background img
banner
banner

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για την καθαριότητα των σχολείων…

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Απόφαση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την καθαριότητα των σχολείων της Αιγιάλειας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, καλείται να πάρει στη συνεδρίασή της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Πρόκειται για την αύξηση του ωραρίου εργασίας των καθαριστριών με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που απασχολούνται στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου.

Ως γνωστόν, η μετατροπή της σχέσης εργασίας 34 καθαριστριών του δήμου από συμβασιούχες σε ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ικανοποίησε μεν τον κλάδο τους, πλην όμως δεν… έφερε αύξηση του ωραρίου, σε μία εποχή που τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαιτούν αυξημένες αρμοδιότητες και απολύμανση του σχολείου κάθε ώρα.

Όπως ήταν φυσικό, οι τρεις ώρες που εργάζονται δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής, στα οποία στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα ασφαλείας που το υπουργείο επιβάλλει ενάντια στη διασπορά του covid-19. Το γεγονός προκάλεσε την εύλογη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών και την έντονη διαμαρτυρία τους προς το υπουργείο που χρηματοδοτεί μόλις τρεις ώρες εργασίας για την κάθε μία καθημερινά. Οι φορείς απευθύνθηκαν στον δήμο Αιγιαλείας, με το Σωματείο των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων να υποβάλλει δύο αιτήματα. Τη μετατροπή του ωραρίου των 34 εργαζόμενων στην καθαριότητα σε πλήρες, δηλαδή εξίμισι ωρών καθημερινά καθώς επίσης και να γίνει πλήρες το ωράριο των 4 καθαριστριών με αορίστου χρόνου συμβάσεις που απασχολούνται ως τετράωρες.

Θετική βούληση από τον δήμαρχο

Ο δήμαρχος, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που υπάρχει και κατόπιν επαφών του με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους γονέων και εκπαιδευτικών, συμμερίστηκε την άποψη ότι πρέπει να διευρυνθεί το ωράριο των καθαριστριών για να καλύπτονται πλήρως τα σχολεία του δήμου. Ήδη, από πλευράς δήμου Αιγιαλείας (και από άλλους δήμους μέσω της ΚΕΔΕ) έχει υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο να αυξήσει τη χρηματοδότηση ώστε να διευρυνθεί και το ωράριο των καθαριστριών, αίτημα που, όπως φαίνεται, δεν ικανοποιείται, με τον δήμαρχο να προτίθεται να σηκώσει ο δήμος αυτό το «βάρος», λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, τις υπηρεσίες τους για την καθαριότητα των σχολείων του δήμου προσφέρουν 34 καθαρίστριες με εργασιακή σχέση συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες απασχολούνται τρεις ώρες, 12 ορισμένου χρόνου με εξίμισι ώρες, 16 με συμβάσεις αορίστου χρόνου που εργάζονται εξίμισι ώρες και 4 με συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνται τέσσερις ώρες.

Πλήρες ωράριο για όλες ζητά το Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών

΄΄Γνωρίζουμε τις προθέσεις του δημάρχου για επέκταση του ωραρίου των συναδέλφων ωστόσο δεν ξέρουμε εάν θα γίνουν εξίμισι ωρών ή πέντε. Αυτό αφορά τις 34 ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, έχουμε καταθέσει αίτημα και για τις 4 τετράωρες συναδέλφους και ζητάμε να γίνουν πλήρους ωραρίου.

Οι ανάγκες των σχολείων μας είναι τεράστιες και δεν γίνεται να καλυφθούν με την υπάρχουσα κατάσταση. Είναι σαφές πως κάτι πρέπει να γίνει΄΄, επισήμανε στo protionline.gr η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Σταυρούλα Πιερράτου.

Αναφορικά με το εάν ως τώρα οι ορισμένου χρόνου καθαρίστριες αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερο δεδομένων των συνθηκών, η κ. Πιερράτου τόνισε πως ΄΄παρά την καλή πρόθεση που έχουν, αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι από τη στιγμή που έχουν σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, δηλώνουν την ώρα έναρξης και την ώρα τέλους της βάρδιάς τους. Και βέβαια εάν συμβεί κάτι εκτός βάρδιας, δεν καλύπτονται΄΄.

Βεβαίως, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του δήμου και από τη στιγμή που προστίθενται περί τις 68 επιπλέον ώρες εργασίας, το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτή την υποχρέωση, να καλύπτει μισθολογικά δηλαδή τις ώρες αυτές.

Διότι αφενός μεν το υπουργείο άλλαξε τη σχέση εργασίας των καθαριστριών, αφετέρου δεν διασφάλισε την καθαριότητα των σχολείων, μετακυλίοντας στην ουσία το… βάρος στις πλάτες του δήμου και των δημοτών…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr