background img
banner
banner

Το lock down «πάγωσε» τους επαγγελματίες του Αιγίου

ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

Με έντονο προβληματισμό δέχθηκε χθες η τοπική κοινωνία την απόφαση της κυβέρνησης για ολικό lock down, με τους επαγγελματίες που αναγκαστικά προχωρούν σε παύση λειτουργίας να μιλούν για οικονομική και ψυχολογική εξάντληση. Το… εμβόλιο για τον ιό της ανέχειας, τα μέτρα δηλαδή που ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, δίνουν σε πρώτη φάση μία «ανάσα», ωστόσο στο σύνολό τους οι επαγγελματίες ζητούν διαγραφή και όχι απλώς αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το λιανεμπόριο διαμαρτύρεται έντονα μιλώντας για ανεπανόρθωτο πλήγμα στις εμπορικές επιχειρήσεις, την ώρα που πολυαγορές θα λειτουργούν στο… όνομα του τροφίμου. Εκτιμούν δε πως χάνεται μία πολύτιμη περίοδος προετοιμασίας για τις γιορτές των Χριστουγέννων που αποτελούν την πιο αποδοτική περίοδο του χρόνου για τον εμπορικό κλάδο. Τονίζουν δε ότι με το νέο lock down, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για άμεσο κλείσιμο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα στήριξης τους.

Κανείς δεν μπορεί να πειστεί ότι θα τα καταφέρει…

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης έσπευσε να αποστείλει έγγραφο στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης θέτοντας τα ερωτήματα γιατί έφτασε η χώρα σε αυτή την κατάσταση κι αν ήταν ανεπαρκή τα προηγούμενα μέτρα. Παράλληλα εκφράζεται η πλήρης απαισιοδοξία του λιανεμπορίου ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να πειστεί πως θα καταφέρει να επιβιώσει…

΄΄Ο Εμπορικός κόσμος πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά. Το οικονομικό κόστος από το δεύτερο αυτό lock down θα είναι πολύ μεγάλο και θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση αλλά και θα επιβαρύνει την ήδη κακή ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά. Η έκρηξη ανεργίας και λουκέτων θα είναι αναπόφευκτη και σύντομα θα οδηγήσει το σύνολο των εμπόρων στο απόλυτο αδιέξοδο. Πώς οι μικροεπιχειρηματίες θα ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους με κλειστά τα μαγαζιά τους; Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου απόθεμα ρευστότητας και δεν έχουν λάβει βοήθεια από την Πολιτεία καθώς δεν πληρούσαν τις απαραίτητες υποχρεώσεις που είχαν ορίσει οι συστημικές τράπεζες; Γιατί πρέπει να κλείσουν τα μαγαζιά τους ενώ τηρούσαν και τηρούν με υπευθυνότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και αποδεδειγμένα, σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν υπάρχει μετάδοση του ιού από τα εμπορικά καταστήματα; Ερωτήματα που προβληματίζουν όλους τους επιχειρηματίες συναδέλφους μας΄΄, αναφέρεται εκ μέρους της Ομοσπονδίας.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Όπως τονίζει, ΄΄καίριο ζήτημα, το οποίο είχαμε επισημάνει και στο προηγούμενο lockdown, παραμένει ο αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα, όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία κλπ., ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών είναι υποχρεωτικά κλειστά. Θα βάλει επιτέλους η κυβέρνηση περιορισμούς και θα απαγορεύσει από τα καταστήματα πώλησης τροφίμων την πώληση και την διάθεση άλλων ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης; Πρέπει αυτή την φορά να σταματήσουν οι πρακτικές του ολιγοπωλείου από αυτά τα καταστήματα στις πλάτες των μικρών εμπόρων΄΄.

Σύμφωνα με την Ο.Ε.ΕΣ.Π., ΄΄ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες έλεγε πως lock down σημαίνει «κλειστές επιχειρήσεις, ανεργία, λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγαλύτερη ύφεση» και το κάνει. Μήπως τα κυβερνητικά μέτρα ήταν ανεπαρκή, όπως τονίζαμε σε όλες μας τις επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία; Μήπως μέσω του δόγματος της «ατομικής ευθύνης» η κυβέρνηση αμέλησε να προετοιμάσει τη χώρα και το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας;΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Κανείς από τους συναδέλφους μας πλέον δεν μπορεί να πειστεί ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το πρώτιστο αγαθό για τον άνθρωπο αλλά από την άλλη μεριά η επιχειρηματικότητα έχει πλέον περιορισμένες αντοχές με το λιανεμπόριο να αργοσβήνει. Πιστεύουμε δυστυχώς ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε εμπόλεμη και απαιτεί όχι μόνο εγρήγορση αλλά και αποτελεσματικότητα που θα επιτευχθεί με στοχευμένα μέτρα τόσο στο σύστημα υγείας που τείνει να καταρρεύσει όσο και στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους τους΄΄.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Γιώργου Βαγενά: ΄΄Κάτω τα χέρια από το λιανεμπόριο… Δεν θα πληρώσουμε πάλι εμείς το τίμημα. Υπήρξαν κρούσματα κύριε Πρωθυπουργέ στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις; Εμείς δεν υποστέλλουμε την σημαία του αγώνα όπως εσείς θα θέλατε. Μην ξεχάσετε να αφήσετε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ανοιχτά να πωλούν νυχθημερόν τα είδη μας και τα Σαββατοκύριακα΄΄…

Αυξημένη κίνηση χθες βράδυ σε καφέ και εστιατόρια – Αγωνία από τους ιδιοκτήτες

Την ίδια στιγμή, σκεπτικισμός επικρατεί στις τάξεις των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στην Αιγιάλεια. Οι συνεχείς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, οι αυξομειώσεις του ωραρίου, ο βραχνάς της κάλυψης των αποστάσεων βάσει τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, λειτούργησε εξαντλητικά όλο αυτό τον καιρό. Πλην όμως, στην πλειοψηφία τους έδειξαν να συμμορφώνονται και να τηρούν τα μέτρα για την ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού τους.

Η χθεσινή ανακοίνωση για «λουκέτο» ως τις 30 Νοεμβρίου, παρότι ήταν αναμενόμενο με βάση το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων covid, ήρθε να «παγώσει» τους επαγγελματίες της περιοχής που προβλέπουν ολοκληρωτική καταστροφή. ΄΄Προβληματισμός, άγχος, απογοήτευση και αγωνία για το αύριο έχουν κυριεύσει τον κλάδο μας που βρίσκεται πλέον στην πιο δεινή θέση της ιστορίας του. Το κλείσιμο για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα. Η εστίαση ψυχορραγεί και με το δεύτερο κλείσιμο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει με το delivery για όσους συναδέλφους το έχουν καθιερώσει. Δυστυχώς, τα έξοδα δεν βγαίνουν έτσι. Τα μέτρα προβλέπουν αναστολή των υποχρεώσεων. Τις μεταθέτουν δηλαδή για μετά. Από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα;΄΄, επισημαίνει στο protionline.gr ο μεταβατικός πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης- Αναψυχής Αιγιάλειας Γιώργος Κατσιμπίρης, τονίζοντας πως ειδικά τη χρονική στιγμή που επιβάλλεται το κλείσιμο, είναι πολύ χειρότερα, δεδομένου ότι ο Νοέμβριος λειτουργεί συνήθως ως μήνας προετοιμασίας για τα καταστήματα του Αιγίου εν όψει των Χριστουγέννων. ΄΄Όλοι στολίζουμε τα μαγαζιά μας κάθε χρόνο τον Νοέμβριο για να βάλουμε τον κόσμο στο κλίμα των γιορτών΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Κατσιμπίρης, προσθέτοντας: ΄΄Οι εντολές της κυβέρνησης είναι σαφείς κι εμείς δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά. Σεβόμαστε την απόφαση, θέλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τους εαυτούς μας, συμμορφωνόμαστε, ωστόσο ζητάμε επιπλέον στήριξη΄΄.

Να σημειωθεί πάντως ότι χθες βράδυ, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του υποχρεωτικού εγκλεισμού διά στόματος πρωθυπουργού, τα καφέ και τα εστιατόρια του Αιγίου παρουσίασαν υπερβολικά αυξημένη κίνηση, σαν να προσπαθούσαν οι κάτοικοι να… μαζέψουν δυνάμεις για τις δύσκολες μέρες που έρχονται…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr