background img
banner
banner

«Φρένο» Μητσοτάκη ενόψει Χριστουγέννων: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς θα εξελιχθεί η σταδιακή επάνοδος στην καθημερινότητα ενόψει των Χριστουγέννων, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει τις «δυνατότητες του ΕΣΥ» ως κριτήριο για τη σύνταξη του οδικού χάρτη προς τις ημέρες των γιορτών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» ο Πρωθυπουργός άφησε κενές τις σελίδες του ημερολογίου προσώρας, επισημαίνοντας πώς «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα» στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επιβραδύνοντας τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για την άμεση επανεκκίνησης της αγοράς και της εκπαίδευσης. «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πώς ο δρόμος αυτός «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση του lockdown, το οποίο εκπνέει τυπικά στις 6 το πρωί της επόμενης Δευτέρας.

Την αίσθηση της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων ενίσχυσε και η αποστροφή του Πρωθυπουργού πως «ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», την έλευση του οποίου ο ίδιος τοποθέτησε «πριν από τα τέλη του έτους». Με αυτά τα δεδομένα, εντείνονται τις τελευταίες ώρες και οι φωνές των επιστημόνων που προκρίνουν να μετατεθεί το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, ενώ σχεδόν βέβαιο φαντάζει ότι εστίαση και ψυχαγωγία δεν πρόκειται να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς πριν το νέο έτος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» τόνισε στην ίδια κατεύθυνση η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη θεωρεί και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση». Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίστηκε και για το λιανεμπόριο, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Ορόσημο το εμβόλιο

Παρότι κατά τον κ. Μητσοτάκη «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη», καθώς «έχουμε πια εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα», η οριστική φάση επανεκκίνησης της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την έλευση του εμβολίου, το οποίο θα είναι δωρεάν και προαιρετικό. «Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους» τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας μέχρι τότε ότι η ατομική ευθύνη συνιστά καθήκον όλων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στην ανάπτυξη ελληνικού rapid test αντιγόνου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό».

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr