background img
banner
banner

Ευθύμιος Φαλτάκας: «Ένα ποίημα μπορεί να είναι μια φωνή ή ένας ψίθυρος»

Ποίηση είναι: «Τα έντονα και ζωηρά συναισθήματα του ψυχικού μας κόσμου, που μεταλλάσσονται σε ύλη καθώς στάζει το μελάνι επάνω σε μια κόλλα χαρτί», έχει πει ο Δημήτριος Αλεξόπουλος, σημαντικός Έλληνας λογοτέχνης, διακεκριμένος σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό για τα έργα του. Στην πραγματικότητα ήταν ανέκαθεν δύσκολο να οριστεί τι είναι η ποίηση και για το λόγο αυτό έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί ανά τους αιώνες. Η διαφοροποίησή τους από το πεζογράφημα, είναι ότι τα νοήματα είναι διατυπωμένα σε προτάσεις, που η μία ακολουθεί την άλλη με βάση μόνο τους κανόνες της γραμματικής. Ο ποιητής χρησιμοποιεί τη φαντασία για να δημιουργήσει συγκίνηση στον αναγνώστη ή ακροατή. Απευθύνεται στο συναίσθημα και όχι στη νόηση, όπως ο πεζογράφος. Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε στίχους, με σειρές λέξεων που έχουν ρυθμό και μέτρο, δηλαδή οι συλλαβές τους κυλούν με έναν ορισμένο τρόπο, ώστε να παρουσιάζουν στο αυτί ή στο μάτι ευχάριστο αποτέλεσμα.

Σήμερα είπαμε να ξεφύγουμε λίγο από τα τετριμμένα, και να φιλοξενήσουμε έναν άνθρωπο από τον χώρο της ποίησης, ο οποίος θα μας «ταξιδέψει» στα «μονοπάτια» του γραπτού λόγου και κατ΄ επέκταση σε εκείνα της Λογοτεχνίας.

Ο Ευθύμιος Φαλτάκας γεννήθηκε στο Αίγιο το 1956 από πολύτεκνη οικογένεια. Τελειώνοντας τις σπουδές του παρακολούθησε οικονομικά και διοικητικά σεμινάρια ενώ έχει σπουδάσει και βυζαντινή μουσική. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και αποχώρησε από την ενεργό δράση ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος. Ευαίσθητος στα κοινωνικά ζητήματα αγωνίστηκε ως συνδικαλιστής, και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στα πολιτιστικά δρώμενα.

Αρθρογραφώντας στον τοπικό τύπο δημοσίευσε μια σειρά έργων για να εκφράσει τις ανησυχίες του μέσα από την ποίηση και το διήγημα. Ποιήματά του έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές συλλογές. Έχει συμμετάσχει σε αρκετούς ποιητικούς διαγωνισμούς απ’ όπου έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις.

Πότε άρχισες να εκφράζεσαι με τον γραπτό λόγο; Να γράφεις ποιήματα;

Από πολύ μικρή ηλικία. Από το δημοτικό ακόμη σκάλιζα κάτι 12φυλλα τετράδια. Μάλιστα στη δεύτερη ποιητική μου συλλογή δημοσίευσα το πρώτο ολοκληρωμένο ποίημα, που είχα γράψει το 1971, όταν ήμουν μαθητής στην 3η γυμνασίου. Είχα την ευλογία να έχω καθηγητές με ιδιαίτερα χαρίσματα και μεγάλη αγάπη για τους μαθητές τους. Η βοήθειά τους ήταν καθοριστική. Με ενθάρρυναν ιδιαίτερα και με βοήθησαν οι φιλόλογοι Λεωνίδας Καμπούρης και Χαρά Δούσμανη. Υπέροχοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί.

Με την κόρη του Ζωή

Από που αντλείς κυρίως την έμπνευσή σου; Τι είναι αυτό που σου δίνει το ερέθισμα να γράψεις;

Υπάρχει πομπός και δέκτης. Ερεθίσματα είναι διάσπαρτα στη φύση, στις καταστάσεις και στις συμπεριφορές των ανθρώπων, στην ιστορία, στα γραπτά κείμενα, στα συνθήματα στους τοίχους, στις γκριμάτσες, στο ασήμαντο. Όταν ο άνθρωπος, που είναι ο δέκτης έχει σηκωμένες τις κεραίες και είναι στην απαιτούμενη συναισθηματική φόρτιση, γίνεται μια αστραπή. Αυτή η αστραπή είναι η ιδέα. Κάποιες φορές το ποίημα γράφεται απνευστί, σαν καθ’ υπαγόρευση, και άλλοτε χρειάζεται πολύ δουλειά για να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις που αυτές και μόνον αυτές ‘’κουμπώνουν’’ σ’ αυτό το ποίημα.

Τι είναι αυτό που εκλαμβάνει κάποιος μέσα από τα ποιήματά σου;

Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι όποιος γράφει ποιήματα, δεν σημαίνει πως είναι και ποιητής. Ένα ποίημα μπορεί να είναι μια φωνή, αλλά και ένας ψίθυρος. Δεν ταιριάζει σε όλα τα αυτιά. Μπορεί να μοιάζει άριστο, να περιέχει θεσπέσιες λέξεις, αλλά στο άκουσμά του να μη εισπράττουμε τίποτα. Δεν κάνει για μας. Ή γιατί δεν το καταλαβαίνουμε ή γιατί είναι γεμάτο όμορφες πέτρες ‘’ατάκτως ειρημένες’’.

Ποιες είναι οι ποιητικές σου συλλογές που έχουν περάσει έως σήμερα την πόρτα του τυπογραφείου;

«Αυτές είναι:
ΑΝΤΙΔΡΟΜΑ, Εκδόσεις Μελάνι 2007
ΑΜΦΙΔΡΟΜΑ, Εκδόσεις Κ.Μ. Ζαχαράκη 2011
ΠΑΡΑΔΡΟΜΑ, Εκδόσεις Κ.Μ. Ζαχαράκη 2014
ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ, Αυτοέκδοση 2015
ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, Ηδύφωνο 2017
ΑΠΑΡΕΝΘΕΤΑ, Ηδύφωνο 2020.
Πέραν αυτών, υπάρχουν αρκετά ακόμα ποιήματα που περιμένουν τη σειρά τους, καθώς επίσης και γραπτά πεζού λόγου».

Ποιους ποιητές είχες ως πρότυπα; Ποιοι σε έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Όταν ήμουν μαθητής περνούσα ατελείωτες ώρες συντροφιά με τα βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη της ΕΦΑ. Το καθένα από αυτά, κάτι μου χάριζε. Όλοι οι ποιητές μπορούν να αγγίξουν την ψυχή σου και έχουμε τεράστιους λογοτέχνες. Ο καθένας βάζει την πινελιά του στην ψυχή σου και εσύ κάτω από την δική τους επιρροή, προσπαθείς να βρεις το δικό σου δρόμο και να φτιάξεις τη δική σου γραφή.

Μπορείς να σκεφτείς έναν στίχο ποιήματος που αποτελεί για σένα μότο ζωής;

Πολλοί στίχοι είναι υπέροχοι, όποιον κι αν πάρεις, άλλους εξ ίσου σπουδαίους τους αδικείς. Θα διαλέξω όμως τους στίχους από το μαγικό ποίημα του Κώστα Καβάφη «Η Πόλις»: «Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Η σημερινή συνέντευξη δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, καθώς από χθες, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται στην περιοχή μας το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, φέρνοντας για τέσσερις ημέρες τη λογοτεχνία στο προσκήνιο σε πείσμα των πολιτιστικών και όχι μόνο δυσχερειών της περιόδου που διανύουμε. Προτάσσοντας την αγάπη για την ποίηση, 60 Έλληνες και ξένοι ποιητές και ποιήτριες από 16 χώρες του κόσμου, ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα της Πάτρας και συναντώνται σε μία αμιγώς διαδικτυακή διοργάνωση καταρρίπτοντας όρια, δυσκολίες και αποστάσεις.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 6 ποιητικές συναντήσεις ενώ κορυφαία εκδήλωση θα αποτελέσει η Τελετή Απονομής των Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» 2020. Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moréas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή σε όλο της το φάσμα.
Την εκδήλωση τιμούν με την συμμετοχή τους ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου κ. Πρόδρομου Προδρόμου, οι Πρυτάνεις των Πανεπιστήμιων: Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Κύπρου και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αξιώνεται της Αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr