background img
banner
banner

Μεγαλώνει ο προϋπολογισμός, σταθερό το τιμολόγιο

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2021»

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης 8/12 το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, για να εγκρίνει μεταξύ άλλων τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Δημοτική Επιχείρηση σε ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση. Ακολουθώντας τη συνταγή με τις μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, για το 2021 το Δ.Σ. ψήφισε σταθερό τιμολόγιο υπηρεσιών σύμφωνα με τη βούληση της δημοτικής αρχής. Μόνη αλλαγή η οποία ψηφίστηκε και αποτελεί νέο δεδομένο είναι η επιβάρυνση με τόκους σε όσους χρωστούν ή ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Μέχρι σήμερα, όλες οι ρυθμίσεις ήταν άτοκες και παρ’ όλα αυτά τα χρέη των δημοτών στην ΔΕΥΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ.

Ο καθορισμός τιμολογιακής πολιτικής χρήσης 2021 για την ΔΕΥΑ, αναμένεται να έρθει προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, που συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι.
Από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, έλειπε η Βασιλική Ψυχράμη και όλα δείχνουν πως αύριο στην Οικονομική Επιτροπή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα κάνουν πολιτική πρόταση για τα τέλη σε ύδρευση και αποχέτευση. Όσο για την άρδευση, αποτελεί βασικό αίτημα επιστροφής στο δήμο, για τις παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» και «ΜΠΡΟΣΤΑ», οπότε η πρόταση παραμένει η ίδια.

Στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑ συζητήθηκε εκτενώς και ο συμψηφισμός χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης, απέναντι στο δήμο Αιγιαλείας και αντίστροφα. Συγκεκριμένα, από 1/7/2016 που η ΔΕΥΑ ανέλαβε τη διαχείριση της ύδρευσης και στους όμορους πρώην δήμους του Αιγίου, το ρεύμα των αντλιοστασίων συνέχισε να πληρώνει ο δήμος Αιγιαλείας με το ποσό να ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ, χωρίς αυτό να μπορεί εύκολα να μετρηθεί με ακρίβεια.

Αντίστοιχα ο δήμος για χρόνια δεν πληρώνει το νερό που καταναλώνει εξ ολοκλήρου, αλλά το συμψηφίζει μερικώς με δάνεια που είχε πάρει η ΔΕΥΑ τον καιρό που «ασθενούσε» οικονομικά, με εγγυητή το δημοτικό ταμείο. Η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά του δήμου κι εφόσον προχωρήσει ο συμψηφισμός θα βρεθεί να λαμβάνει από τη ΔΕΥΑ σημαντικό ποσό.

Φωτό Αρχείου

Με προϋπολογισμό ρεκόρ για το 2021

Η έγκριση της οικονομικής πολιτικής της ΔΕΥΑ για το 2021, από την Οικονομική Επιτροπή αποτελεί το βασικό συστατικό για τον νέο προϋπολογισμό της Δημοτικής Επιχείρησης που για άλλη μία φορά αναμένεται να «σπάσει» ένα ακόμα ρεκόρ.

Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΥΑ το 2018 ήτα 3.990.317€ και το 2019 4.331.645€. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανήλθαν σε 436.007€ για το 2018 και 355.045€ για το 2019, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το ισχυρό ταμείο που διαθέτει η επιχείρηση.

Κοντά στα παραπάνω, αναμένεται να κινηθεί ο προϋπολογισμός τακτικών εσόδων του 2021, προσαυξημένος από τα έσοδα της άρδευσης, υπηρεσία που πέρασε στην ΔΕΥΑ από τον δήμο και συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις.

Στα παραπάνω βεβαίως θα προστεθούν τα έργα που εκτινάσσουν τον προϋπολογισμό στα ύψη με πρώτο και καλύτερο αυτό των «Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης» ύψους 33.740.000€.
Τα έργα που ήδη «τρέχουν» ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ ενώ στο νέο προϋπολογισμό αναμένεται να προστεθούν και έργα για τα οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, όπως ο αποχετευτικός αγωγός της οδού Κορίνθου 1,5εκ. €, τα υδρόμετρα στις Δημοτικές Ενότητες εκτός Αιγίου 3,4 εκ. ευρώ, καθώς και ο νέος αγωγός ύδρευσης στην Αιγείρα 1,390εκ. ευρώ.

Η ΔΕΥΑ θα καταθέσει μελέτες για νέα έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως το αποχετευτικό σε Διγελιώτικα – Βαλιμίτικα – Τέμενη 4.750 εκ. ευρώ κι εφόσον ενταχθούν θα εγγραφούν στο νέο προϋπολογισμό.

Με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 εκ. ευρώ για το 2021.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr