background img
banner
banner

ΕΚΑΜΕ: 20 χρόνια σχολείο αγάπης και προσφοράς

-Γράφει  ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου «γιορτάζεται» η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ειδικά φέτος εμείς εδώ στην Αιγιάλεια έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι, καθώς έπιασαν ήδη δουλειά οι μπουλντόζες για να κατασκευάσουν το νέο σπίτι του ΕΚΑΜΕ στο Αίγιο! Το κέντρο αυτό θα μπορεί να εξυπηρετεί 50 περίπου παιδιά με αναπηρία αλλά και να φιλοξενεί μόνιμα 8 από αυτά. Είναι μάλιστα τόσο πρωτοποριακό το σχέδιο του ντόπιου αρχιτέκτονα κ. Χριστόπουλου που, όταν κατασκευαστεί, θα πρόκειται για ένα στολίδι της περιοχής. Εδώ και πολλούς μήνες το έργο μπήκε στην τελική του ευθεία χάρη στην εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου του ΕΚΑΜΕ Θόδωρου Στεφανίδη. Και θα υλοποιηθεί με τη στήριξη και τη βοήθεια του Δήμου Αιγιαλείας που αποτελεί το φορέα υλοποίησης. Έτσι, αν όλα πάνε βάση του χρονοδιαγράμματος, ίσως τα επόμενα Χριστούγεννα να είμαστε διπλά χαρούμενοι αφού το νέο αυτό έργο θα ολοκληρώνεται.

Φέτος το ΕΚΑΜΕ κλείνει 20 χρόνια ζωής στις εγκαταστάσεις του στο τέρμα Μητροπόλεως. Ένας χώρος που αποτέλεσε μεγάλο σχολείο για τα ΑμΕΑ, απάγκιο για τους γονείς τους, κυψέλη δημιουργίας και αγάπης, σημείο αναφοράς και ευαισθητοποίησης για τον τόπο μας. Χώρος φιλόξενος για όλους, καθώς από εκεί πέρασαν και διδάχθηκαν ανθρωπιά δεκάδες σχολεία, φορείς και σύλλογοι της περιοχής. Η ιδιωτική πρωτοβουλία που είχαν πριν από δυο δεκαετίες λίγοι γονείς ρίζωσε για τα καλά στις καρδιές και στη συνείδηση όλων των Αιγιωτών. Και αυτό χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των εργαζόμενων στο κέντρο αλλά και των πολλών εθελοντών. Το ΕΚΑΜΕ διδάσκει οργάνωση, ευαισθησία, εξωστρέφεια, αποτελεσματικότητα.

Είναι μια μεγάλη αγκαλιά για όλους μας. Όχι μόνο για τα παιδιά με νοητικές και κινητικές δυσκολίες. Είναι ένα σχολείο για τον καθένα, αφού μέσα από αυτό ξεχειλίζει η αγάπη, η υπομονή, η επιμονή, η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Μαθητές λοιπόν κι εμείς είδαμε αυτά τα 20 χρόνια τα παιδιά να ξεπερνούν τα προβλήματά τους, να δείχνουν απίστευτα προσόντα και ικανότητες, να βγαίνουν έξω, να πηγαίνουν εκδρομές σε όλη την Ελλάδα, να φτιάχνουν με τα χέρια τους θαυμάσιες κατασκευές αλλά και να παίζουν θέατρο σε παραστάσεις που συγκίνησαν και έγραψαν ιστορία. Περιμένω με ενδιαφέρον πόσα ακόμη όμορφα πράγματα για τη ζωή έχουν να μας παρουσιάσουν. Γιατί πάνω απ’ όλα μας έμαθαν ότι η ζωή δε σταματά σε κανένα εμπόδιο, σε κανενός είδους αναπηρία. Προχωρά πάντα με φροντίδα και αγάπη για να καταξιώσει το πνεύμα και την ουσία της. Και ίσως να ‘ναι αλήθεια αυτό που λένε ότι όταν ξεπερνάς και τις μεγαλύτερες δυσκολίες τότε μόνο βιώνεις την αλήθεια και το νόημα της ύπαρξής μας.

«Αγάπης αγώνας αδιάκοπος» ήταν ο ευρηματικός τίτλος του λευκώματος που τύπωσε το ΕΚΑΜΕ πριν λίγα χρόνια. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όλη αυτή τη σπουδαία διαδρομή των 20 χρόνων. Το κέντρο ανοίγει πλέον τα φτερά του για να πετάξουν μαζί του κι άλλα παιδιά με ειδικές ικανότητες, για να ταξιδέψει νέα όνειρα κι ελπίδες. Μαζί τους κι εμείς τα επόμενα χρόνια θα ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της κατανόησης, της αγάπης και της καλοσύνης. Σας ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr