background img
banner
banner

Αίτημα Ψυχράμη στην Οικονομική Επιτροπή

ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ

Στη λήψη αποφάσεων για τα τέσσερα θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη προχώρησε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη διά τηλεδιάσκεψης, διήρκεσε λίγο και στην οποία δεν σημειώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων μελών. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσίασε η πρόταση του μέλους της Επιτροπής, επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσως Ψυχράμη σχετικά με την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, η Ο.Ε. προχώρησε σε αποδοχή χρηματικής εντολής του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων του Δήμου Αιγιαλείας», αποδοχή της κατανομής από τους ΚΑΠ 2020 για την καταβολή μισθωμάτων σχολικών μονάδων για την χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και κατάρτιση σχεδίου 15ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Αιγιαλείας, οικονομικού έτους 2020. Ακόμη, ενέκρινε την απόδοσης λογαριασμού πάγιας προκαταβολής του δήμου καθώς και την απόδοση λογαριασμού πάγιας προκαταβολής Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Αιγιαλείας. Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, ενέκρινε τη χορήγηση παράτασης περαίωσης των εργασιών που αφορούν την υπηρεσία: «Μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας λόγω του κατεπείγοντος, προς το Χ.Υ.Τ.Υ Δελφών», δεδομένου ότι παρότι χρονικά λήγει η σύμβαση δεν έχει εκτελεστεί το αντικείμενό της, αφού υπολείπεται ακόμη μεταφορά περίπου 300 τόνων.

Να σημειωθεί ότι η κ. Ψυχράμη είχε ζητήσει να τεθεί προ ημερήσιας διάταξης η συζήτηση της πρότασής της προς την Οικονομική Επιτροπή για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία. Το θέμα ωστόσο δεν συζητήθηκε, με τον δήμαρχο πάραυτα, όταν τέθηκε από την επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», να επισημαίνει πως το έχει υπόψη του και ότι το εξετάζει.

‘‘Ο δήμος έχει λάβει χρήματα από την πολιτεία  γι’ αυτούς τους σκοπούς’’

Όπως ανέφερε στην πρότασή της η κ. Ψυχράμη, ΄΄όλοι γνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αδιέξοδης κατάστασης, στην οποία έχουν επέλθει όλες οι επιχειρήσεις που με κρατική εντολή ανέστειλαν την δραστηριότητά τους, στα πλαίσια της αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πολιτεία έχει αποστείλει στο δήμο μας μέχρι στιγμής περί τις 700.000 € για την αντιμετώπιση της πανδημίας και 2.000.000 € για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επίσης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται εν ισχύ η υπ’ αριθ. 39/3_3_20 Πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτρέπει στους δήμους να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη τις πληγείσες επιχειρήσεις και μάλιστα να συμψηφίσουν με επόμενες οφειλές τους τα δημοτικά τέλη που , μέχρι την λήψη της απόφασης, θα έχουν εξοφληθεί. Πολλοί δήμοι της χώρας έχουν αποφασίσει τις απαλλαγές αυτές. Κατόπιν αυτών, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά του δήμου μας, σε μια τόσο δύσκολη και με πρωτοφανείς δυσμενείς συνέπειες οικονομική κρίση που βιώνουν΄΄.

Για τους λόγους αυτούς εισηγήθηκε τη λήψη σχετικής απόφασης και τη δημιουργία σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του δήμου, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αιτήσεις.

Και στο Δημοτικό Συμβούλιο…

΄΄Δεν μπορούμε να ζητάμε χρήματα για τέλη, από ανθρώπους που στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους δεν έχουν εργαστεί καθώς οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε αναστολή΄΄, επισήμανε στo protionline.gr η κ. Ψυχράμη, τονίζοντας πως θα εισάγει το θέμα προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, στη σχετική αίτησή της, αναφέρει: «Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, η παράταξή μας σας απέστειλε εισήγηση για την απαλλαγή των επιχειρήσεων του δήμου μας, που με κρατική εντολή ανέστειλαν την δραστηριότητά τους προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παρακαλούμε, όπως εντάξετε το συγκεκριμένο θέμα προ ημερησίας διατάξεως στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας , καθώς θεωρούμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στους δημότες της Αιγιάλειας να λάβουμε την απόφαση αυτή, που έστω και προσωρινά, θα τους ανακουφίσει και θα τους δώσει μια μικρή ανάσα, ώστε να συνεχίσουν, αν μπορέσουν να συνεχίσουν΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr