background img
banner
banner

Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλεί μόνη της η αντιπολίτευση εάν…

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ – ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ

Σκληραίνει η κόντρα δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, με το… σχοινί να τραβιέται επικίνδυνα. Μετά την απόρριψη του αιτήματος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των θεμάτων της επιστροφής της ΔΕΥΑΑ και της μεταφοράς των απορριμμάτων, δημοτικοί τους σύμβουλοι καταθέτουν σήμερα στο Τμήμα Δημοτικού Συμβουλίου τη δική τους απόφαση σύγκλησης του Σώματος, κάνοντας χρήση του δικαιώματος άρθρου του νόμου που προβλέπει συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με το αίτημα του 1/3 του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων.

Οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου, «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη και «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου που ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον δήμο, μετά την άρνηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, να έρθουν προς συζήτηση στο Σώμα τα δύο προαναφερθέντα θέματα, συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή στην πορεία που θα ακολουθήσουν ως προς το συγκεκριμένο αίτημα.

Μάλιστα, έγινε και καταμερισμός αρμοδιοτήτων, όπως το συνηθίζουν άλλωστε, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, με τον κ. Παπακωνσταντινόπουλο να αναλαμβάνει τον ρόλο να διερευνήσει, ερχόμενος σε επαφή με παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, το κατά πόσο είναι νόμιμο και υλοποιήσιμο να συνεδριάσει ένα Δημοτικό Συμβούλιο όχι με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής αλλά με αίτημα δημοτικών συμβούλων.

Θα συγκληθούν δύο συνεδριάσεις πιθανότατα την Παρασκευή

Όπως ο ίδιος εξήγησε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ΄΄θα γίνει χρήση του δικαιώματος που μας δίνει άρθρο του νόμου, βάσει του οποίου εάν εντός έξι ημερών από την αίτηση ο πρόεδρος δεν φέρει προς συζήτηση τα θέματα που έχει αιτηθεί το 1/3 των δημοτικών συμβούλων, τότε εντός αυτού του χρονικού διαστήματος συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο από τους αιτούντες δημοτικούς συμβούλους. Το Συμβούλιο πραγματοποιείται κανονικά σε αυτή την περίπτωση, αποστέλλονται προσκλήσεις προς όλους και όποιος επιθυμεί, παρίσταται. Εμείς, κρίνοντας τη σοβαρότητα των δύο θεμάτων – της μεταφοράς των απορριμμάτων με όρους που επιβαρύνουν με χιλιάδες ευρώ τις τσέπες των δημοτών και της επιστροφής της αρμοδιότητας της άρδευσης στον δήμο αφού η εκχώρηση σε εργολάβο δείχνει και πως τελικά η ΔΕΥΑΑ δεν έχει την τεχνογνωσία που ευαγγελίζονταν – έχουμε ήδη κινήσει τις διαδικασίες. Οι εισηγήσεις είναι έτοιμες μέσα από συνεργασία των δημοτικών συμβούλων που υπογράφουν και θα ζητήσουμε από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μέσω της πλατφόρμας της, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν μας παραχωρηθεί, θα αναζητήσουμε την αναγκαία τεχνική υποστήριξη καθώς σκοπός μας είναι να παρακολουθήσουν και οι δημότες τη συνεδρίαση΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ», θα συγκληθούν δύο συνεδριάσεις, μία για το κάθε θέμα, λόγω της βαρύτητάς τους, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα οριστούν να διεξαχθούν την Παρασκευή το μεσημέρι, εφόσον εξυπηρετούνται και οι σύμβουλοι.

Ποιοι υποστηρίζουν το αίτημα

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της άρδευσης είχαν υπογράψει 16 δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο», «ΜΠΡΟΣΤΑ», «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκίκας, ενώ το αίτημα για συζήτηση για τη μεταφορά των απορριμμάτων είχαν υπογράψει 20 δημοτικοί σύμβουλοι αφού προστέθηκαν και οι εκλεγμένοι της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», χωρίς ωστόσο τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην παρούσα φάση δεν είναι γνωστό πόσοι υπογράφουν την πρόσκληση, ενώ μέχρι χθες η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή ανέφερε πως η παράταξη που εκπροσωπεί δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

΄΄Η διαδικασία είναι καθ’ όλα νόμιμη και όσοι θέλουν μπορούν να παραστούν΄΄, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος σημειώνοντας πως το άρθρο του νόμου του οποίου θα γίνει χρήση, δεν είναι νέο αλλά προϋπήρχε της απλής αναλογικής. Όσο για το εάν συνηθίζεται να συγκαλείται συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου από την αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» ανέφερε πως σε επίπεδο Περιφέρειας συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με όσα του μεταφέρθηκαν, σχολιάζοντας: ΄΄Πρωτοπορούμε αρνητικά. Φαίνεται πως μέχρι τώρα δεν υπήρξε άλλος πρόεδρος που να μην άκουσε το αίτημα της αντιπολίτευσης για συζήτηση θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και σε τελευταία ανάλυση, εμείς συζήτηση ζητήσαμε, κάτι που είναι καθ’ όλα νόμιμο και δημοκρατικό΄΄.

Γ. Ντίνος: ‘‘Έχουν χάσει κάθε ψυχραιμία, προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις’’

Από τo protionline.gr ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ντίνο να σχολιάσει την κίνηση αυτή των δημοτικών συμβούλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για να απαντήσει τα εξής: ΄΄Είναι σαφές ότι ο νόμος προβλέπει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα από το 1/3 της δύναμής του, όμως για θέματα που αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο και άπτονται της αρμοδιότητάς του και όχι για την εξυπηρέτηση πολιτικών παιχνιδιών.

Στην προκειμένη περίπτωση γνωρίζουμε πως τα θέματα αυτά, αφενός το ένα, η άρδευση, έχει συζητηθεί επανειλημμένως ενώ ήδη προχωρά κανονικά και δεν έχει προκύψει κάτι νέο για συζήτηση και αφετέρου η μεταφορά των απορριμμάτων είναι αντικείμενο συζήτησης και λήψης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, άρα δεν αφορά αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου΄΄.

Και πρόσθεσε ο κ. Ντίνος: ΄΄Στην περίπτωση λοιπόν που προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, τότε θα μιλάμε για αστειότητες. Λειτουργώντας έτσι, οι άνθρωποι των παρατάξεων αυτών δείχνουν πως έχουν χάσει κάθε ψυχραιμία και γι’ αυτό προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις. Μία τέτοια συνεδρίαση είναι προδιαγεγραμμένο πως θα έχει άκυρες αποφάσεις.
Από εκεί και πέρα, ας καλέσουν όσα παράνομα Συμβούλια επιθυμούν, εφόσον θέλουν να κάνουν παιχνίδι σε βάρος του δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών.
Όμως κι εμείς που επιθυμούμε την επίλυση των ζητημάτων του δήμου, δεν αποκλείεται να κινηθούμε νομικά για να διαφυλάξουμε το κύρος του δήμου και τα συμφέροντα των δημοτών΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr