background img
banner
banner

Ένα χωριό με αφθονία αγαθών αλλά χωρίς πλατεία

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΑΜΑΚΙΝΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ PROTIONLINE.GR ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΡΙΓΚΑ

Από τον οικισμό Λουμπίστα στους πρόποδες του βουνού, μέχρι το πιο χαμηλό σημείο της κοινότητας Δαμακινίου προς τη θάλασσα, επικρατούν δύο κυρίαρχα σημεία: Η όρεξη των ανθρώπων της περιοχής… προς τον δρόμο της εξέλιξης και τον εκσυγχρονισμό από την μία και τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα που καθυστερούν την εξέλιξη αυτή από την άλλη.

Η δημιουργία οργανικής πλατείας, που απλά αυτή την στιγμή… δεν υπάρχει καν (!) και η φροντίδα του οδικού δικτύου που δυστυχώς έχει αφεθεί στο έλεος της μοίρας, δηλαδή. Η Τοπική Αρχή κάνει προσπάθειες επίλυσης, ελπίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα ¨σκύψει¨ να διαβάσει σύντομα τον απαιτούμενο ¨χάρτη¨ των αναγκών και των συνθηκών.

Το Δαμακίνι είναι ένας μικρός ημιορεινός τόπος. Οι άνθρωποι που ζουν στο σημείο, ασχολούνται κυρίως με τη γη και τα αγαθά που προσφέρει αυτή, όπως ελιές, σταφίδα και σταφύλι, τα όποια βρίσκονται σε φυσική αφθονία. Η οικονομία της περιοχής όμως, στηρίζεται κυρίως σε κτηνοτροφικά προϊόντα. Το χωριό εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ¨Το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης Θεοτόκου Μαρίας¨, την γέννηση δηλαδή της μητέρας του Ιησού Χριστού. Η ομώνυμη εκκλησία κοσμεί τον τόπο επιβλητικά, πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για ένα μέρος της Αιγιάλειας που διαθέτει γραφικότητα και πηγαία ομορφιά, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει ένα υπέροχο δάσος, το οποίο προσφέρεται για περίπατους αλλά και για περιπέτεια… για τους λάτρεις της ορειβασίας. Στο καταφύγιο ¨Πρασσούδι¨ δε, υπάρχει μια καταπληκτική θεά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρα από την θάλασσα.

Το νερό για τα περιβόλια και τα κτήματα… πληρώνεται ¨χρυσό¨

Στο σημείο που βρίσκεται η κοινότητα Δαμακινίου, υπάρχει νερό φυσικής ροής, όμως τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι είναι υψηλά, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Το πληρωτέο πάγιο κρίνεται υπέρογκο και οι κάτοικοι εκφράζουν την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Πρόκειται για ένα αρδευτικό δίκτυο με ¨κλειστό κύκλωμα¨ ροής και δεν συνάδει ο φόρος που πληρώνουν, με την πραγματική κατανάλωση που κάνουν, όπως καταγγέλλουν. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, καλούνται να πληρώσουν το νερό στα 14 ευρώ σε κάθε λογαριασμό (είχε φτάσει και 25 ευρώ) τα οποία χρήματα… σύσσωμη η κοινότητα εκτιμά πως είναι δυσανάλογα, σε σχέση με όσα πραγματικά θα έπρεπε να επιβαρύνονται.

Το οδικό δίκτυο και η πλατεία που… δεν υπάρχει

Πρόεδρος του τόπου έχει εκλεγεί ο Αλέξης Τρίγκας. Είναι μεν νέος στη θητεία του, αλλά… πολύ μαχητικός και πάνω από όλα, αγαπά την γη που τον στηρίζει. Ερωτώμενος από τo protionline.gr για το ποιες κινήσεις πρωτεύουν και ψάχνουν άμεσες λύσεις στην κοινότητα, αναφέρει: «Έχω ζητήσει πολύ καιρό τώρα ένα μηχάνημα του δήμου. Οι δρόμοι που οδηγούν στα κτήματα και στις περιουσίες των κάτοικων, είναι στενοί και μικροί. Χρειαζόμαστε άμεσες τσιμεντοστρώσεις. Η βαρυχειμωνιά δυσχεραίνει την κατάσταση. Είναι μεγάλη η ανάγκη του κόσμου να μην ταλαιπωρείται. Χρειάζεται να ξέρει ο ντόπιος ότι έχει εύκολη πρόσβαση προς την γη του». Το οδικό δίκτυο κρίνεται σαν πρώτο μέλημα για την περιοχή και είναι κομβικής σημασίας για την παραγωγή πόρων.
Να επισημανθεί επίσης, ότι το γραφικό Δαμακίνι, που παράγει μεγάλο πλούτο σε αγροτικά προϊόντα και η γη του ¨γεννά¨ και τίκτει… δεν διαθέτει πλατεία. Πιο συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την Δυτική Αιγιάλεια, είναι το μόνο χωριό που δεν διαθέτει σημείο με ενεργό φωτισμό, παγκάκια, πλακόστρωση και περίφραξη, που να λογίζεται ως ¨κέντρο¨ όπως υπάρχουν σε άλλες κοινότητες. Ως πλατεία του χωριού, θεωρείται ένα σημείο που υπάρχει ένα παγκάκι και περιορισμένος φωτισμός παρότι στην εν λόγω θέση η θέα είναι εξαιρετική. Ένα αλήθεια… φοβερό τοπίο που θα συγκινούσε οποιαδήποτε μάτια το αντικρίσουν.

Δαμακίνι VS Σκουπίδια

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της κοινότητας Αλέξης Τρίγκας, για το ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τόπος σε σχέση με τα απορρίμματα, τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι κάδοι των απορριμμάτων σε όλη την κοινότητα έχουν αλλάξει. Έγινε πολύ καλή και συντονισμένη δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Ευχαριστώ προσωπικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για το ενδιαφέρον πρωτίστως αλλά και την αποτελεσματικότητα. Υπάρχει επάρκεια σε όλα τα σημεία και δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε αποφύγει πια αυτές τις… παλαιότερες ¨μαύρες¨ εικόνες, με τα δεκάδες στοιβαγμένα σκουπίδια παντού και αυτό είναι πολύ καλό και στον τομέα της εξέλιξης της περιοχής. Ο κ. Καραΐσκος βοήθησε πολύ σε αυτό και δείχνει κινητικός. Έχει μεγάλη θέληση και τα θετικά αποτελέσματα, είναι ορατά».

Η κοινότητα στο… μικροσκόπιο

Το χωριό, έχει έλλειψη φωτισμού σε γενικές γραμμές. Τροχοπέδη αποτελεί το γεγονός ότι επί συνόλου, ο νοητός καλλωπιστικός ηλεκτροφωτισμός που ¨δείχνει¨ το σημείο της πλατείας (πως είναι όντως πλατεία δηλαδή) δεν υπάρχει. Είναι από τις περιπτώσεις που… ενώ πλησιάζει κάποιος στο χωριό όταν δεν είναι ημέρα, δεν ¨χαρακτηρίζει¨ το φως των λαμπτήρων ποια περιοχή είναι, πού είναι ή τι είναι. Στον αντίποδα, ο φωτισμός των λαμπών επί του οδικού δικτύου κρίνεται ικανοποιητικός. Οι βλάβες αποκαθίστανται σχετικά άμεσα.
Το κοιμητήριο συντηρείται… αυτοβούλως: Δεν έχει βρεθεί ποτέ απεσταλμένος υπάλληλος του δήμου, να φροντίσει και συντηρήσει τον περιβάλλοντα χώρο. Το νεκροταφείο όμως… δεν έχει σκουπίδια, ρίπους ή κλαδιά και είναι σε πολύ καλή κατάσταση! Αυτό, οφείλεται κυρίως στον προσωπικό… μόχθο του ίδιου του προέδρου, που με τον ατομικό του κόπο… αλλά και με ένα ¨μέρος¨ της παγίας πληρωμής του, η συντήρηση γίνεται αρκετά τακτικά.

Ο οικισμός ¨Λουμπίστα¨ φέρνει πόρους… πληρώνει κατολισθήσεις

Στον οικισμό διαμένουν μόνιμα 10 περίπου οικογένειες, οι οποίες ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία. Είναι παραγωγοί με μεγάλο μεράκι για την δουλειά τους και αποτελούν επιπλέον και μια ¨οικονομική¨… ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή. Το σημείο που είναι ο οικισμός Λουμπίστα, βρίσκεται αρκετά ορεινά και οι αγροτικοί του δρόμοι, καθίστανται ¨δυσκολοδιάβατοι¨ πολλές φορές. Η πρόσβαση δε, προς τα κτήματα δεν είναι καθόλου εύκολη. Επιβαλλόμενη κρίνεται η διάνοιξη των δρόμων με ειδικό μηχάνημα του δήμου, στις αρχές κάθε άνοιξης. Πρόκειται για ένα πετρώδες γενικά μέρος, το οποίο δέχεται αρκετές κατολισθήσεις από τις έντονες βροχές του χειμώνα. Απαραίτητη κρίνεται η συντήρηση των δρόμων αυτών, ώστε η προσβασιμότητα τους να καθίσταται ομαλή κάθε εποχή του χρόνου.

Να σημειωθεί, ότι οι καταγεγραμμένοι κάτοικοι σε Δαμακίνι και Λουμπίστα είναι 60 άτομα. Τέτοιες παραγωγικές και όμορφες περιοχές, όπως είναι το Δαμακίνι, οφείλει να… συγκινεί κάθε δημότη, να πρωτοπορεί και να εξελίσσεται. Μα πιο πολύ, τους αρμόδιους του τόπου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr