background img
banner
banner

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Η ΕΕ βάζει σε καραντίνα τη Βρετανία -Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορα

Στο χάος βύθισε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού τα Χριστούγεννα για οικογένειες και εταιρείες στη Βρετανία, που οδηγείται στην απομόνωση από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης λίγα μόνον 24ωρα πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit.

Μετά την προειδοποίηση το Σάββατο από τον Μπόρις Τζόνσον ότι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και το Ισραήλ, ο Καναδάς κι άλλες χώρες διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα από σήμερα το πρωί θέτει σε 7ημερη υποχρεωτική καραντίνα όσους φθάνουν στη χώρα μας από τη Βρετανία, ενώ προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί διακοπή αεροπορικών συνδέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida η κυβέρνηση αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις που θα λάβει συλλογικά η ΕΕ σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων.

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η ΕΕ για τη Βρετανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κι η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησαν χθες το θέμα, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως η ΕΕ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η γερμανική προεδρία έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της επιτροπής του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με ευρωπαϊκή πηγή να αναφέρει πως θα συζητηθούν νέα μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Βρετανία.

Το πλήγμα είναι διπλό για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ πιθανώς απομονωμένο και με την πανδημία του κορωνοϊού να καλπάζει. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit χάλασαν σε κάποιο βαθμό το κλίμα στις σχέσεις της Βρετανίας με γειτονικές της χώρες κι οι τελευταίες εξελίξεις αναγκάζουν τους πρώην στενούς συμμάχους της να την απομονώσουν. Αλλά το πλήγμα από τη διακοπή των συνδέσεων με τη Βρετανία θα είναι μεγάλο, όπως σημειώνει το Bloomberg, και για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, που έχουν κλυδωνιστεί από την πανδημία καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς το περασμένο Σάββατο με πάνω από 2.200 πτήσεις, σύμφωνα με το Eurocontrol.

Χάος στη Βρετανία – Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορα – Κινδυνεύουν οι παραγγελίες σε τρόφιμα και εμβόλια

Πάνω από 16 εκατομμύρια Βρετανοί καλούνται τώρα να κάνουν γιορτές κλεισμένοι στα σπίτια τους στο Λονδίνιο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, ενώ τα σχέδιά τους να βρεθούν με συγγενείς τους ή να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ανατράπηκαν. Ο Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησής του για να συζητηθούν οι διεθνείς συνδέσεις, ιδιαίτερα η ροή φορτίων εντός και εκτός της Βρετανίας.

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της με τη Βρετανία για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας την σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν άδεια χρονιάρες μέρες τα ράφια των βρετανικών σουπερμάρκετ από σημαντικά αγαθά.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς έκανε λόγο για απρόσμενο βήμα: «Βρίσκομαι σε επαφή με τον ομόλογό μου στη Γαλλία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε στην επαναλειτουργία του, στην πραγματικότητα μας είπαν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις μεταφορών το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε στο Sky Νews, σημειώνοντας ότι η άρση των απαγορεύσεων το ταχύτερο δυνατό αποτελεί προτεραιότητά του, αν και όπως είπε η Βρετανία είναι προετοιμασμένη δεδομένης της προετοιμασίας της για το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις μεταφορές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr