο δεν είναι άλλο από το ισόγειο του νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Ε. Γάτου και Κλ. Οικονόμου στο Αίγιο, το οποίο μισθώνεται από τα ΕΛ.ΤΑ. ενώ συνολικά το Αδελφάτο έχει να λαμβάνει από τα μισθώματα περί τις 75.000 ευρώ τον χρόνο. Συγκεκριμένα, την ακίνητη περιουσία του Γατείου, αποτελούν: 1) Ισόγειο κατάστημα 190 τ.μ. με υπόγειο 245 τ.μ. στη συμβολή των οδών Κλεομ. Οικονόμου & Ευθ. Γάτου, που χρησιμοποιείται από τα ΕΛ.ΤΑ. 2) Α΄ Όροφος 244,97 τ.μ. στην συμβολή των οδών Κλεομ. Οικονόμου & Ευθ. Γάτου, που χρησιμεύει για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών. 3) Ισόγειο κατάστημα 57,20 τ.μ. στην οδό Κλεομ. Οικονόμου 14 που λειτουργεί ως παραδοσιακό καφέ. 4) Ισόγειο κατάστημα 44,00 τ.μ. στην οδό Ευθ. Γάτου 3. 5) Ισόγειο κατάστημα 19,00 τ.μ. στην οδό Ευθ. Γάτου 3. 6) Ισόγειο κατάστημα 53,00 τ.μ. στην οδό Ευθ. Γάτου 5. 7) Ισόγειο κατάστημα 44,00 τ.μ. στην οδό Ευθ. Γάτου 5. 8) Ισόγειο κατάστημα 53,00 τ.μ. στην οδό Ευθ. Γάτου 5. 9) Ισόγειο κατάστημα 37,00 τ.μ. στην οδό Ευθ. Γάτου 7. 10) Ισόγειο κατάστημα 39,00 τ.μ. στην συμβολή των οδών Ευθ. Γάτου και Ανδρ. Λόντου. 11) Υπόγειο κατάστημα 73,00 τ.μ. στην οδό Ευθ. Γάτου 9. 12) Ισόγειο κατάστημα 20,00 τ.μ. στην οδό Ανδρ. Λόντου 7. 13) Ισόγειο κατάστημα 19,00 τ.μ. στην οδό Ανδρ. Λόντου 7.

Υπάρχει ωστόσο και το Κεφάλαιο λογαριασμού κίνησης με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται στις 170.00 € τα τελευταία χρόνια, το οποίο διαμορφώνεται από την είσπραξη μισθωμάτων, χρήματα που διατίθενται για τη συντήρηση των ακινήτων και για τα γαμήλια βοηθήματα. Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι τυχερές ήταν 15 και τα χρήματα που θα λάβουν πριν παντρευτούν ανέρχονται σε 2.000 έκαστη.

Οι αρμοδιότητες του δήμου

Όπως εξηγεί στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Ακίνητης Περιουσίας του δήμου Μαρία Γιδά, ο δήμος Αιγιαλείας παίζει τον ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κληροδοτήματος και αποφασίζει ενώ το Αδελφάτο καλείται να εγκρίνει τις αποφάσεις του. Σημειώνεται ότι πρόεδρος του Αδελφάτου είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης, αντιπρόεδρος ο δήμαρχος και μέλος ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα, παλιότερα οι αποφάσεις λαμβάνονται σε τακτική συνεδρίαση ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε πως πρέπει να πραγματοποιείται ξεχωριστή συνεδρίαση για την εξυπηρέτηση των σκοπών του κληροδοτήματος.

Όροι διακήρυξης μισθώσεων για τρία καταστήματα

Στη σημερινή συνεδρίαση, το Σώμα θα πρέπει να προχωρήσει σε έγκριση ισολογισμού- απολογισμού του 2019 και σε κατάρτιση του προϋπολογισμού του κληροδοτήματος για το 2021. Επίσης, καλείται να διαμορφώσει τους όρους διακήρυξης των μισθώσεων για τρία ακίνητα. Πρόκειται για το παραδοσιακό καφέ δίπλα στο Ταχυδρομείο επί της Κλ. Οικονόμου του οποίου η μίσθωση έχει λήξει καθώς και ενός καταστήματος και ενός υπογείου.

Σημειώνεται ότι το μίσθωμα για το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπολογιστεί με βάση το προηγούμενο αλλά και την αντικειμενική του αξία και θα έχει ως βάση τα 900 ευρώ τον μήνα, δεδομένου ότι αναβαθμίζεται ο ωφέλιμος εξωτερικός χώρος την πλατείας λόγω της ανάπλασης. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει τα αιτήματα τριών μισθωτών καταστημάτων που ζητούν μείωση των ενοικίων.

Ακόμη για την για τη σύμβαση συντήρησης κλιματιστικών και την αυτονόμηση τριών κτιρίων καθώς επίσης για την πρόκληση ενδιαφέροντος για τα γαμήλια βοηθήματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr