background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΘΙΟΥ: Επιβαλλόμενες και ‘‘γενναίες’’ βελτιώσεις οραματίζεται η τοπική κοινωνία

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μια από τις ομορφότερες “γωνιές” της Ανατολικής Αιγιάλειας, ήταν και είναι η κοινότητα Κραθίου. Για να παραμείνει όμως και στο μέλλον έτσι, χρειάζεται ένας συνεχής και άκοπος, καθημερινός αγώνας από πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η Τοπική Αρχή και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι βρίσκονται σε δράση για να διευθετηθούν όλα τα μικρά ή μεγάλα θέματα που ¨ταλανίζουν¨ τον τόπο, οι δε κάτοικοι συμβάλλουν τα μέγιστα για να διατηρηθεί ο τόπος τους, σε ικανοποιητικά επίπεδα και τροχιά ανάπτυξης. Το μόνο που χρειάζεται ακόμα για να συμπληρωθεί το ¨πάζλ¨, είναι… γερά κονδύλια.

Η κοινότητα Κραθίου απαριθμεί περισσότερους από 700 μόνιμους κατοίκους, που τους θερινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζονται. Το όνομά της, είναι παραφθορά του ¨Κράθις¨, ονομασία του ποταμού που την διασχίζει την ευρύτερη περιοχή. Κοντά στο χωριό βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης ¨Αιγαί¨. Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος έχει αναλάβει δύο φορές το ¨τιμόνι¨ της περιοχής, την πρώτη το 1999 μέχρι και το 2010 και την δεύτερη, από το 2014 έως σήμερα.

sdr

Κράθιο VS Σκουπίδια

Από τα θετικά ¨βήματα¨ για την κοινότητα, ήταν η επαναλειτουργία της ανακύκλωσης σε νέες και σωστές βάσεις, κατόπιν συνεργασίας της Τοπικής Αρχής με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Σημαντική είναι επίσης, η μεγάλη συμβολή των συλλογών εμπορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπου βοήθησαν για την δημιουργία ¨πράσινης γωνίας¨. Οι κάτοικοι της κοινότητας ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό ως τώρα στο τόλμημα. Πρέπει όμως να γίνει και ένα δεύτερο σημείο ανακύκλωσης, καθώς και ¨εμπλουτισμός¨ σε οργανικούς κάδους και κώδωνες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αυξάνεται η κίνηση. Οι ήδη υπάρχοντες κάδοι απορριμμάτων κάνουν μεν… δουλειά, αλλά δεν γίνεται συχνά ο καθαρισμός τους, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι. Να σημειωθεί, ότι πολλές φορές τα απορριμματοφόρα παρουσιάζουν διάφορα τεχνικά προβλήματα… με αποτέλεσμα κατά την συγκομιδή των σκουπιδιών να τρέχουν ¨υγρά¨ στον δρόμο, τα οποία προκαλούν… ρύπανση και δυσοσμία.

«Θα κριθεί επιτυχημένος ο δήμαρχος αν υλοποιηθούν τα έργα υποδομής»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτρης Δημητρίου, για το θέμα της επιδημίας του κορωνοϊού και κατά πόσο έχει δυσκολέψει τα πράγματα στην περιοχή, αναφέρει: «Η επιδημία του covid-19 έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις επιχειρήσεις του τόπου μας. Έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία αλλά και την ψυχολογία των κατοίκων. Ευτυχώς, επισήμως δεν υπάρχει κρούσμα. Το ψυχολογικό και το οικονομικό ¨βάρος¨ όμως που ο ιός έφερε… είναι πραγματικά δυσβάσταχτο για όλους». Στην ερώτηση του protionline.gr για το πώς κρίνει το έργο της Δημοτικής Αρχής, ο ¨άρχοντας¨ του τόπου, απαντά χαρακτηριστικά: «Το έργο του κ. Καλογερόπουλου ακόμα δεν μπορεί να κριθεί, διότι το χρονικό διάστημα της θητείας του είναι βραχύ. Θα είναι όμως επιτυχημένο, αν στο βάθος της του υλοποιηθούν έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση του αποχετευτικού αγωγού και η σύνδεσή του με εσωτερικά δίκτυα καθώς και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Η συνεργασία με τους αντιδημάρχους και με τις τεχνικές υπηρεσίες είναι ικανοποιητική» λέει ο κ. Δημητρίου.

Αγροτικό και οδικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο της κοινότητας Κραθίου χρίζει βελτίωσης σε πολλά σημεία. Κάποιοι κεντρικοί δρόμοι που είναι εντός σχεδίου πόλεως, χρειάζονται άμεση ασφαλτόστρωση, όπως για παράδειγμα το τμήμα της οδού Λέρου συνολικού μήκους 80 μέτρων, κομμάτι της οδού Κολοκοτρώνη μήκους 70 μέτρων περίπου, ή μέρος του δρόμου Κραθίου – Αμπέλου. Επιδιορθώσεις ασφαλτόστρωσης σε γενικές γραμμές χρειάζονται πολλά σημεία σε όλη την κοινότητα, που αυτά δυσχεραίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις μετακινήσεις των κατοίκων. Η αγροτικοί δρόμοι στην κοινότητα είναι πιο μικρό ¨κομμάτι γης¨ σε σχέση με τους κύριους δρόμους. Και σε αυτό όμως, χρειάζονται γενναίες βελτιώσεις καθώς και παρεμβάσεις ή τσιμεντοστρώσεις. Καθαρισμός των δρόμων με σχετικά μηχανήματα δεν γίνεται συχνά. Τα έργα που επιβάλλονται να γίνουν έχουν ήδη αναφερθεί στο τεχνικό πρόγραμμα που υποβλήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Το μόνο που μένει… είναι η αρμόδια αντιδήμαρχος να ¨προωθήσει¨ τις ενέργειες, προς υλοποίησή τους.

Η κατάσταση της ακτής και η παιδική χαρά που ακόμα… έρχεται

Η παραλιακή ζώνη του χωριού χρειάζεται μια άμεσα ¨γενναία¨ βελτίωση. Δεν υπάρχει ούτε καν μια παιδική χαρά που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να είναι οργανική, σε μια γραφικά όμορφη και σημαντική κοινότητα 700 μόνιμων κατοίκων, που τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται! Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει βρει και παραχωρήσει συγκεκριμένο χώρο, για την δημιουργία μιας παιδικής χαράς στην πλατεία ¨Γκούμα¨ από το 2019. Όμως ακόμα… περιμένει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου την σχετική μελέτη για την υλοποίησή της. Επιπλέον, πρέπει να γίνεται πιο συχνά ο καθαρισμός της παραλιακής ζώνης από σκουπίδια ή πάσης φύσεως αντικείμενα, κάτι που δεν συμβαίνει. Τέλος, άμεση είναι η ανάγκη να τοποθετηθούν ορισμένα παγκάκια και δεκάδες καλαθάκια απορριμμάτων κατά μήκος της ακτής. Η δε αντικατάσταση των οδικών σημάτων, τα οποία έχουν φθαρεί λόγω πολυκαιρίας μα και της αρμύρας είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

dav

Η κοινότητα στον… μεγεθυντικό φακό

Το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού της κοινότητας κρίνεται επαρκές σε γενικές γραμμές. Η υπηρεσία της ΔΕΗ ανταποκρίνεται άμεσα σε περίπτωση βλαβών ή εκτάκτων περιστάσεων. Όμως καθυστερεί η αντικατάσταση κάποιων λαμπτήρων που παρουσιάζουν βλάβη, ενώ η ποιότητά τους δεν είναι κατάλληλη, αφού χρησιμοποιούνται… ¨φθηνές¨ λύσεις. Η απουσία του καλαθοφόρου του δήμου με τον κατάλληλο εξοπλισμό, είναι επιβεβλημένη.

Το κοιμητήριο της κοινότητας ανήκει στον δήμο. Δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση επί χρόνια, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του νεκροταφείου. Ένα τμήμα του δε, θέλει επειγόντως τσιμεντόστρωση. Ο κ. Δημητρίου έχει ζητήσει να δοθεί μέρος των τελών κοιμητηρίου στην κοινότητα, από τον δήμο.

Στο χωριό, ως κοινόχρηστοι χώροι υπάρχουν μόνο η πλατεία ¨Γκούμα¨ και ένα πάρκο (το λεγόμενο ¨πάρκο του ΟΣΕ¨) στο οποίο υπάρχει και γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5. Έχει ζητηθεί να γίνει οριοθέτηση και διαμόρφωση δύο επιλεγμένων χώρων που προορίζονται για μελλοντικές πλατείες, η μια πίσω από τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η άλλη στον οικισμό ¨Γκουμέικα¨, αλλά κάτι δεν έχει ¨τρέξει¨ ακόμα…

Το δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας Κραθίου λειτουργεί ικανοποιητικά. Διαθέτει πλαστικούς σωλήνες, εκτός από ένα τμήμα περίπου τριακοσίων μέτρων που είναι παλαιικού τύπου, με αμίαντο δηλαδή, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε γενικός καθαρισμός και στις δύο δεξαμενές, ενώ οι βλάβες του δικτύου είναι ευτυχώς ελάχιστες και όσες προκύπτουν, αντιμετωπίζονται άμεσα από την ΔΕΥΑ. Όμως η τιμολογιακή επιβάρυνση των παροχών εκ μέρους του δήμου είναι επιβαρυμένη και χρίζει μείωσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος.

Το Κράθιο είναι ένας τόπος και με μεγάλη ιστορία στα βάθη των χρόνων και “αγιασμένα” παραγωγικός. Ας ¨σκύψουν¨ οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας και του δήμου, λίγο περισσότερο στα προβλήματα και τις ανάγκες της γραφικής αυτής τοποθεσίας, γιατί όχι μόνο αξίζει τον κόπο… αλλά γιατί το οφείλουν και στην κοινωνία του Κραθίου, αλλά και στο αναπτυξιακό μελλοντικό “όνειρό τους” για εξέλιξη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr