background img
banner
banner

Η αντιπολίτευση ζητά ματαίωση

ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στον απόηχο των συζητήσεων και αποφάσεων το μεσημέρι της Τρίτης σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης μεταφοράς 50.000 τόνων απορριμμάτων, όπως ανέλυσε το protionline.gr, οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που μειοψήφισαν στην Οικονομική Επιτροπή, ζητούν με κοινή επιστολής τους προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Την επιστολή υπογράφουν 11 σύμβουλοι της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», 5 σύμβουλοι της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια», 3 σύμβουλοι της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Γκίκας.

Το θέμα της δέσμευσης πάνω από 4,7εκ. ευρώ για τη μεταφορά των σκουπιδιών από δημοτικούς πόρους, καθώς και η μικρή έκπτωση 1% με την οποία η εταιρία ΔΙΟΝ Τεχνική Α.Ε. κέρδισε το διαγωνισμό, αποκτά χαρακτήρα, casus belli για την αντιπολίτευση που θεωρεί βλαπτική για τον δήμο την όλη διαδικασία.

Η πλειοψηφία των συμβούλων λοιπόν, ζητά τη σύγκληση του συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να ακυρωθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και να ματαιωθεί η διαδικασία.
Στο αίτημά τους οι τρεις παρατάξεις, τονίζουν πως «έχουν πλέον μεταβληθεί ουσιωδώς οι κρίσιμες τεχνικές και οικονομικές παράμετροι του επίμαχου έργου, αφού πλέον ο Δήμος μας έχει τη δυνατότητα μεταφοράς των απορριμάτων σε πολύ κοντινότερους προορισμούς από εκείνο της Κοζάνης και εν προκειμένω στους ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου και της Παλέρου Αιτωλοακαρνανίας. Επομένως, υπό τα δεδομένα αυτά, η εκτέλεση του έργου μεταφοράς των απορριμάτων στο εργοστάσιο της Κοζάνης δεν ενδιαφέρει πλέον το Δήμο μας, αφού με πολύ χαμηλότερο κόστος, λόγω της κατά πολύ μειωμένης χιλιομετρικής απόστασης κάθε δρομολογίου μεταφοράς απορριμμάτων αλλά και της ετήσιας (και όχι τριετούς) διάρκειας του σχετικού διαγωνισμού, μπορεί να εκτελεστεί πλέον το ίδιο έργο για τη μεταφορά των απορριμάτων στους άνω κοντινότερους προορισμούς.».

«Επαχθείς όροι για τον δήμο»

Και συνεχίζουν «Επειδή συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση και σπουδαίος λόγος για την κατ’ εξαίρεση έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθόσον η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας, με την από 24.11.2020 απόφασή της προχώρησε ήδη στην οριστική ανάθεση του παραπάνω έργου στην εταιρεία «ΔΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με μηδενική σχεδόν έκπτωση μόλις 1 % !!! και ως εκ τούτου πρόκειται άμεσα ο Δήμος Αιγιαλείας να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης έργου με την άνω εταιρεία υπό τους δυσμενέστατους και επαχθείς για το Δήμο όρους που προαναφέρθηκαν».

Τώρα μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η δημοτική αρχή, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας Γιώργο Ντίνο, να εξετάζει κατά πόσο δικαιολογείται το κατεπείγον που επικαλούνται οι τρεις παρατάξεις.

Θυμίζουμε ότι την αρμοδιότητα για σύγκληση συμβουλίου την έχει η κυβερνώσα παράταξη, ωστόσο το συμβούλιο μπορεί να συγκληθεί τακτικά αν το ζητήσει τουλάχιστον το 1/3 των συμβούλων, δηλαδή 11 από τους 33. Στην περίπτωση όμως έκτακτης συνεδρίασης πρέπει να δικαιολογείται το κατεπείγον του αιτήματος.

Βεβαίως τώρα ενδιαφέρον έχει, όχι αν θα συγκληθεί το συμβούλιο, αλλά αν μπορεί αυτό να ματαιώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τις αλλαγές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Πρόβα για το τι μέλλει γενέσθαι αποτελούν τα δημοτικά τέλη που το συμβούλιο ψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση 10% και η Οικονομική Επιτροπή «πάγωμα» για το 2021, με την Αποκεντρωμένη διοίκηση να καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr