background img
banner
banner

Αντιδράσεις για τις τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου της πλατείας

«ΟΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ» ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ ΤΑΞΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης του έργου της ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας, με πολλές «φωνές» να ακούγονται ενάντια στη χωροθέτηση της πιάτσας ταξί στο πάνω μέρος επί της οδού Κλ. Οικονόμου που αποφάσισε προχθές η Οικονομική Επιτροπή, προς ικανοποίηση πάντως του Σωματείου Ταξί Αιγίου και Περιχώρων. Ερωτηματικά δημιουργεί για κάποιους το πώς η απόφαση για μεταφορά της πιάτσας στο εν λόγω σημείο προσωρινά όσο εκτελούνται τα έργα, ελήφθη από το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου και την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, ενώ η απόφαση για τη μόνιμη θέση ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή.

Το θέμα έθιξε στο protionline.gr ο Σύμβουλος της Κοινότητας Αιγίου Διονύσης Λουκόπουλος εκλεγμένος με την παράταξη «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου, τονίζοντας πως ΄΄η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Αγ. Λαύρας και κατ’ επέκταση και η χωροθέτηση της πιάτσας ταξί, είχε εγκριθεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα από 25 συμβούλους, μία απόφαση που καταρρίπτεται τώρα από την Οικονομική Επιτροπή. Επιπλέον, είχε εγκριθεί και από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή. Στην παρούσα φάση με ποια αρμοδιότητα έκρινε η Οικονομική Επιτροπή ότι δεν πρέπει να ισχύσει η αρχική μελέτη; Πρόκειται περί οικονομικού θέματος; Λαμβάνει ο δήμος χρήματα από την κατάληψη του χώρου στάθμευσης των ταξί;΄΄.

Λουκόπουλος: ‘‘Δεν ήταν επείγουσα η απόφαση αφού το έργο είναι σε εξέλιξη ακόμη’’

΄΄Γνωρίζουμε πως ένα «παράθυρο» στον νόμο Θεοδωρικάκου… εισάγει θέματα επείγοντα στην Οικονομική Επιτροπή με το σκεπτικό της λήψης ταχείας απόφασης. Εν προκειμένω όμως δεν μιλάμε για κάτι επείγον και σημαντικό, από τη στιγμή μάλιστα που το έργο είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν κοντεύει να παραδοθεί΄΄, προσθέτει ο κ. Λουκόπουλος.

Σημειώνει ακόμη: ΄΄Στις 11 Σεπτεμβρίου με αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου και με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το θέμα της προσωρινής μεταφοράς της πιάτσας λόγω της εκτέλεσης των εργασιών, από τη Ζαΐμη στην Κλεομένους Οικονόμου. Οπότε και ελήφθη η σχετική απόφαση προσωρινού χαρακτήρα. Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν πως «μετά την ολοκλήρωση του έργου, η μόνιμη θέση θα χωροθετηθεί με νέα απόφαση». Μόνο που απόφαση για τη μόνιμη θέση ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή αιφνιδίως και όχι από Κοινότητα και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και επ’ ουδενί βέβαια από το Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

΄΄Αντιλαμβανόμαστε πλέον πως η δημοτική αρχή μιλά για Δημοκρατία ωστόσο σιγά -σιγά αποφασίζουν όλο και λιγότεροι΄΄, προσθέτει το μέλος του Συμβούλιου Κοινότητας Αιγίου, καταλήγοντας: ΄΄Αν ο δήμαρχος επιθυμεί να χωροθετήσει την πιάτσα στην Κλεομένους Οικονόμου, αυτομάτως αναιρεί την εξαγγελία του, του περασμένου Μαΐου, περί πεζοδρόμησης της οδού. Το σωστό είναι να βγει να τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με τις νέες προθέσεις του για την κυκλοφορία στην Κλεομένους Οικονόμου για να το γνωρίζουν οι δημότες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Προσωπικά, δεν τάσσομαι υπέρ ή κατά της χωροθέτησης της πιάτσας στο εν λόγω σημείο, ωστόσο εκτιμώ πως θα έπρεπε να υπάρχει γνωμάτευση ειδικού για τους λόγους που ο δήμος επιλέγει τη συγκεκριμένη θέση. Διότι δεν είναι δυνατόν για ένα ζήτημα που έχει εγκριθεί από ανώτερο και σχετικό όργανο όπως είναι η Αρχιτεκτονική Επιτροπή να αναιρείται με αποφάσεις οργάνων που δεν έχουν σχέση με θέματα καθημερινότητας΄΄.

Τέλος, ο κ. Λουκόπουλος αναφέρεται και στο θέμα των τροποποιήσεων της αρχικής μελέτης ως προς τα δέντρα και τις φυτεύσεις καθώς όπως φαίνεται, θα είναι λιγότερες και θα τοποθετηθούν περισσότερες ζαρτινιέρες, τονίζοντας πως και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν εισήγηση κάποιου ειδικού.

Χριστόπουλος: ‘‘Όλες οι τροποποιήσεις σε συνεννόηση με τη μελετήτρια του έργου’’

Ερωτηθείς από τo protionline.gr σχετικά με τα καταγγελλόμενα, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Έργα Βασίλης Χριστόπουλος, ξεκαθάρισε πως οι όποιες τροποποιήσεις είναι αναγκαστικές και απορρέουν εκ των συνθηκών. Τόνισε ωστόσο πως δεν γίνονται τυχαία και πρόχειρα αλλά πάντα σε συνεννόηση με την μελετήτρια του έργου.

΄΄Είναι βέβαιο πως γίνεται… πολύ κακό για το τίποτα. Κανείς δεν λειτουργεί αυθαίρετα στο έργο της ανάπλασης. Οι αλλαγές σχετικά με το πράσινο που προβλεπόταν, θα γίνουν διότι στο πάνω μέρος της πλατείας, υπογείως, βρέθηκαν ηλεκτρικά πεδία από καλώδια μέσης τάσης΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση της πιάτσας των ταξί, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε: ΄΄Ήταν ένα απόλυτα λογικό αίτημα των επαγγελματιών ταξί, οι οποίοι με αποφάσεις κάποιων άλλων είχαν παραγκωνιστεί όχι στο κάτω μέρος της πλατείας αλλά εκτός πλατείας, σε τμήμα της Ασ. Φωτήλα. Όμως ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από καμία μεγάλη πόλη της χώρας τα ταξί δεν λείπουν από την κεντρική πλατεία.

Επομένως, αποφασίσαμε με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κόσμου που θα κινείται στην αναπλασμένη πλατεία και τους δρόμους γύρω από αυτή. Και σε τελευταία ανάλυση, με τα προηγούμενα δεδομένα ίσχυαν θέσεις στάθμευσης στο σημείο αυτό. Ποια η διαφορά τώρα που θα υπάρχει και… ομοιομορφία χρωμάτων;΄΄.

‘‘Θα χρειαστεί συμπληρωματικό έργο για τα όμβρια…’’

΄΄Είναι εμφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση με ένα τόσο σημαντικό έργο που εκτελείται για όλους τους Αιγιαλείς κι αυτό δεν είναι σωστό΄΄, τόνισε ακόμη ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου, κάνοντας γνωστό ότι το κυριότερο θέμα που αφορά την ανάπλαση και θα έπρεπε να προβληματίζει, δεν είναι αυτές οι τροποποιήσεις.

Όπως είπε, ΄΄θα κληθούμε να βρούμε λύση σχετικά με την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων της ανάπλασης τα οποία θα πρέπει να καταλήγουν στους αγωγούς της οδού Κανελλοπούλου.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελεστεί συμπληρωματικό έργο άμεσα από τον δήμο ή τη ΔΕΥΑΑ για τα όμβρια ύδατα που θα περνούν υπογείως είτε μέσω της οδού Ερμού είτε από την Ταξιαρχών, κάτι που εξετάζουμε΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr