background img
banner
banner

Ελάχιστοι πρόλαβαν να μπουν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

ΔΕΝ… ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΕΣΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Με διαδικασία σαν… αστραπή, το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» «έκλεισε» και για την περιοχή, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων, εκτός χρηματοδότησης. Τα 14 λεπτά ήταν αρκετά για να απορροφηθούν τα 57,16 εκατ. ευρώ που προορίζονται μέσω αυτού για τη Δυτική Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από μηχανικούς και ενδιαφερόμενους πολίτες. Κατά γενική ομολογία, το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος της οικοδομής είναι ανέφικτο να καλυφθεί από το φιλόδοξο κατά τα άλλα, πρόγραμμα…

Όπως ήταν από την αρχή γνωστό, θα παρέμενε «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία έκλεισε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μηχανικούς και πολίτες που δεν πρόλαβαν να πατήσουν ούτε «enter». Από πλευράς μηχανικών τονίζεται πως προκαλεί μεγάλη απορία πώς μέσα σε 14 λεπτά εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός των 57,16 εκ. ευρώ του προγράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς αυτός ο χρόνος είναι κάτι λιγότερο από τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να συμπληρωθούν με πληρότητα όλα τα στοιχεία της αίτησης από ένα γρήγορο χρήστη. Μάλιστα, δηλώνουν αγανακτισμένοι για τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων που βασίζεται στη χρονική προτεραιότητα ενώ δεν ελήφθησαν υπόψη κοινωνικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια τα οποία υποτίθεται πως εξυπηρετεί το πρόγραμμα.

Εκτεθειμένοι νιώθουν οι μηχανικοί

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος. Όπως είπε, ΄΄η διαδικασία δεν διήρκεσε ούτε 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ένας μηχανικός μπορούσε να περάσει ένα φάκελο αν ήταν εξαιρετικά γρήγορος. Είναι λογικό να μην τα καταφέρουν πολλοί και οι πελάτες τους να μείνουν εκτός. Δυστυχώς, έτσι όπως λειτούργησε το σύστημα είμαστε εκτεθειμένοι στον κόσμο, οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν και έχουν καταβάλλει και κάποια χρήματα. Ουσιαστικά, μας έβαλαν… μπροστά σε ένα σύστημα που εξυπηρετεί ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως αποδείχθηκε, απευθύνεται σε πολύ λίγους’’. Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν υπήρξε ανταπόκριση από τους Αιγιαλείς να ενταχθούν στο πρόγραμμα κι αν ήταν πολλοί αυτοί που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν φάκελο, τόνισε πως και σε αυτή τη φάση του προγράμματος υπήρξε ενδιαφέρον, ωστόσο επισήμανε το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα σωστά κριτήρια. ΄΄Θα έπρεπε να υπάρξει λίστα και να εγκρίνονται κάποιες αιτήσεις εφόσον πληρούν προϋποθέσεις που σχετίζονται με οικονομικά – κοινωνικά ή ενεργειακά κριτήρια. Υπάρχει μία πληροφόρηση ότι το σύστημα θα αλλάξει το 2021 ώστε να παραμένει ανοιχτό και όταν εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις, να ωφελούνται κατά προτεραιότητα αιτούμενοι πολίτες, βάσει κριτηρίων. Θα δείξει…΄΄, σημείωσε ο κ. Ταξιαρχόπουλος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον ρόλο που θα έπρεπε να επιτελέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε αυτή την περίπτωση, σημειώνοντας: ΄΄Το ΤΕΕ έχει χρέος να σέβεται τα μέλη του, να μην έχει μόνο το… όνομα αλλά και τη χάρη. Να προστατεύει τους μηχανικούς οι οποίοι «ματώνουν» όλα τα χρόνια της κρίσης ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν οικονομικά την «αίγλη» του Τεχνικού Επιμελητηρίου΄΄. Και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό στην προκειμένη περίπτωση; Ο κ. Ταξιαρχόπουλος απαντά: ΄΄Θα μπορούσε να έχει ενημερώσει τους μηχανικούς να μην ακολουθήσουν τη διαδικασία έτσι ώστε να αναγκαστεί το υπουργείο να άρει τη χρονική προτεραιότητα΄΄.

Επιστημονικοί φορείς μάλιστα, εκφράζοντας κάποια δυσπιστία ως προς την αξιοπιστία της διαδικασίας στη Δυτική Ελλάδα, έχουν ζητήσει από το υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία, αναφορικά με το πότε κατατέθηκε χρονικά η πρώτη αλλά και η τελική αίτηση αλλά και τους ακριβείς χρόνους κατάθεσης των λοιπών αιτήσεων που καταχωρήθηκαν εμπρόθεσμα στο σύστημα.

Αναφορικά με το εάν σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα στηρίζει την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, ο πρόεδρος των Μηχανικών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών, είπε: ΄΄Αν επιμερίσει κανείς τα 57 εκατ. σε όλη τη Δυτική Ελλάδα με προϋπολογισμό για κάθε αίτηση 25.000 ευρώ περίπου που είναι ο μέσος όρος, τότε δεν εγκρίθηκαν ούτε 2.000 αιτήσεις. Αυτομάτως αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έπεσαν χρήματα στην αγορά. Δεν μπορεί να γίνει «οικονομική ένεση» στην οικοδομή με αυτό τον τρόπο΄΄.

Κάτι… κινείται αλλά μόνο για ανακατασκευές

Για το θέμα ρωτήθηκε από το protionline.gr και ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, τονίζοντας πως το «Εξοικονομώ» σε όλες τις φάσεις του βοήθησε συγκεκριμένες ειδικότητες της οικοδομής όπως π.χ. αυτούς που ασχολούνται με θερμοπρόσοψη, αλουμίνια κ.ο.κ. Επισήμανε ωστόσο πως τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται οι δικαιούχοι δεν είναι τα σωστά, λέγοντας: ΄΄Σε μία εποχή που υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να έχουν θέρμανση στο σπίτι τους, τότε το κριτήριο δεν θα έπρεπε να είναι ποιος θα καταφέρει να υποβάλει την αίτηση πιο γρήγορα αλλά το πού υπάρχει πραγματική ανάγκη. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό το αίτημα ιδιοκτήτη σπιτιού εικοσαετίας που επιθυμεί παρεμβάσεις για αισθητικούς λόγους και όχι κάποιας οικογένειας με σπίτι παλιάς κατασκευής που χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης΄΄.

Ερωτηθείς αναφορικά με την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αιγιάλεια, ο κ. Νύχτης παρατήρησε πως υπάρχει μία καλή ροή από το καλοκαίρι και μετά κυρίως όμως με ανακατασκευές και αναπαλαιώσεις ίσως γιατί, όπως είπε, ο κόσμος μένει μέσα στο σπίτι και επιθυμεί να το αναβαθμίσει. Από την άλλη, τόνισε πως η δουλειά φαίνεται περισσότερη κατά 20% φέτος σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβρη, ενώ και το φθινόπωρο ήταν ικανοποιητικό εν συγκρίσει με προηγούμενα χρόνια αφού δεν σταμάτησε η άνοδος που σημειώθηκε ως συνήθως το καλοκαίρι. Στο γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει περισσότερη δουλειά βέβαια, έχει να κάνει και το ότι έχουν μειωθεί τα εργατικά χέρια της περιοχής λόγω της μετανάστευσης πολλών τεχνιτών.

Παρέμβαση από την παράταξη «Δικαίωμα στην πρόοδο»

Στο θέμα της διαδικασίας κατάθεσης των αιτήσεων και επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα, παρεμβαίνει και η περιφερειακή παράταξη «Δικαίωμα στην πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα, με επιστολή της στο υπουργείο, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεν δόθηκε καμία κοινωνική και ενεργειακή προτεραιότητα και κάνοντας λόγο για… μια λοταρία που εκθέτει το κύρος του τεχνικού δυναμικού της χώρας καθιστώντας τους μηχανικούς διαγωνιζόμενους στην καταχώρηση στοιχείων και με σοβαρό κίνδυνο για την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια. Επίσης, καταλογίζει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή τονίζοντας πως σιωπά ένοχα μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr