background img
banner
banner

«Άναψαν φωτιά» τα 11εκ. ευρώ της επένδυσης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σε έγκριση της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας της Ενεργειακής Αναβάθμισης – Αυτοματοποίησης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας στον δήμο Αιγιαλείας, προχώρησε την Τρίτη 15/12 κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, κρίνοντάς την ως επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης και εγκρίνοντας την προετοιμασία για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών και εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Η πρόταση ωστόσο αντικρούστηκε από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης που έκριναν πιο συμφέρουσα τη λύση εκτέλεσης του έργου με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και περιλαμβανόταν στη σχετική μελέτη σκοπιμότητας.

Να σημειωθεί ότι η εισήγηση που ψηφίστηκε στηρίζεται στη μελέτη σκοπιμότητας που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με διαφοροποίηση ως προς την υλοποίηση. Είχε δε προβεί στην λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων Ηλεκτροφωτισμού των Κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο της γεωγραφικής του περιοχής, στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρικής κατανάλωσης των υπαρχόντων συστημάτων οδοφωτισμού του δήμου, καθώς και στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων του κόστους λειτουργίας και συντήρησης που βαρύνει το Δήμο για τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού των Κοινοχρήστων χώρων. Επίσης, είχε προβεί στη διερεύνηση και συγκριτική αξιολόγηση των δυνητικών επιλογών χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας του Δήμου», προκειμένου να επιλεγεί ο βέλτιστος, για το Δήμο Αιγιαλείας, τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησης της σχετικής επένδυσης.

Τι έδειξε η καταγραφή και τι προβλέπεται

Σήμερα, οι υποδομές Δημοτικού Φωτισμού (φωτιστικά σώματα) στο Δήμο Αιγιαλείας, σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες και τα καταγραφικά στοιχεία που είναι εγκατεστημένα σε δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες, παιδικές χαρές του Δήμου, όπως καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν συνολικά και ανά κατηγορία είδους εξοπλισμού για τα συμβατικού τύπου φωτιστικά σημεία, ανέρχονται σε 21.349 τεμάχια. Επίσης, βάσει της μελέτης, ο δήμος διαθέτει 548 Πίνακες Διανομής.

Η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους λειτουργίας του στον δήμο, θα επιτευχθεί με: Την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας led, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου και σύμφωνα με τα καταγραφικά δεδομένα της Μελέτης. Τη λειτουργία “Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας”, στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), αξιοποιώντας παράλληλα και τις νέες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες (NB-IΟT, LoRaWAN, κλπ). Σύστημα Προληπτικής Συντήρησης.

Η Οικονομική Επιτροπή έκρινε πως το έργο πρέπει να προχωρήσει με χρηματοδότηση της επένδυσης με μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα, σαν Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με βάση τις διατάξεις του ν. 3855/2010 και ειδικότερα να Παροχή Υπηρεσιών Φωτισμού πολυετούς διάρκειας, με αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης μέσω των Ανταποδοτικών Τελών αποκλειστικά και μόνο με βάση το αποτέλεσμα (Εξοικονόμηση Ενέργειας) στη διάρκεια της 12ετούς Συμβατικής Περιόδου. Ο Δήμος επιλέγει την Εγγυημένη Απόδοση (έκπτωση επί της εξοικονόμησης, ανεξάρτητα του αποτελέσματος που αφορά τον Ανάδοχο) και το σύνολο του ρίσκου, της ευθύνης λειτουργίας του συστήματος και της εγγύησης του εξοπλισμού, βαραίνει τον Ανάδοχο για το σύνολο της Συμβατικής Περιόδου (12 έτη).

Ο δήμος, μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας θα αναζητήσει τις υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον τομέα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), παράλληλα με την συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια στον Ιδιωτικό Τομέα. Συνεπώς ο Ιδιωτικός Τομέας αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου και ο Δημόσιος ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών και καταβάλλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης, μέσω Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ).

Δημ. Καλαμίδας:  ΄΄Ο επενδυτής θα βάλει τα χρήματα στο 100%  της επένδυσης΄΄

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ΄΄είναι μια ενεργειακή αναβάθμιση που αφορά σε όλο τον δήμο μέσω σύμβασης με ΣΔΙΤ, που η επέκταση θα γίνεται από τον ιδιώτη καθώς εκτιμήσαμε ως πιο συμφέρουσα αυτού του είδους την εκτέλεση του έργου από το να δίνουμε χρήματα και τόκους στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Εν ολίγοις, ο επενδυτής έρχεται και βάζει τα χρήματά του στο 100% της επένδυσης, αλλάζει τις λάμπες και τα ντουί (όχι επίστυλα) και όλα όσα έχουν σχέση με την κατάσταση των λαμπτήρων. Μας διασφαλίζει με ρήτρα έναντι της σύμβασης, η οποία ονομάζεται «σύμβαση ενεργειακής ανάπτυξης». Διασφαλίζει το 70% της εξοικονόμησης του ρεύματος και από την εξοικονόμηση αυτή, ο δήμος θα έχει κέρδος το υπόλοιπο 20% (συν – πλην). Άρα, δεν βάζουμε χρήματα καθόλου, πετυχαίνουμε μία εξοικονόμηση 70% από την οποία θα αποπληρώνεται ο επενδυτής για 12 έτη, με το 50% που μένει. Τα ποσοστά θα διανεμηθούν, το 20% ο δήμος, το 30% η ΔΕΗ και το υπόλοιπο ο επενδυτής. Αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Εκτός από την επένδυση που κάνει ο ενδιαφερόμενος που θα είναι στο 100%, αναλαμβάνει ταυτόχρονα και τη συντήρηση. Η υποχρέωσή του είναι σε 24 ώρες να ενημερώνει το γραφείο του δήμου για την εκάστοτε βλάβη και έπειτα σε διάστημα 72 ωρών να πράξει την αποκατάσταση. Μια άλλη παράμετρος είναι, πως ο επενδυτής υποχρεούται μετά το πέρας της 12ετίας να παραδώσει στον δήμο εντελώς καινούριο το συνολικό δίκτυο. Η συνολική εκμετάλλευση του έργου ορίζεται στα 12 χρόνια, δεν θα λειτουργεί όμως ως «προμήθεια»΄΄. ΄΄Η μελέτη που είχε κάνει ο προηγούμενος δήμαρχος ήταν ένας μπούσουλας για εμάς και ζητήσαμε από ένα οικονομικό τεχνικό γραφείο να μας κάνει μία συνολική μελέτη πάνω στην οποία στηριχθήκαμε (τα κόστη, πόσες κιλοβατώρες καίμε, η κατάσταση των λαμπτήρων κλπ). Αντλήσαμε στοιχεία και μέσα από μελέτη μπορέσαμε να κοστολογήσουμε την μελέτη ΣΕΑ΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καλαμίδας.

Έντονη ήταν η αντίδραση των μελών της Επιτροπής που ανήκουν στην αντιπολίτευση κρίνοντας πιο συμφέρουσα τη λύση του δανεισμού, της ανάθεσης εκτέλεσης σε ιδιώτη αλλά τη συντήρησης του έργου από τον δήμο, τονίζοντας πως η λύση που προτείνει η δημοτική αρχή με τον ιδιώτη, έχει ένα κόστος της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Ένα θέμα τόσων εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο΄΄

΄΄Θεωρώ πιο συμφέρουσα τη λύση εκτέλεσης του έργου με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών διότι θα είχαμε σταθερή δόση και η συντήρηση που θα απαιτείτο μετά την πρώτη πενταετία σε καμία περίπτωση δεν θα κόστιζε τόσα εκατομμύρια΄΄, ανέφερε στo protionline.gr η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, που εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή μία ημέρα πριν τα εξής: ΄΄Το συγκεκριμένο θέμα της επιλογής του τρόπου της αναβάθμισης του οδοφωτισμού του δήμου έχει εκ φύσεως εξειδικευμένη ανάλυση, που μόνο ένας ειδικός θα μπορούσε σε λίγες ώρες να κατανοήσει και να μπορεί να αποφασίσει.

Με δεδομένο το ότι η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μπορούμε, όσοι λάβαμε την εισήγηση προ ολίγου, να την επεξεργαστούμε. Επιπρόσθετα, στην πραγματικότητα, ένα τόσο σοβαρό θέμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τους δημότες με χρονική διάρκεια 12 έτη, επιβάλλεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ώστε να ενημερωθούμε αναλυτικά και οι 33 συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημότες. Μια τόσο σοβαρή απόφαση ( με ποιο τρόπο θα αναβαθμίσουμε τον οδοφωτισμό και πόσα χρήματα θα κοστίσει) πρέπει να είναι απόφαση όλων μας και να έχει την ευρύτερη αποδοχή. Δεν είναι, κατά την άποψή μας, ηθικό να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις από τους 5 ανθρώπους της οικονομικής επιτροπής.

Γι ‘ αυτό σας προτείνουμε να αποσύρετε το θέμα αυτό από την ημερήσια διάταξη της αυριανής Οικονομικής Επιτροπής, να αποστείλετε την εισήγηση σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και να το συζητήσουμε στο επόμενο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια ανοιχτή συζήτηση, ώστε και οι δημότες να ενημερωθούν και εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουμε προλάβει να μελετήσουμε τις εξειδικευμένες παραμέτρους του θέματος αυτού΄΄.

Βεβαίως, η εισήγησή της απορρίφθηκε και το θέμα συζητήθηκε, με την κ. Ψυχράμη να σημειώνει πως ΄΄Εκτιμούμε ότι το έργο δεν θα είναι 9 εκατ. ευρώ όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή αλλά θα φτάσει τα 11 εκατ. ευρώ. Είναι άλλο 4,5 εκατ. και 5 εκατ. ευρώ κι άλλο 11 εκατ. διότι έτσι θα πληρώσουμε διπλάσια χρήματα στον εργολάβο. Αυτό που προτείναμε εμείς είναι να διενεργηθεί διαγωνισμός, να έρθει ο προμηθευτής να τα τοποθετήσει, να παραδώσει και να αναλάβει ο δήμος τη συντήρηση, δεδομένου ότι υπάρχει και η εγγύηση για πέντε έτη. Πόσο θα κοστίζει η συντήρηση; 100.000 τον χρόνο το πολύ. Θα πληρώναμε 350.000 τον χρόνο τη δόση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και 100.000 για τη συντήρηση. Για ποιο λόγο να διπλασιάσουμε το κέρδος του εργολάβου;΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr