background img
banner
banner

Βουλιάζουν… στην αβεβαιότητα

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΜΕΝΤΗΣ – ΤΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Η αισιοδοξία για την επανεκκίνηση των μικρών πρωταθλημάτων, τείνει πλέον σε απαισιοδοξία, αφού ο χρόνος για την ομαλή διεξαγωγή του πλήρες αγωνιστικού προγράμματος έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, η διεξαγωγή ενός μόνο γύρου, δηλαδή μισό πρωτάθλημα δεν είναι η καλύτερη λύση, όπως και το ενδεχόμενο να πέσει «μπάρα» στην οδό των αθλητικών εξελίξεων.
Σε πρόσφατη δήλωσή του ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε πως η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί έτσι όπως περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι μετά από πέντε εβδομάδες λοκντάουν, που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει ο αθλητισμός και να ξεκινήσουν ξανά οι αγώνες.

Κι αυτό διότι το μεγαλύτερο κομμάτι του αθλητισμού αφορά ομαδικά αθλήματα, ομαδικές προπονήσεις και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.

Κανείς δεν παίρνει το ρίσκο για να επιστρέψει ο αθλητισμός σε μια σχετική κανονικότητα, σε έξαλλη κατάσταση οι διοικήσεις και τα ποδοσφαιρικά τμήματα, αφού δεν μπορούν να μαντέψουν το σενάριο που θα ακολουθήσει.

Για τα πιθανά σενάρια παίρνουν θέση δυο προπονητές της Α΄ κατηγορίας: Ο Κυριάκος Αθανασίου (Θύελλα) και Γιώργος Μεντής (Αιγείρα / Ακράτα).

Κυριάκος Αθανασίου: «Επανένταξη των παικτών στις ανάγκες των αγώνων

Ο προπονητής της Θύελλας Αιγίου Κυριάκος Αθανασίου, χαρακτήρισε το γεγονός της πανδημίας ένα από τα χειρότερα που έχουν ποτέ συμβεί στην ανθρωπότητα. Στην περίπτωση επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων υποστηρίζει: «Θα πρέπει εμείς από την πλευρά μας να είμαστε σε ετοιμότητα για να εντάξουμε και να ανεβάσουμε την ψυχολογική κατάσταση των ποδοσφαιριστών μας. Έχει δοθεί πρόγραμμα στους ποδοσφαιριστές αθλητές, που αναγκαστικά μένουν μέσα. Υπάρχουν δυσκολίες για να το εφαρμόσουν και πιστεύουμε ότι με βάση αυτών που βλέπουμε ότι η ένταξη των αθλητών μας θα είναι πιο ομαλή μέσα από το διαδίκτυο. Συνεχείς συζητήσεις με σεμινάρια θα βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές μας.

Για την προπόνηση

«Οι συνθήκες της προπόνησης θα πρέπει να είναι πιο ομαλές Και σίγουρα σε μεγαλύτερη διάρκεια ώστε να μπορέσει ο οργανισμός του αθλητή ποδοσφαιριστή να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Πιστεύω ότι θα πρέπει το πρόγραμμα της Ένωσης να είναι ελαστικό γιατί οι ομάδες που θα έχουν μικρό ρόστερ δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ΕΠΣΑ ή στις ομάδες να φτάσουμε να παίζουμε και μέσα στο καλοκαίρι, σε τέτοιες όμως συνθήκες που η διεξαγωγή του αγώνα να είναι ανταποκρίσημη προς τους ποδοσφαιριστές».

Για το σενάριο της  οριστικής διακοπής

«Αυτό το σενάριο το οποίο πλέον είναι ορατό, σίγουρα μας φέρνει πολύ μεγάλη ανησυχία θα μας δημιουργήσει προβλήματα διότι δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι αθλητές στη συνέχιση ενός προγράμματος το οποίο ήδη έκαναν για δύο μήνες. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή πρέπει να παρέμβει σε περίπτωση οριστικής παύσης των αγώνων. Να ανοίξουν τα δημοτικά στάδια ώστε με το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί να μπορέσουν οι αθλητές να τρέχουν και να αθλούνται στα γήπεδα, παρά στις παραλίες στα πάρκα και στον διάδρομο. Δυστυχώς εδώ θα παρατηρήσουμε ότι η γενιά των 17-18 χρονών πάει πάρα πολύ πίσω και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την κρίσιμη ηλικία αθλητικά και κοινωνικά».

Προτίμηση διακοπή ή συνέχεια στο πρωτάθλημα;

Αχρείαστη ερώτηση αυτή για τον Κυριάκο Αθανασίου, που τόσα χρόνια έχει μάθει να ζει στον αθλητισμό και σε όλες τις παιδικές συναισθηματικές εκρήξεις, στη νίκη, στην ήττα, στην άνοδο.
«Τα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται να κάνουν φίλους να παίρνουνε αποφάσεις δύσκολες να πιστεύουν τον εαυτό τους να προσαρμόζονται σε δύσκολες καταστάσεις να βρίσκουν λύσεις μέσα από όλες τις συνθήκες, να ευαισθητοποιούνται, να έχουν καλύτερη οργάνωση, να κάνουν φίλους και γενικά να φτιάχνουν ένα χαρακτήρα δυνατό έξυπνο ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους.»

Για τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι ομάδες σε περίπτως επανεκκίνησης

«Θα χρειαστεί ένα μεγάλο ρόστερ για να μπορέσουν οι αθλητές να παίξουν χωρίς να τραυματιστούν. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες όταν σταματήσεις και ξεκινήσεις μετά από δύο-τρεις μήνες να παίζεις ποδόσφαιρο.

Γιώργος Μεντής: «Καλούμαστε για μια προσαρμογή στα δύσκολα»

Ο προπονητής της Αιγείρας / Ακράτας Γιώργος Μεντής, υποστηρίζει ένας προπονητής ότι πρέπει να υπολογίζει και να προβλέπει όλες τις παραμέτρους κάθε κατάστασης. Για την επανεκκίνηση υποστηρίζει: Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες για ποδοσφαιρική ομάδα και μάλιστα ερασιτεχνική. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε την προετοιμασία της ομάδας έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μετά από μακρό διάστημα αποχής».

Για το σενάριο οριστικής διακοπής ο Γιώργος Μεντής ήταν αρνητικός και …λακωνικός: «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ καθόλου στην περίπτωση της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».

Κάθετος υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος δήλωσε ο προπονητής της Αιγείρας / Ακράτας: «Ολοι όσοι είμαστε στο χώρο του ποδοσφαίρου θέλουμε την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Όπως επίσης και την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, έστω και σε μικρό ποσοστό.»

Για τις απαιτήσεις που θα ακολουθήσουν το ενδεχόμενο επανεκκίνησης, ο Γιώργος Μεντής άφησε να εννοηθεί ότι όπως η επανεκκίνηση, έτσι και οι όροι που θα τεθούν με αυτή, είναι άγνωστος «Χ».

«Σε περίπτωση δε, επανέναρξης του πρωταθλήματος, θα πρέπει να δούμε υπό ποιους όρους θα γίνει αυτό. Χωρίς φιλάθλους; Με παιχνίδια Τετάρτη, Σάββατο; Εύκολα συμπεραίνει κάνεις ότι το έργο των ομάδων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε ερασιτέχνες με επαγγελματικές υποχρεώσεις. Επίσης η μη ύπαρξη φιλάθλων, άρα και μείωση χορηγών κλπ μειώνει ακόμα περισσότερο τους οικονομικούς πόρους κάθε ομάδας, μέρος των οποίων έχει αναλωθεί σε ένα ανεσταλμενο πρωτάθλημα. Άρα θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το θέμα επανέναρξης του πρωταθλήματος και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις.»


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr