background img
banner
banner

Το ‘’μπαλάκι’’ στην Αποκεντρωμένη

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 10% Ή ΓΙΑ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Η κατά πλειοψηφία και προερχόμενη από την αντιπολίτευση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για μείωση της τάξεως του 10% στα δημοτικά τέλη του 2021 εστάλη προς έγκριση, όπως ο νόμος ορίζει, στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Μαζί της και η πρόταση της δημοτικής αρχής για μηδενική διαφοροποίηση, συνοδευόμενη από σχετική έκθεση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου. Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην δημοτική αρχή καλούνται να εξοικονομήσουν το 10% των εσόδων που θα απολέσουν από τα δημοτικά τέλη. Είναι όμως αυτό εφικτό;

Η έγκριση της εναλλακτικής πρότασης της αντιπολίτευσης ήρθε να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο του δήμου, κρίνοντάς την ως «διαχειριστικά επικίνδυνη» στην πράξη, δεδομένων των οικονομικών αναγκών του δήμου. Από την άλλη, η αντιπολίτευση, αποτελούμενη από τις τρεις παρατάξεις των κ. Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλο, στοιχειοθετεί την πρότασή της που εισακούστηκε, τονίζοντας πως μπορούν να εξοικονομηθούν έσοδα για τον δήμο, από τα αδήλωτα τετραγωνικά για τα οποία σπεύδουν οι δημότες, τα οποία αποφέρουν χρήματα στα ταμεία του δήμου. Πλην όμως, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως «δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε αφενός γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφετέρου διότι έχουμε μόνο προϋποθέσεις και όχι εκτιμήσεις».

Πού στηριζόταν η πρόταση που υιοθετήθηκε

Η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης στηριζόταν στο ότι χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν από τρεις πλευρές. Πρώτον από τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του ρεύματος, δεύτερον από τα υπερέσοδα που αναμένεται να προκύψουν από τα αδήλωτα τετραγωνικά και τρίτον από την μεταφορά των σκουπιδιών, αφού πλέον δεν πηγαίνουν στην Κοζάνη, αλλά σε κοντινότερους προορισμούς. Επίσης, τόνισε πως επειδή τα δύο τελευταία δεν τεκμηριώνονται ακόμα λογιστικά επαρκώς, η αντιπολίτευση θα επανέλθει με νέα πρόταση, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021, για μεγαλύτερη μείωση δημοτικών τελών.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας τονίζει πως οι διαταγές πληρωμής και τα σκουπίδια δεν αφήνουν περιθώρια για μειώσεις κάτι που επιβεβαίωσε στο συμβούλιο και ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Κώστας Μανέτας τη στιγμή που υπάρχουν 4 εκ. ευρώ απλήρωτες υποχρεώσεις. (2,2 εκ ευρώ προμηθευτές, 1,8 εκ. ευρώ διαταγές πληρωμής).

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο η απόφαση της Αποκεντρωμένης

΄΄Η πρόταση της αντιπολίτευσης που πλειοψήφισε εστάλη την περασμένη εβδομάδα από το αρμόδιο Τμήμα Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη, ωστόσο εστάλη και η δική μας εισήγηση μαζί με την έκθεση της Οικονομικής Υπηρεσίας που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι ανεδαφική και ανεφάρμοστη. Η Αποκεντρωμένη είναι αυτή που θα αποφανθεί. Εκτιμώ ότι επειδή πρέπει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του δήμου δεν θα καθυστερήσει η απόφαση΄΄, επισήμανε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καλαμίδας, τονίζοντας πως αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να γίνει γνωστό εάν έγινε αποδεκτή η απόφαση.

Καλαμίδας: ‘‘Τι ελήφθη υπ’ όψιν για να προταθούν οι μηδενικές αυξήσεις’’

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό είπε πως ισοσκελίζεται από δύο παράγοντες, τα έσοδα και τα έξοδα. ΄΄Τα έσοδα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και οι δαπάνες από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Όμως οι δαπάνες των δημοτικών τελών σε απορρίμματα και ηλεκτροφωτισμό, καθορίζουν τα ισοσκελισμένα έσοδά μας.

Ο καθορισμός των συντελεστών των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, συντάχθηκε καθορίζοντας τους συντελεστές έτσι ώστε να τηρείται η ανταποδοτικότητα των Εσόδων με τις Δαπάνες που η Υπηρεσία Καθαριότητας κρίνει απαραίτητες για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της΄΄, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας τις παραμέτρους που οδήγησαν τη δημοτική αρχή να προτείνει «πάγωμα» των τελών:

«1.- Η τραγικότητα των Υποχρεώσεων που παραλάβαμε των απορριμμάτων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ανέρχεται στο ποσό τω 864.092,00€.

2.- Η εικόνα των Απορριμμάτων τόσο στο ΣΜΑ όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών με την μη αποκομιδή αυτών, είχε ως αποτέλεσμα, όπως όλοι ενθυμούμεθα μια οικονομικο-υγειονομική βόμβα.

3.- Η σημερινή χαρτογράφηση των Απορριμμάτων αποτιμάται αποτελεσματικότατη τόσο στην καθημερινή αποκομιδή όσο και στην αποκατάσταση του ΣΜΑ. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ακουγόντουσαν φωνές του τύπου: «Μαζεύετε τα σκουπίδια!!!!! Αλλά τα στοιβάζετε στο ΣΜΑ της ΤΕΜΕΝΗΣ». Ήρθαμε και σε διάστημα ενός έτους αποδείξαμε ως Δημοτική Αρχή (με την πολιτική διεισδυτικότητα Καλογερόπουλου), πως μπορούμε και να τα μαζεύουμε και να τα αποστέλλουμε σε κοντινά πλέον νόμιμα ΧΥΤΑ, με χαμηλό κόστος μεταφοράς και παράλληλα με αποκατάσταση του ΣΜΑ ΤΕΜΕΝΗΣ.

4.- Χρησιμοποίησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το ποσό των 619.000€, ως πίστωση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων, γνωρίζοντας πως τα χρήματα αυτά θα λείψουν από Έργα Οδοποιίας, Παιδικών Χαρών κ.λπ. Τούτο αποδεικνύει πως τα Απορρίμματα αποτελούν Προτεραιότητα Κάθε Δημοτικής Αρχής. Ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δυο Δημοτικών Αρχών, είναι η αποτελεσματικότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Αυτή η αποτελεσματικότητα εκτός της ικανότητας, χρειάζεται αξιοπιστία ως προς την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας απέναντι στους πιστωτές μας. Παράδειγμα: μεταφορείς, ΧΥΤΑ Βόνιτσας, ΔΕΛΦΩΝ, Τριανταφυλλιάς κ.λπ. του Δήμου, γνωρίζοντας εκ του σύνεγγυς τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, για ισοσκελισμένα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού της τάξεως των 6.894.820,00€, μηδενικές αυξήσεις διασφαλίζοντας την Αποκομιδή των Απορριμμάτων για το οικονομικό έτος 2021».

«Του χρόνου δυνατότητα ίσως και για μεγαλύτερες αυξήσεις πέραν του 10%»

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της αντιπολίτευσης ότι οι απώλειες του δήμου από τη μείωση των τελών μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα των αδήλωτων τετραγωνικών, ο έμπειρος οικονομολόγος του δήμου, διαθέτων μεν τεχνοκρατική φιλοσοφία αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ανάγκες των δημοτών, σημειώνει: ΄΄Υπολογίζουν ότι θα αυξηθούν τα έσοδα λόγω αλλαγής των τετραγωνικών μέτρων στη ΔΕΗ. Πλην όμως, αγνοούν ότι με εισήγηση της Υπηρεσίας Εσόδων του δήμου η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο του 2021. Πώς μπορούμε να προϋπολογίσουμε τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία;΄΄. Και συμπληρώνει: ΄΄Είναι πολύ πιθανό, του χρόνου τέτοια εποχή που θα έχουμε πλήρη εικόνα και με δεδομένα τα έσοδα από αυτή την πηγή, να είμαστε σε θέση να προτείνουμε μεγαλύτερες μειώσεις δημοτικών τελών, πέραν του 10%. Όμως για την ώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι δημιουργεί μεγάλους κινδύνους΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Σε μία περίοδο τόσο μεγάλης ύφεσης, με τις τεράστιες υποχρεώσεις του δήμου Αιγιαλείας και με την οικονομική και υγειονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, δεν μπορούμε να θέτουμε σε κίνδυνο τον δήμο μας προς χάριν εντυπώσεων. Θα πρότεινα, στο έλλειμμα αυτής της ηθικοπολιτικής παιδείας και στο ύψος των περιστάσεων που βιώνουμε, να συμπορευθούμε με κοινή διάγνωση το συμφέρον του τόπου μας και μόνο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr