background img
banner
banner

Χτυπάει «κόκκινο» η αντιπαράθεση στα δημοτικά

ΓΟΥΤΟΣ – ΨΥΧΡΑΜΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί για άλλη μία φορά την αιτία ή την… αφορμή να ανέβουν οι τόνοι της δημοτικής αντιπαράθεσης. Οι δύο αιτήσεις από διαφορετικά «σχήματα» της αντιπολίτευσης για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα το μεν ένα την επιστροφή του αντικειμένου της άρδευσης στον δήμο το δε άλλο τους όρους για τη μεταφορά των απορριμμάτων, δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλεί συνεδρίαση για αύριο Τρίτη με θέματα υπηρεσιακού χαρακτήρα. Το γεγονός πυροδότησε αντιδράσεις, με τις παρατάξεις Γούτου, Ψυχράμη, Παπακωνσταντινόπουλου να δημοσιοποιούν την επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον δήμο Αιγιαλείας να προβαίνει άμεσα σε απάντηση…

Υπενθυμίζεται πως με αίτησή τους στις 23 Νοεμβρίου 16 συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» (Χρ. Γούτος), «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α» (Παν. Παπακωνσταντινόπουλος), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Αγγελική Κουρή) και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ. Γκίκας ζητούσαν τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για το θέμα της άρδευσης λόγω των αυξήσεων στα τέλη. Με δεύτερη αίτησή τους, στις 25 Νοεμβρίου, είκοσι συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου αλλά και ο κ. Γκίκας ζητούσαν την έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ για το μείζον θέμα των απορριμμάτων, τονίζοντας πως ΄΄ο δήμαρχος αναθέτει την μεταφορά τους με την ασήμαντη και ασύμφορη έκπτωση του 1% σε ποσό 4.770.000 € για τρία χρόνια΄΄.

Αιχμηρή κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Δ.Σ. για τα αιτήματα που απορρίθφηκαν

Στην κοινή επιστολή τους προς τον κ. Ντίνο που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι, αναφέρουν: ΄΄Με έκπληξη λάβαμε την έγγραφη άρνησή σας και για τις δύο αυτές αιτήσεις μας. Είναι σαφές ότι, ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, έχετε εκφύγει πλήρως του θεσμικού σας ρόλου.

Οι ενέργειές σας συνιστούν θεσμική εκτροπή, με αποκορύφωμα την απαξίωση του 70% του Δημοτικού συμβουλίου, απορρίπτοντας το αίτημά του για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή το θέμα είναι κατεπείγον ,όπως είχατε υποχρέωση να κάνετε. Βέβαια η ευθύνη βαρύνει εξίσου, ίσως και περισσότερο, τον δήμαρχο, αφού αυτές οι ενέργειές σας γίνονται με την συμφωνία ή την υπόδειξή του, για να φιμωθεί η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που αντιδρούν στη σκανδαλώδη πολιτική διαχείριση από την δημοτική αρχή του θέματος της μεταφοράς των απορριμμάτων και των συμβούλων που αντιδρούν στην εκτίναξη των τιμολογίων άρδευσης΄΄.

Όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς 50.000 τόνων απορριμμάτων περιόδου 2020-2023, τονίζουν: ΄΄Ο νόμος 4623/19 ,στον οποίο αναφέρεστε σκοπίμως, περιλαμβάνει και τα ακόλουθα και τα οποία, επίσης σκοπίμως, αποκρύψατε: «Η οικονομική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του».
Και το ερώτημα είναι: Εσείς και ο κύριος δήμαρχος δεν αξιολογείτε την μέγιστη σοβαρότητα του θέματος που θα επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό για τρία χρόνια με εκατομμύρια ευρώ; Δεν σας ενδιαφέρει το δημοτικό συμφέρον και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον; Σε δηλώσεις δε του κ. Δημάρχου ότι οι ενέργειές μας είναι πολιτικό πυροτέχνημα , απαντούμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που μας παρέχει ο νόμος, προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική, για τα οικονομικά του δήμου και των δημοτών, απόφαση΄΄.

Χρ. Γούτος:«Ανησυχητικό το ότι ο δήμαρχος δέχεται την έκπτωση του 1%»

«Καταπέλτης» εναντίον του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της δημοτικής αρχής ήταν, μιλώντας στο protionline.gr ο κ. Γούτος, θέτοντας το ερώτημα αν ο πρόεδρος δικαιούται να απορρίπτει αιτήσεις για θέματα χωρίς να λάβει υπόψη την αίτηση 20 συμβούλων.

Όπως είπε, ΄΄δεν είναι στην αρμοδιότητα του προέδρου να επιλέγει τα θέματα που θα βάζει προς συζήτηση στο Συμβούλιο. Αυτά πρέπει να τίθενται και να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αν ήθελε να επιτελέσει σωστά το θεσμικό του έργο, θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τις αιτήσεις. Αν ήταν να έχει γνώμη ο πρόεδρος για τα θέματα δεν θα τα συζητούσαμε όλα.
Ο κ. Ντίνος σφάλει. Και βέβαια, κρίνουμε ως άκρως ανησυχητικό το ότι ο δήμαρχος δέχεται έκπτωση 1% στα 4.700.000 ευρώ. Ρωτούμε λοιπόν, «γι’ αυτό δεν μπορούμε να μειώσουμε τα τέλη γιατί δεχόμαστε 1% έκπτωση;».

Όταν έλεγε ότι και τα δέκα λεπτά του ευρώ είναι σημαντικά για τον δήμο, το εννοούσε ή στην προκειμένη περίπτωση δεν τον βολεύει; Δε λέω ότι δεν είναι νόμιμη η έκπτωση, όμως όφειλε να πει πως ο διαγωνισμός είναι ασύμφορος για τον δήμο. Εμείς είμαστε παρόντες για να λειτουργούμε υπέρ των συμφερόντων του δήμου΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μας»

Ερωτηθείσα από τo protionline.gr για το θέμα, η κ. Ψυχράμη, θέλησε να απευθυνθεί προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. λέγοντας: ΄΄«Κύριε δήμαρχε και κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μας, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διοικείτε».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατ’ επανάληψιν εκτρέπεται θεσμικά, προφανώς με την ανοχή ή καθ’ υπόδειξιν του δημάρχου.

Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική ευθύνη ανήκει στον δήμαρχο, ο οποίος πρότεινε τον κ.Ντίνο για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Βεβαίως, υπάρχει πολιτική ευθύνη και στον πρόεδρο, κ.Ντίνο, που κατ’ επανάληψιν εκφεύγει του θεσμικού του ρόλου, με αποκορύφωμα την παράβαση του καθήκοντός του να ορίσει Δημοτικό Συμβούλιο για δύο πολύ σοβαρά θέματα του Δήμου, αυτό της άρδευσης και αυτό του ασύμφορου διαγωνισμού της μεταφοράς των απορριμμάτων, κατόπιν αίτησης πάνω του1/3 των δημοτικών συμβούλων για το κάθε θέμα ξεχωριστά. Εκτός, όμως, από την πολιτική ευθύνη που έχουν και οι δύο, ο πρόεδρος, κ.Ντίνος, δεν έχει επιδείξει ούτε κατ’ ελάχιστον την πολιτική ευθιξία, να παραιτηθεί από τη θέση του, όταν είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τον εμπιστεύεται στον θεσμικό του ρόλο΄΄.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος:«Αποκρύπτει το άρθρο του νόμου όμως θα φύγουν από τον δήμο τόσα χρήματα»

Το γεγονός ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του προέδρου και πως στην ουσία δημιουργεί μία εκτροπή που αγγίζει τα όρια της παράβασης καθήκοντος, επισήμανε στην «Π» ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος.

Όπως είπε, ΄΄δεν είναι στην κρίση του προέδρου κατά το δοκούν το ποια θέματα θα μπουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με αυτό τον τρόπο αρνείται την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων΄΄. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων, σημείωσε: ΄΄Στον νόμο που επικαλείται ο κ. Ντίνος υπάρχει άρθρο για μείζονα ζητήματα τα οποία οφείλει να παραπέμψει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θεωρεί μείζον θέμα τη μεταφορά των απορριμμάτων με τόσο χαμηλή έκπτωση;

Αποκρύπτει το άρθρο όμως θα φύγουν από τον δήμο τόσα χρήματα΄΄. Υπογράμμισε ακόμη πως τα επιχειρήματα για την άρδευση δεν ευσταθούν, λέγοντας: ΄΄Είχαν κάνει οικονομοτεχνική μελέτη όταν μετέφεραν την αρμοδιότητα στη ΔΕΥΑΑ; Έκριναν πως η ΔΕΥΑΑ έχει τεχνογνωσία για το αντικείμενο και το ανέθεσαν σε ιδιώτη.

Σαφώς και υπάρχουν νέα δεδομένα και έχουν να κάνουν με τα χρήματα που καλείται να πληρώσει ο κόσμος. Δεν θα περάσει απαρατήρητο όλο αυτό. Έχουμε χρέος να κινηθούμε ενάντια σε τέτοιες πολιτικές΄΄.

Αύριο στις 7.00 η συνεδρίαση του συμβουλίου χωρίς άρδευση και σκουπίδια

Στο μεταξύ, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της προγραμματισμένης για αύριο στις 7.00μ.μ.συνεδρίρασης διά τηλεδιάσκεψης, είναι:

Έγκριση δέκατης τρίτης (13ης) αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Αιγιαλείας, οικονομικού έτους 2020. Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας για το διδακτικό έτος 2021-2022.
Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης, ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του Δήμου Αιγιαλείας για το δεύτερο (2ο) τρίμηνο οικονομικού έτους 2020.
Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης, ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του Δήμου Αιγιαλείας για το τρίτο (3ο) τρίμηνο οικονομικού έτους 2020.
Παραχώρηση αίθουσας Γυμνασίου Διακοπτού στο Γενικό Λύκειο Δια-κοπτού προκειμένου να λειτουργήσει ως αίθουσα διδασκαλίας κατά το διδακτικό έτος 2020-2021.
Παραχώρηση χρήσης κτιρίου του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, στον Πανελλή-νιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών «PALSO», για τη διεξαγωγή εξετάσεων γλωσσομάθειας ESB.

Ντίνος: ‘‘Δεν έχει προκύψει κάτι νέο για την άρδευση, το συμβούλιο δεν ακυρώνει αποφάσεις της Οικονομικής’’

Ερωτηθείς από τo protionline.gr σχετικά με τις δύο αιτήσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Ντίνος τόνισε: ΄΄Η μία αίτηση αφορούσε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και είναι ρητή η διάταξη του νόμου που ξεκαθαρίζει πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να ασκήσει αρμοδιότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα κάναμε μία συνεδρίαση παράνομη αφού δεν προβλέπεται από καμία διάταξη το Δημοτικό Συμβούλιο να ακυρώνει αποφάσεις ενός άλλου θεσμικού οργάνου΄΄. Σε ό,τι αφορά την αίτηση για συζήτηση του θέματος της επαναφοράς της άρδευσης στον δήμο από τη ΔΕΥΑΑ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επικαλέστηκε διάταξη του νόμου 4623 που όπως είπε, προβλέπει πως ένα θέμα που έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εισαχθεί εκ νέου πρέπει να προκύψουν νέα στοιχεία και είναι στην ευχέρεια του προέδρου εάν θα ξανατεθεί προς συζήτηση. ΄΄Εκτίμησα πως δεν πρέπει να ξαναέρθει προς συζήτηση δεδομένου ότι το θέμα έχει έρθει τρεις φορές στο Συμβούλιο. Την πρώτη, τον Ιανουάριο του 2019 συζητήθηκε η μεταφορά της αρμοδιότητας από τον δήμο στη ΔΕΥΑΑ, τον Μάρτιο 16 δημοτικοί σύμβουλοι είχαν φέρει το θέμα στο Συμβούλιο για να επιστραφεί η αρμοδιότητα στον δήμο κάτι που απορρίφθηκε και την τρίτη φορά είχε γίνει συζήτηση επί του θέματος για τα τέλη της άρδευσης. Και στις τρεις περιπτώσεις είχαν κατατεθεί ενστάσεις επί των αποφάσεων που ελήφθησαν, οι οποίες απορρίφθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε τι θα εξυπηρετούσε να ξαναφέρουμε το θέμα στο Συμβούλιο από τη στιγμή που δεν έχει προκύψει κάτι νέο; Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να δικαιολογείται εκ νέου συζήτηση στο Δ.Σ. Το θέμα έχει λήξει ενώ υπάρχουν και 30 αιτήσεις από προέδρους που αναφέρουν πως είναι ικανοποιημένη από το πέρασμα της άρδευσης στην ΔΕΥΑΑ΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr