background img
banner
banner

Κάλεσμα στους πιστούς ώστε να μην χαθεί η επαφή με τον Θεό

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Τη δυνατότητα να εκκλησιαστούν έστω και λίγο και να ανάψουν το κερί τους προσευχόμενοι τις άγιες ημέρες που έρχονται, δίνει στους πιστούς η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αποφασίζοντας την πραγματοποίηση δύο Θείων Λειτουργιών σε μεγάλες ενορίες τις ημέρες των εορτών καθώς και τέλεση Θείων Λειτουργιών σε παρεκκλήσια.

Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας λόγω κορωνοϊού και των όσων προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ που εξεδόθη στις 16 Δεκεμβρίου, αποτελούν μέριμνα για την τοπική Μητρόπολη που δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο, βρίσκοντας έτσι λύσεις ούτως ώστε και να μην απομακρυνθεί το χριστεπώνυμο πλήρωμά της από τους ναούς αλλά και να μην εκτεθεί σε κίνδυνο.

Η επαφή των πιστών με τον Θεό αποτελεί στόχο και του ίδιου του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, ο οποίος από άμβωνος το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε στον ιερό ναό Αγ. Πάντων Κοιμητηρίου Αιγίου και μετά το μνημόσυνο στη μνήμη όλων των κεκοιμημένων χριστιανών, τόνισε πως είναι αναγκαίο αυτές τις εορτές να έρθουμε κοντά στον Θεό, να συνομιλήσουμε μαζί του και να συμμετάσχουμε στα άχραντα μυστήρια. Από την άλλη όμως συνέστησε προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τους προσερχόμενους στους Ιερούς Ναούς και τις ημέρες αυτές, με σκοπό την αποφυγή συγχρωτισμού.

Επίσης, ο Μητροπολίτης συνέστησε στον κόσμο υπομονή και προσευχή, με την ελπίδα να τελειώσει το συντομότερο δυνατό όλη αυτή η δοκιμασία που πλήττει την ανθρωπότητα.

Τι επιτρέπεται

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκκλησίες επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα 25/12/2020, την Πρωτοχρονιά 1/1/2021 και τα Θεοφάνεια 6/1/2021 με παρουσία πιστών, κάτι που αξίωσε ο Αρχιεπίσκοπος και εισακούστηκε, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις που δεν περιελάμβαναν λειτουργίες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Με βάση το ΦΕΚ της 16ης Δεκεμβρίου, στους ναούς προβλέπεται να είναι ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς, και μέγιστο αριθμό 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί στην Αιγιάλεια

Έτσι, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κατόπιν σχετικής απόφασης του Μητροπολίτη, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανακοινωθέντα περιοριστικά μέτρα τα οποία αφορούν στη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στις Ιερές Ακολουθίες λόγω της πανδημίας και με σκοπό να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες του χριστεπώνυμου πληρώματος, αποφάσισε:

Α)Την κυριώνυμο ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων να τελεσθούν δύο Θείες Λειτουργίες (5π.μ. – 8:30π.μ. και 9π.μ. – 10:30π.μ.) στους κάτωθι Ιερούς Ναούς της πόλεως του Αιγίου: Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας, Ιερό Ναό Αγίας Άννης.

Β) Τις ίδιες ημέρες (Χριστούγεννα και Θεοφάνεια) θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία (7π.μ. – 9:30π.μ.) και στα κάτωθι Παρεκκλήσια: Αγίας Τριάδος (εις εμπορικόν κέντρον Αιγίου), Παναγίας Παντανάσσης (εις Επισκοπείον), Αγίου Παντελεήμονος (έναντι ΚΤΕΛ Αιγίου), Αγίου Νικολάου (εις παραλίαν Αλυκής Αιγίου), Αγίων Αναργύρων (επί της οδού Κορίνθου εις Αίγιον).

Γ) Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία σε όλους τους Ιερούς Ναούς 7π.μ. – 10π.μ. αλλά και στα ανωτέρω παρεκκλήσια 7π.μ. – 9:30π.μ.

Ξεκαθαρίζει δε πως οι πιστοί δύνανται να προσέλθουν, τηρούντες τα προβλεπόμενα υπό του νόμου μέτρα ασφαλείας.

Οι ιερείς εισπράττουν την αγωνία του κόσμου

Ερωτώμενος από το protionline.gr, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιος Λιακόπουλος για το κλίμα των ημερών και το πώς βλέπουν οι πιστοί τα μέτρα, τόνισε: ΄΄Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, έλαβε μία πολύ σημαντική απόφαση ούτως ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να μπει στον ναό αλλά και να μην τεθεί σε κίνδυνο. Με τις διπλές Θείες Λειτουργίες και τις Λειτουργίες στα παρεκκλήσια, πιστεύω πως δίδεται η δυνατότητα στους πιστούς, αν μη τι άλλο να κάνουν την προσευχή τους. Είναι σαφές ότι ο αριθμός των πιστών που δύνανται να είναι μέσα στους ναούς είναι πολύ μικρός, όμως η αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Καλούμε τον κόσμο να έρθει στους ναούς, να ανάψει το κερί του να κοινωνήσει και να προσευχηθεί. Να έχει υπομονή και αγάπη για τον πλησίον, να λειτουργεί υπεύθυνα ώστε να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους΄΄.

Ανάλογη είναι και η άποψη του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγείρας, εφημέριου του Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος π. Χαράλαμπου Καρούζου, στo protionline.gr: ΄΄Η κατάσταση αυτή μας λυπεί όλους. Λειτουργούμε τώρα κάθε μέρα για σαράντα ημέρες και οι ναοί είναι άδειοι. Όμως από την άλλη βλέπουμε και τη διάθεση του κόσμου να μπει στην εκκλησία έστω να ανάψει το κερί του ή να εξομολογηθεί κι αυτό είναι ελπιδοφόρο. Βεβαίως, εισπράττουμε και τον φόβο και την ανασφάλεια που είναι λογικά. Τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας και αναμένουμε τους πιστούς να έρθουν στον ναό με βάση τα προβλεπόμενα΄΄.

Πόσο εύκολο είναι όμως στην πράξη να περιοριστεί ο αριθμός των πιστών που θα εισέρχονται στους ναούς; ΄΄Το βάρος πέφτει στους επιτρόπους του εκάστοτε ναού, βεβαίως είναι δύσκολο να βγάζουν τον κόσμο έξω, όμως είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα και να υπάρχει σειρά. Γι’ αυτό και οι πιστοί πρέπει να δείχνουν υπομονή και κατανόηση΄΄, τόνισε ο π. Χαράλαμπος Καρούζος, καταλήγοντας: ΄΄Τα πράγματα είναι δύσκολα για τη λειτουργία των ναών, ωστόσο είναι σαφώς καλύτερα από το Πάσχα. Ας οπλιστούμε όλοι με δύναμη και πίστη και θα τα καταφέρουμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr