background img
banner
banner

Υποστελέχωση Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικής Υπηρεσίας

ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΣ – ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων που απαιτούν μελέτες, εργολαβίες που… αποζητούν επίβλεψη και υποθέσεις πολεοδομικής φύσεως που χρήζουν ελέγχου, μένουν σε εκκρεμότητα ελλείψει του απαιτούμενου προσωπικού από την Υπηρεσία Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων και την Τεχνική Υπηρεσία δήμου Αιγιαλείας.

Συνταξιοδοτήσεις αλλά και μετακινήσεις μεταξύ των δύο υπηρεσιών ώθησαν τον Σύλλογο Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων αλλά και τον Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας στο να παρέμβουν με επιστολές τους προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας, ζητώντας την παρέμβασή του.

Μάλιστα, οι δύο επιστολές που έχουν σταλεί από τον Αύγουστο, πρόκειται να τεθούν αύριο προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων διαμαρτύρεται για την με απόφαση δημάρχου μετακίνηση προσωπικού από την Υπηρεσία Δόμησης στην Τεχνική Υπηρεσία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν σε εκκρεμότητα σημαντικές υποθέσεις, οι οποίες, πέραν όλων των άλλων, εάν προχωρούσαν θα απέφεραν και οικονομικό όφελος στον δήμο.

Δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα αιτήματα

Όπως τονίζεται από πλευράς Συλλόγου, ΄΄το τμήμα αυθαίρετων, είναι το πλέον νευραλγικό τμήμα της Πολεοδομίας Αίγιου, λόγω της πληθώρας των καταγγελιών που πρέπει να διερευνηθούν και λόγω των πολύ δύσκολων νομικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι καταγγελίες αυτές. Για το λόγο αυτό το τμήμα αυτό χρειάζεται στελέχωση από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό στην πολεοδομική νομοθεσία΄΄.

Επίσης, αναφέρεται στις επιστολές των δύο προηγούμενων προϊστάμενων κ. Χατζηγεωργίου και Καράμπελα στις οποίες αναφερόταν πως πέρα των διαδικασιών που ακολουθούνται για τα αυθαίρετα, χρειάζεται και η παράσταση των υπαλλήλων στα δικαστήρια σε όλα τα στάδια, καθώς συνεργασία με τις ΔΟΥ για τα πρόστιμο των αυθαιρέτων, αλληλογραφία με καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενους κ.λπ.

Προσθέτει δε την υποχρέωση των αυτοψιών ενώ επισημαίνει ότι το 50% του ποσού των προστίμων των αυθαιρέτων κατασκευών, που εισπράττονται μέσω των χρηματικών καταλόγων που συντάσσει η αρμόδια πολεοδομία, αποδίδεται στούς οικείους ΟΤΑ.

Για τους λόγους αυτούς και ο κ. Καράμπελας ζητούσε, για τη στελέχωση του τμήματος αυθαιρέτων, τρεις τεχνικούς υπαλλήλους και έναν διοικητικό υπάλληλο.
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για συνειδητή υποβάθμιση της Πολεοδομίας, απώλεια εσόδων του Δήμου και υποβάθμιση του επαγγέλματος των μηχανικών που συνεργάζονται άμεσα με την υπηρεσία, ζητώντας από τον κ. Καλογερόπουλο να επαναφέρει άμεσα έμπειρους υπαλλήλους για τη στελέχωσε της Υ.ΔΟΜ.

Μπορεί με μετακινήσεις από άλλους δήμους…

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Αχαΐας τονίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί πολλοί μηχανικοί ΤΕ και ΠΕ όπως επίσης χειριστές και εργατοτεχνικό προσωπικό, προσφάτως έφυγαν με απόσπαση ακόμη δύο ενώ σημαντικός αριθμός υπαλλήλων αγγίζουν τα όρια συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου Αιγιαλείας. Καλεί δε τον δήμαρχο να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού (μηχανικών ΤΕ και ΠΕ) με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας αλλά και με μετατάξεις από δήμους, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή άλλους φορείς οι οποίοι θα διαθέτουν προσωπικό με την κατάλληλη εμπειρία. Σημειώνει επίσης πως ο δήμος Αιγιαλείας προέκυψε από τη συνένωση έξι πρώην δήμων με τεράστια γεωγραφική έκταση και μεγάλο όγκο αρμοδιοτήτων και εξυπηρετεί και τον δήμο Καλαβρύτων για πολεοδομικά θέματα.

Ο όγκος των εργασιών δυσανάλογος του λιγοστού προσωπικού

Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού επιβεβαίωσε στο protionline.gr ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λεωνίδας Καράμπελας, επισημαίνοντας πως ΄΄εκ των ενόντων προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας΄΄. Ανέφερε ακόμη πως ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου είναι υπό τροποποίηση καθώς επικαιροποιείται με βάση τις ανάγκες και πρέπει να προβλεφθούν παραπάνω άτομα, ωστόσο για την ώρα ο όγκος των εργασιών είναι δυσανάλογος του λιγοστού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό πως το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καράμπελα, αυτή τη στιγμή είναι τόσο όσο ήταν υπό το προηγούμενο καθεστώς αυτοδιοίκησης, μόνο στον δήμο Αιγίου, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα καλείται να καλύψει μία τεράστια γεωγραφικά περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τέσσερις μηχανικοί και επτά τεχνολόγοι.
Την ίδια στιγμή, αποδυναμωμένη είναι η Υπηρεσία Δόμησης. Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος Ανδρέας Τσιγκρής, ΄΄είναι γεγονός ότι υπάρχει φόρτο εργασιών και αδυναμία διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων΄΄. Αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία διαθέτει μόνο δύο διοικητικούς υπάλληλους, τρεις σε θέσεις ευθύνης και τέσσερις μηχανικούς. Κι όλα αυτά ενώ όταν ακόμη υπαγόταν στο υπουργείο ή και μετέπειτα στη Νομαρχία Αχαΐας, μετρούσε τουλάχιστον 15 υπαλλήλους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr