background img
banner
banner

Ένα σχέδιο που δεν προχώρησε λόγω κόστους

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Συζητήσεις πριμοδότησε η πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, στο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκάλεσαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την περασμένη Τρίτη, σχετικά με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ αυτοκινήτων, κάτω από την πλατεία Αγ. Λαύρας. Από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου είδαν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πλην όμως στη δημοτική αρχή το χαρακτηρίζουν τεχνικά και χρονικά άτοπο, θεωρώντας μάλιστα ότι εντάσσεται στη γενικότερη αντιπολιτευτική διάθεση των άλλων παρατάξεων προς τη δημοτική αρχή και το έργο της.

Γούτος: ‘’Χρειάζεται να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε περαιτέρω από το έργο’’

Συγκεκριμένα, ο κ. Γούτος πήρε τον λόγο και με αφορμή τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση εμπορικού κέντρου Αιγίου: Ενότητα 2 Πλατεία Αγίας Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί», κατέθεσε πρόταση κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ κάτω από την πλατεία Αγ. Λαύρας, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επιλυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. ΄΄Χρειάζεται να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε περαιτέρω από το έργο. Δεν μπορεί να μας απασχολεί τόσες μέρες το πού θα είναι η πιάτσα των ταξί. Υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης. Η δημοτική αρχή δεν λειτουργεί προγραμματισμένα, δεν κάνει διάλογο. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όμως δεν το επιθυμεί. Κι εμείς σαν αντιπολίτευση, με απόψεις και προτάσεις να φανούμε χρήσιμοι. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ των έργων που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους όπως είναι η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία. Κι ας γίνουν ακόμη και με δανειοδότηση, τέτοια αναπτυξιακά έργα, αξίζουν΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γούτος

Χριστόπουλος: ‘‘Είναι κάτι τεχνικά και χρονικά άτοπο και δεν γίνεται, εκτός κι αν θέλουν να σταματήσουμε το έργο’’

Στη δημοτική αρχή ωστόσο είδαν ως ουτοπική την εν λόγω πρόταση, τη στιγμή που ένα τέτοιο έργο θα χρειαζόταν ειδικές μελέτες, υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση και διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες, τόσο ώστε όλο αυτό το διάστημα η πλατεία δεν θα μπορούσε να μείνει σκαμμένη και ημιτελής. Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία είχε… τεθεί στο τραπέζι αρκετές φορές τα τελευταία 25 χρόνια, από δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη ακόμη, και δεν είχε προχωρήσει λόγω του τεράστιου κόστους που απαιτείται.

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Θέματα Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος αρκέστηκε να πει: ΄΄Απορώ με την αυτοδιοικητική ικανότητα κάποιων οι οποίοι υιοθετούν απόψεις κάποιων άλλων μη ειδικών και οι οποίες έχουν ως σκοπό να αποπροσανατολίσουν. Μπορεί να μην γνωρίζουν από διοίκηση και τεχνικά θέματα, όμως δεν μπορούν να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις στον κόσμο΄΄. Αν και αρχικά δεν ήθελε να σχολιάσει την πρόταση, ο κ. Χριστόπουλος είπε πως ΄΄είναι κάτι τεχνικά και χρονικά άτοπο και δεν γίνεται, εκτός κι αν θέλουν αυτοί που το προτείνουν, να σταματήσουμε το έργο, να αφήσουμε την πλατεία όπως είναι και να περιμένουμε πέντε χρόνια ώστε να εγκριθούν γεωτεχνικές μελέτες και χρηματοδοτήσεις που μπορεί να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ!΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Καλό είναι, αυτό που λέμε να το σκεφτόμαστε και να σεβόμαστε τους πολίτες, ιδίως όταν είμαστε δημόσια πρόσωπα. Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο κινήσεων και σχολιασμών εντυπώσεων, εναντίον της δημοτικής αρχής΄΄.

Τι… επιτρέπει η κατάσταση της πλατείας υπογείως

Υπενθυμίζεται πάντως πως η κατάσταση υπογείως της πλατείας δεν ήταν ικανή να επιτρέψει ούτε τη δημιουργία μικρών κήπων που προβλέπονταν από την αρχική μελέτη και γι’ αυτό υπήρξαν σημειακές τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια των κατασκευών στον χώρο της πλατείας, προσήλθαν αρμόδιοι της ΔΕΔΔΗΕ Αιγίου και ενημέρωσαν τον εργολάβο του έργου και τους αρμοδίους του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων, ότι στο άνω μέρος της πλατείας και παραλλήλως της οδού Κλεομένους Οικονόμου, διέρχονται υπόγειοι ηλεκτροφόροι αγωγοί μέσης τάσεως και πως στο το κάτω μέρος της πλατείας και παραλλήλως της οδού Ασημάκη Φωτήλα, διέρχονται ομοίως υπόγειοι ηλεκτροφόροι αγωγοί. Δεδομένου ότι στις προαναφερόμενες θέσεις που διαμορφώνονται, προβλέπονται από τις μελέτες, αβαθείς λεκάνες νερού, φυτεμένοι χώροι και το περίπτερο πλησίον της οδού Ασημ. Φωτήλα, κρίθηκαν αναγκαίες σημειακές τροποποιήσεις προς αποφυγή ατυχημάτων από πιθανή διαρροή του ύδατος στους υποκείμενους ηλεκτροφόρους αγωγούς. Έτσι, οι αβαθείς λεκάνες νερού θα περιοριστούν στο μεσαίο τμήμα της πλατείας, θα τροποποιηθούν οι φυτεμένοι χώροι και θα μετακινηθεί το περίπτερο από την προβλεπομένη θέση σε άλλη.

Θετικά είδαν στον Εμπορικό Σύλλογο την πρόταση

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε από τον κ. Γούτο στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Αγ. Λαύρας εξέδωσε η διοίκηση του Εμπορικού, Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας. Όπως τονίζει, ΄΄με χαρά ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την πρόταση για υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Αγίας Λαύρας ειδικά τώρα που η πλατεία είναι σκαμμένη, σαν μια μοναδική ευκαιρία που θα έλυνε δια παντός το πρόβλημα παρκαρίσματος, που καταταλαιπωρεί τους κατοίκους και Εμπόρους και καθιστά την πόλη μας αφιλόξενη σε επισκέπτες και μη. Μια πρόταση που αποτελεί πάγια θέση όλων των Διοικήσεων του Εμπορικού Εισαγωγικού & Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας και έχει κατατεθεί σε σχεδόν όλες τις Δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια.

Είναι πολύ άδικο για τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής που έχουν υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία, αλλά και για τον επόμενο Δήμαρχο που θα θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης ότι θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επαναλάβει το έργο, οικτίροντας τους προηγούμενους που κοίταξαν το δέντρο και έχασαν το δάσος, νομίζοντας πως κάτι έκαναν ενώ επί της ουσίας δεν έκαναν τίποτα.(Πλάτων)΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Κύριοι αφαιρείτε πολύτιμο χρόνο από μία πόλη που παραπαίει και δυστυχώς συνεχίζει να διώχνει τα παιδιά της. Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, κ.κ. αρχηγοί των Δημοτικών παρατάξεων και κ.κ. Δημοτικοί σύμβουλοι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και προγράμματα μέσω της Περιφέρειας, όπως και πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία απ όπου μπορούν να αντληθούν πόροι για την κατασκευή πάρκινγκ . Αρκεί να το θέλετε και να βάλετε όραμα για τον τόπο μας. Ο Εμπορικός Επιχειρηματικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας και εγώ προσωπικά σαν Πρόεδρος, θα στηρίζουμε με πάθος, προτάσεις που έχουν σαν στόχο την οικονομική ανάταξη των Εμπόρων, της επιχειρηματικότητας και εν γένει όλων των συμπολιτών του Δήμου μας, απ όπου και αν προέρχονται αυτές! Κοιτάζουμε το αύριο γιατί οι Διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται ενώ τα πραγματικά έργα υποδομής και ανάπτυξης μένουν για να θυμίζουν αυτούς που είχαν αληθινό όραμα και πόναγαν τον τόπο και τους συνδημότες τους!΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr