background img
banner
banner

Εμβόλιο για να… ξανακερδίσουμε τις ζωές μας

ΜΑΡΚΟΥ: «ΤΑ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ»

Ενώ ξεκίνησε από χθες η διαδικασία εμβολιασμού κατά του Covid-19, τα σημεία εμβολιασμού στην Αιγιάλεια δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί ακόμα. Στην Αιγιάλεια η οργάνωση σε κάθε επίπεδο έχει ήδη γίνει. Όλος ο ιατρικός, νοσηλευτικός κόσμος είναι σε εγρήγορση εδώ και πολλές μέρες. Οι ενδιαφερόμενοι Αιγιαλείς, θα πρέπει απαραίτητα να έχουν κλείσει ηλεκτρονικό ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή να έχει γνωστοποιηθεί το ενδιαφέρον τους στον προσωπικό τους φαρμακοποιό, ο οποίος θα κλείνει το σχετικό ραντεβού μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με την “Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών” όπως σε όλα τα σημεία της χώρας, οι πρώτοι Αιγιαλείς που θα εμβολιαστούν θα είναι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της υγείας, οι ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές ή δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για όλους.

“Πρωταρχικό ρόλο θα παίζει σε ποια υγειονομική ομάδα ανήκει ο ενδιαφερόμενος”

Σε κάθε εμβολιαστικό ιατρείο που θα επιλεγεί, θα υπάρχει ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια, ένας ιατρικός επισκέπτης, όπως επίσης και ένας ¨επόπτης¨ γιατρός, οπότε το κάθε κέντρο θα είναι πλήρως καλυμμένο από έμψυχο δυναμικό. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Σπηλιόπουλος, τονίζει για το θέμα των εμβολίων που πρόκειται να γίνουν στην Αιγιάλεια: “Από την επίσημη πλατφόρμα των φαρμακείων όπου εκτελούνται και όλες οι συνταγές, είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείνονται ραντεβού για όσους δεν θα μπορούν να κάνουν την διαδικασία ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει ακόμα όμως νεότερη ενημέρωση για το πότε θα γίνει και πρακτικά αυτό, καθώς φαίνεται ότι τεχνικά ζητήματα της ιστοσελίδας έχει καθυστερεί την δυνατότητα, λόγω της τεράστιας ζήτησης στην βάση δεδομένων. Όταν “ανοίξει” η ιντερνετική αυτή πλατφόρμα, θα ορίζεται και σε ποιο Κέντρο Υγείας θα διεξαχθεί το εκάστοτε εμβόλιο αλλά και ο χρόνος του και η ημέρα για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Πρωταρχικό ρόλο θα παίζει πάντοτε, σε ποια ομάδα ατόμων ανήκει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, αν δηλαδή ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή όχι”.

«Τα εμβόλια και στην Αιγιάλεια θα έρθουν τμηματικά»

Σύμφωνα με τα κριτήρια της “Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών” θα προκύψει μια ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Οι δικαιούχοι αυτοί, θα κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους θα προκρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Όλα τα ραντεβού δε, θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος το επιβεβαιώσει με την παρουσία του.

Ο δικαιούχος εν συνεχεία, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άϋλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνει αυτόματα ένα ενημερωτικό sms ή κάποιο email με το προκαθορισμένο σημείο του ραντεβού. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού, θα λαμβάνει και έναν ειδικό κωδικό επαλήθευσης και το σχετικό link στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται την δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν σε ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν και αν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη από το υπουργείο.

Μάρκου: «Το υπουργείο αποφάσισε να μην δώσει εμβολιαστικές αρμοδιότητες σε Αγροτικά Ιατρεία»

Ερωτώμενος από το protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, για το ποια θα είναι τα σημεία εμβολιασμού του covid-19 που θα ισχύσουν στην περιοχή της Αιγιάλειας, αναφέρει: “Η τελευταία πληροφόρηση που έχω είναι ότι τα δύο Κέντρα Υγείας της περιοχής, δηλαδή του Αιγίου και της Ακράτας θα είναι τα δύο μοναδικά σημεία που διεξαχθούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για την Αιγιάλεια. Το υπουργείο αποφάσισε να μην δώσει εμβολιαστικές αρμοδιότητες σε Αγροτικά Ιατρεία και για αυτόν τον λόγο και δεν συγκαταλέγονται τελικά, τα δύο Αγροτικά Ιατρεία του Διακοπτού και των Σελιανιτίκων, τα οποία αρχικά είχαν προταθεί, λόγω ελλείψεων στις υποδομές τους” επισημαίνει ο κ. Μάρκου. Να σημειωθεί ότι πανελληνίως τα περιφερειακά ιατρεία, αποφασίστηκε να μην είναι στην τελική λίστα σημείων των δράσεων, αφού δεν έχουν τα απαραίτητα μηχανήματα που χρειάζεται η διαδικασία. Για την περίπτωση δε του Νοσοκομείου του Αιγίου, που αρχικά είχε μελετήσει το υπουργείο ότι πιθανό να γίνονται τα εμβόλια, αυτό θα ισχύει μόνο για το ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.

Tο μεσημέρι της Κυριακής 27/12 ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην πρωτεύουσα

Η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής και υπεύθυνη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Ευσταθία Καμπισιούλη, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα κατά του κορωνοϊού, το μεσημέρι της Κυριακής 27/12. Η ίδια, έπειτα από την διαδικασία, δήλωσε: «Στο πρόσωπό μου, τιμάται έμμεσα όλος ο νοσηλευτικός κλάδος. Αποτελεί μια αναγνώριση του έργου και της προσφοράς μας. Έχει ξεκινήσει μια καινούρια σελίδα από σήμερα… αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Ας εμβολιαστούμε όλοι και ας “ξανακερδίσουμε” πίσω τις ζωές μας!».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr