background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΖΑΡΟΥΧΛΑΣ: Προτεραιότητα το έργο του κεντρικού περιφερειακού δρόμου

Ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Οι λιγοστοί κάτοικοι της γραφικής κοινότητας Ζαρούχλας, ζουν ίσως στο πιο όμορφο κομμάτι γης που διαθέτει η Αιγιάλεια. Όμως το σοβαρό ¨αγκάθι¨ που αντιμετωπίζει με την δημοτική οδοποιία, αποτελεί ¨τροχοπέδη¨ στην ανάπτυξή της. Με τις πρώτες βροχές που ήρθαν… το δίκτυο παρουσίασε έντονο θέμα ολισθηρότητας, σε σημείο να είναι άκρως δυσπρόσιτο και επικίνδυνο. Η Τοπική Αρχή, έχει εναποθέσει πλέον όλες τις… ελπίδες της σε μια άμεση λύση από τον δήμο, βάση της εφαρμογής της παλαιότερης, έτοιμης μελέτης της ανακατασκευής του κεντρικού περιφερειακού δρόμου, μήκους 2,3 χιλιομέτρων, που θα δώσει μεγάλη ¨ανάσα¨ στην περιοχή.

Ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται κατακόρυφα τους θερινούς μήνες, αφού καταφθάνουν από παντού, είτε ντόπιοι που ζουν αλλού τους χειμώνες, είτε άνθρωποι που έχουν φτιάξει κάποιο παραθεριστικό στην περιοχή. Ο πρόεδρος του χωριού είναι ο Παναγιώτης Ντρίβας, ο οποίος μετράει στο “δισάκι” του 9 χρόνια θητείας. Η ευρύτερη περιοχή, το καλοκαίρι που πέρασε, συνάντησε μια απίστευτη άνθιση ως προς την προσέλευση, αφού ¨ευτύχησε¨ τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο να… αψηφίσει κάθε επιδημία ή οικονομική δυσπραγία που έφερε ο ιός και να προσελκύσει πλήθος εκδρομέων, κάνοντας έτσι την κατάσταση να χτυπάει “κόκκινο” από επισκεψιμότητα. Η Ζαρούχλα αναφέρεται στην ενετική απογραφή του 1699. Το 1806 ο περιηγητής Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, κατέγραψε ότι το χωριό είχε 200 οικογένειες, όλοι Έλληνες, αφού σε… 400 χρόνια σκλαβιάς, δεν κατοίκησαν ποτέ Οθωμανοί, λόγω της δυσπρόσιτης θέσης του.

Ντρίβας: «Ό,τι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα… θα αποφέρει στον δήμο και οικονομικό όφελος»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος Παναγιώτης Ντρίβας, ποια είναι τα σημεία που ¨επικεντρώνεται¨ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τι προέχει για το καλό της περιοχής ως κομβικό έργο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που περιμένουμε είναι η ανάπτυξη του τόπου. Το άκοπο και αμέριστο ενδιαφέρον του δήμου για ετούτη τη γη. Είμαστε ένα πολύ τουριστικό σημείο στην Αιγιάλεια και οι ομορφιές της περιοχής πρέπει να… συμβαδίζουν με την εικόνα της ανάπτυξής της. Το κάθε σημείο που έχει τέτοιο χαρακτήρα και μεγάλο τουριστικό πλεονέκτημα, θα αντανακλά άμεσα και στον ίδιο τον δήμο, ως οικονομικό όφελος. Δεν θα σας κρύψω ότι είχα απελπιστεί… αλλά το τελευταίο διάστημα βλέπω κινητοποίηση και θετική στοχοποίηση στα προβλήματα που έχει η κοινότητά μας. Και αυτό είναι ευχής έργον. Αν καταφέρουμε τον περιφερειακό δρόμο που αυτή την ώρα είναι το Α και το Ω για εμάς, τότε θα μιλάμε… ¨αλλιώς¨. Θα αλλάξουν άρδην τα πράγματα και η ανάπτυξη θα επέλθει με γρήγορα βήματα. Αυτός ο δρόμος, εξυπηρετεί πολύ κόσμο και ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι κομβικής σημασίας και οι προσπάθειες επικεντρώνονται εκεί» αναφέρει ο πρόεδρος.

«Ο δήμαρχος και η κ. Σταυροπούλου δείχνουν  ενδιαφέρον για τον τόπο»

Σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το πώς κρίνεται μέχρι στιγμής το έργο της Δημοτικής Αρχής, ο ¨άρχοντας¨ του τόπου, επισημαίνει: «Όλοι οι δήμαρχοι ως τώρα ¨κοίταξαν¨ την κοινότητα, άλλος λιγότερο… άλλος πιο πολύ. Από το 2011, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι η αρμόδια αντιδήμαρχος, δείχνει μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον, κινητοποιείται με ζήλο. Έχει ¨σκύψει¨ στα προβλήματα της περιοχής και στην τελική επίλυσή τους. Δεν θυμάμαι κάποιο άλλο τέτοιο… συγκρίσιμο ενδιαφέρον από άλλες δημοτικές επί των θητειών μου. Αυτό είναι πολύ θετικό και θα φέρει μεγάλη ικανοποίηση στους ντόπιους κάτοικους αυτό το ενδιαφέρον, αλλά ερμηνεύεται… και έως μια ¨δικαίωση¨ για εμένα προσωπικά, γιατί παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις χρόνια τώρα, να καλυτερεύει και να εξελιχθεί ετούτη η γη που πατάμε. Ελπίζω και αναμένω το καλύτερο αποτέλεσμα».

Οικονομικό «στραπάτσο» άνευ προηγουμένου για τις επιχειρήσεις η επιδημία

Η Ζαρούχλα είναι ένας κατ’ εξοχήν χειμερινός προορισμός επισκεψιμότητας, που όμως… δεν ευτύχησε να ¨αποφύγει¨ τις θλιβερές οικονομικές επιπτώσεις που κουβαλούσε μαζί του ο κορωνοϊός και στην καραντίνα του Μαρτίου, αλλά και στο τωρινό lock down. Πλήττει τις επιχειρήσεις του τόπου με δεινό τρόπο. Οι επαγγελματίες της περιοχής κάνουν λόγο για ¨μεγάλο οικονομικό στραπάτσο¨ το οποίο έχει φέρει τρομερή ανησυχία και ανασφάλεια. Τι και αν δεν έχει σημειωθεί κάποιο κρούσμα στην κοινότητα; Τι και αν οι κάτοικοι ακολουθούν πιστά τις υγειονομικές οδηγίες… με μάσκες και αποστάσεις; Η οικονομική ύφεση που ¨έσπειρε¨ η επιδημία είναι ήδη ανυπολόγιστη. Ως γνωστό, η Ζαρούχλα διαθέτει εκτός από ορισμένα καταστήματα αναψυχής, οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν επενδύσει εκατομμύρια και ελπίδες. Και ο ιός, γίνεται πια η ¨χαριστική τους βολή¨.

Ηλεκτροφωτισμός – Ύδρευση – Πάρκινγκ

Σε γενικές γραμμές, κρίνεται ικανοποιητική η κατάσταση και η εικόνα που παρουσιάζει ο φωτισμός στην κοινότητα. Βέβαια, οι δυσκολίες δεν λείπουν και η ΔΕΗ… σε αντίθεση με τις γραφειοκρατικές ενέργειες που διεκπεραιώνονται άμεσα, η αντικατάσταση λαμπτήρων και βλαβών που προκύπτουν στο δίκτυο, δεν είναι το ίδιο άμεσες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση των θεμάτων, από τους εργολάβους. Πέρα από αυτό… ο ηλεκτροφωτισμός, λειτουργεί δίχως ιδιαίτερα προβλήματα.

Όσον αφορά το δίκτυο της ύδρευσης, αυτό παρουσιάζει μια καλή συνολικά εικόνα. Το 70% του δικτύου είναι σχετικά καινούριο, αλλά πέρα από αυτό, τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές επεμβάσεις και σωστή συντήρηση και το αποτέλεσμα είναι να μην παρουσιάζονται προβλήματα στην ύδρευση, εκτός από αυτά που προκύπτουν λόγω απρόοπτων βλαβών.
Στην κοινότητα Ζαρούχλας λειτουργούν τρία πάρκινγκ. Τα δύο από αυτά είναι δημοτικοί χώροι στάθμευσης, αγορασμένα από τον παλαιό δήμο της Ακράτας και το τρίτο είναι νοικιασμένο από τον δήμο Αιγιαλείας. Σε μαζικές ¨εξορμήσεις¨ ταξιδιωτών και όχι μόνο, αποδείχθηκε σημαντικά μεγάλη η ύπαρξή τους, και ουσιαστική κυκλοφοριακή ¨λύση¨.

Κοινότητα VS Σκουπίδια

Οι κάδοι απορριμμάτων στην κοινότητα είναι μεν σε επάρκεια, αλλά κάποιοι από αυτούς είναι πολύ παλαιοί και έχουν φανερές φθορές. Η δε πλύση τους, είναι σπάνια και το αποτέλεσμα αυτού είναι σε κάποιο σημείο που στοιβάζονται 4-5 μαζί, η δυσοσμία γίνεται ανυπόφορη, καθώς πολλές επιχειρήσεις πετούν αποφάγια, που όσο μένουν τελικά… ποτίζουν τον κάθε κάδο. Όμως το πιο σοβαρό θέμα στο κομμάτι των σκουπιδιών, έρχεται από το ίδιο… το στόμα του κ. Ντρίβα: «Παρατηρείται το φαινόμενο να αφήνουμε όλοι τα σκουπίδια, στους ¨τιγκαρισμένους¨ ήδη κάδους ενώ ο δίπλα… είναι σχεδόν άδειος! Αυτή είναι κακιά συνήθεια που οφείλουμε όλοι να την κόψουμε… και πρώτος από όλους εγώ».

Η τεράστια σημασίας αποπεράτωση του περιφερειακού δρόμου

Το εσωτερικό δίκτυο του χωριού… αντέχει ακόμα και δεν θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μη οργανικό συνολικά. Βεβαίως ανάγκες πάντοτε υπάρχουν, αλλά σε αυτό που ¨εστιάζουν¨ οι άνθρωποι της Τοπικής Αρχής πρωτίστως, είναι η αποπεράτωση του κεντρικού δρόμου που για την περιοχή είναι ένα έργο ζωής. Παραμερίζοντας τα δεκάδες μικροπροβλήματα ή το ότι η κεντρική πλατεία του χωριού δεν καθίσταται αυτή την στιγμή – και… κακώς – επισκέψιμη, οι κάτοικοι και οι αρμόδιοι του τόπου έχουν ρίξει όλο τους το ¨είναι¨ στην καλή πρόθεση της δημοτικής αρχής τα βρεθούν οι απαραίτητοι τρόποι και κονδύλια για να γίνει ο δρόμος. Πάντα θα υπάρχουν μικρά – μικρά θέματα που θα χρειάζονται σιγά – σιγά φροντίδα και κινητοποίηση. Στο μεγάλο θέμα του δρόμου που ¨καίει¨ όμως, δεν χωρούν ¨σιγά – σιγά¨…. Χρειάζεται προφανώς, μόνο το… εδώ και τώρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr