background img
banner
banner

Λένε ‘’ΟΧΙ’’ για λίγες ημέρες λειτουργίας

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Φόβους ότι έπειτα από αρκετό διάστημα με κλειστά τα καταστήματα, το κόστος της επαναλειτουργίας τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δείχνει… εκφράζουν ανοιχτά οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης – αναψυχής. Και ειδικά τώρα, σε μία περίοδο που οι υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί. Είναι δε πεπεισμένοι, πως εάν επωμιστούν αυτό το κόστος και στην συνέχεια κληθούν να κλείσουν μετά τα Χριστούγεννα πάλι με νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα, αυτό θα σημάνει αυτόματα και το τέλος ενός τεράστιου ποσοστού επιχειρήσεων στην Αιγιάλεια.

Θερμαντικές συσκευές εξωτερικού χώρου

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να βρει την “χρυσή τομή” για την επαναλειτουργία των εστιατορίων, πάνω στο πλαίσιο της επικινδυνότητας του ιού των τρεχουσών ημερών αλλά και την απόλυτη ανάγκη του κλάδου να κινηθεί ξανά το “γρανάζι”, βλέπει ότι η λύση του προβλήματος δεν δείχνει καθόλου εύκολη. Έως ότου έρθει η άνοιξη, όπου οι πελάτες θα μπορούν να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, το υπουργείο αναζητά κάποια λύση σε ό,τι αφορά την θέρμανση, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, το οποίο πιθανότατα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και θα έχει διάρκεια δύο μήνες. Πιο συγκεκριμένα, θα προβλέπει σε κάθε επιχείρηση εστίασης να λάβει κάποιο ποσό (έως 5.000 ευρώ το ανώτατο) το οποίο θα το χρησιμοποιηθεί για την αγορά θερμαντικών συσκευών εξωτερικού χώρου. Όμως το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν συμφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο της Αιγιάλειας, ένα άνοιγμα των καταστημάτων για τις ημέρες των εορτών, προκειμένου να… καταλάβει ο κόσμος γιορτές.

Σταμόπουλος: «Το άνοιξε – κλείσε είναι μια καταστροφική ταλαιπωρία»

Ο Νίκος Σταμόπουλος, ιδιοκτήτης της κοσμικής ταβέρνας ¨Το Σπιτικό¨ που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αιγιάλειας, ερωτώμενος από τo protionline.gr για το αν θα ήταν μια λύση να ανοίξει η εστίαση για τις ημέρες των εορτών, επισημαίνει: «Δεν υπάρχει νόημα να ανοίξω την επιχείρησή μου για λίγες ημέρες και έπειτα να το κλείσω πάλι. Καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου αν είναι έτσι. Αν συμβεί ετούτο, δημιουργούνται έξοδα και το κόστος είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα. Η επαγγελματική μου εκτίμηση είναι ότι μια τέτοια τακτική της κυβέρνησης, θα είχε αρνητική και καταστροφική επίπτωση στις επιχειρήσεις της εστίασης. Αν συμβεί δε, όλα θα γίνουν βιαστικά… δίχως πλάνο ή προγραμματισμό. Η έξαρση του ιού υγειονομικά και η ανάγκη του να λειτουργήσει επιτέλους η αγορά, βρίσκονται σε αντιπαράθεση» αναφέρει ο γνωστός επαγγελματίας και τονίζει: «Αν η εστίαση ξεκινήσει μετά τις γιορτές, θα έχουμε ήδη “περπατήσει” έναν μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, αν θα έχουν αυξηθεί ή μειωθεί τα κρούσματα. Πιστεύω ότι τότε, θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Αυτό που βλέπω σαν ιδανικότερη λύση, είναι όταν με το καλό ανοίξουν οι επιχειρήσεις, να παραμείνουν και ανοιχτές συνεχώς. Το “άνοιξε τώρα” – “κλείσε τώρα” εκτός από οικονομική ταλαιπωρία, είναι και ένας μεγάλος ψυχολογικός πόλεμος για τους καταστηματάρχες».

Πανανουδάκης: «Ασπιρίνες για τον καρκίνο… το υποτιθέμενο βοήθημα της πρώτης καραντίνας»

Από την μεριά του ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας ¨Ροδοδάφνη¨ που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, Στέλιος Πανανουδάκης, λέει για το θέμα: «Ο κόσμος είναι και φοβισμένος και ταλαιπωρημένος από όλα όσα βιώνει με τον κορωνοϊό. Δεν έχει νόημα να μπω στην διαδικασία να ανοίξω την επιχείρησή μου για 10 ημέρες και έπειτα να κλείσω πάλι. Φυσικά και είμαι αντίθετος σε μια τέτοια λύση. Ελπίζω να μην αποφασιστεί κάτι τέτοιο τελικά. Δεν αξίζει τον κόπο και δεν βρίσκω τον λόγο να συμβεί αυτό. Η ψυχολογία των ανθρώπων είναι πιεσμένη και επικρατεί αρκετός φόβος με την έξαρση του ιού που υπάρχει τον τελευταίο μήνα» τονίζει ο φιλικός επιχειρηματίας και συμπληρώνει: «Αυτό που έδωσε η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας στα καταστήματα, ήταν “ασπιρίνη για τον καρκίνο”. Έτσι το βίωσα όλο αυτό. Ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία απολύτως βοήθημα, ήταν απλώς μια μορφή δανεισμού που θα επιστρέψει ο κάθε επιχειρηματίας εις διπλούν στο κράτος. Δεν έχει λάβει κανένας από τον κλάδο μου κάποια αποζημίωση, γι’ αυτά που πραγματικά έχασε και συνεχίζει να χάνει κρατώντας το μαγαζί του κλειστό. Τα έξοδα στα ασφαλιστικά ταμεία “τρέχουν”… οι φόροι “τρέχουν”… και η εφορία ζητάει. Λυπάμαι που το αναφέρω, αλλά φοβάμαι ότι όταν πλέον ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης με σκοπό να δουλέψουν, τότε θα υπάρξουν πάρα πολλά “λουκέτα” στην αγορά. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί με αυτές τις συνθήκες που ζούμε και το κράτος να μην έχει δώσει ως αποζημίωση των τζίρων που έχασαν και χάνουν οι ιδιοκτήτες, ούτε 1 ευρώ. Γιατί ως πραγματική αποζημίωση, δεν θα πάρουμε ούτε 1 ευρώ για όλη την “χασούρα” του 2020. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν ξέρω τι θα γίνει».

Σκούτας: «Δεν υπάρχει οικονομική πρόνοια από το κράτος και  ο κόσμος είναι επιφυλακτικός»

Ο Χρήστος Σκούτας, ιδιοκτήτης του κοσμικού εστιατορίου “Το Περιγιάλι” στα Διγελιώτικα, πολλά χρόνια στον κόσμο της εστίασης και… δοκιμασμένα επιτυχημένος στον χώρο του, δηλώνει στo protionline.gr για το θέμα: «Φυσικά και δεν θέλω να επαναλειτουργήσω το κατάστημά μου για λίγες ημέρες μόνο. Υπό αυτούς τους όρους που σκέφτεται να προτείνει η κυβέρνηση, η πρόταση αυτή είναι εντελώς ασύμφορη και ανακόλουθη.

Πώς να ανοίξω το μαγαζί μου και να καταφέρω να το επιλέξει όσος κόσμος βγει, με τέτοιες συνθήκες και τόσες “υποχρεωτικές” προϋποθέσεις; Αν συμβεί αυτό σκέφτομαι να μην το ανοίξω καθόλου. Ο κόσμος της Αιγιάλειας ξέρει και θυμάται το κατάστημά μου.

Έχει μια εικόνα μέσα στο μυαλό του για το πώς λειτουργεί το μαγαζί. Με το 30-40% του διαθέσιμου χώρου λόγω της απόστασης στα τραπεζοκαθίσματα, με τον φόβο για τον ιό, το συγκεκριμένο προφανώς ωράριο που θα επιβληθεί και τόσα άλλα “εμπόδια” … εγώ πώς θα δουλέψω;» αναφέρει ο κ. Σκούτας και καταλήγει: «Κατά το πρώτο lock down το κράτος έκανε ότι βοηθάει… αλλά ουσιαστικά απλά “δάνεισε” τις επιχειρήσεις. Και θα τα ζητήσει πίσω και με το παραπάνω.Ο κόσμος του Αιγίου έχει συνηθίσει και προτιμά το κατάστημά μου, με άλλες συνθήκες και με live μουσική. Και δεν σκοπεύω να το “χαλάσω” δουλεύοντας λίγες μέρες μόνο και απλά να πούμε ¨ εντάξει ανοίξαμε¨. Δεν υπάρχει ουδεμία οικονομική πρόνοια από το κράτος σε εμάς και ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός».

*Να σημειωθεί, πως η ενίσχυση που έχουν λάβει οι επαγγελματίες της εστίασης κατά την πρώτη καραντίνα από την κυβέρνηση είναι ένα σεβαστό ποσό ανά περίπτωση, ωστόσο αποτελεί μία μορφή… δανείου. Στο τωρινό lock down ίσχυσε το 50% που εξήγγειλε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός. Τέλος, οι επαγγελματίες βρίσκονται εν αναμονή, να ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμα για τις εξωτερικές συσκευές θέρμανσης, καθώς και να αποσαφηνιστεί εάν θα επιδοτείται επί συνόλου και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Κεντρική Φωτό: Αρχείο


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr