background img
banner
banner

Με «συναίνεση» στην… επανεκκίνηση αλλά με διαφορετικές απόψεις…

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Με τη λέξη «συναίνεση» να ακούγεται σχεδόν από όλους όσοι πήραν τον λόγο, η χθεσινή τελευταία για φέτος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας θα πρέπει να θεωρείται η πιο… ελπιδοφόρα για το 2021. Τοποθετήσεις που διήρκεσαν για περισσότερο από δυόμιση ώρες πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων, κινήθηκαν σε κόσμια πλαίσια, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Ντίνο να ξεχνά το πρωτόκολλο για χάρη της συναίνεσης και των ημερών που διανύουμε.

Μάλιστα ο πρόεδρος αν και προκλήθηκε αρκετές φορές με αφορμή τα γεγονότα που προηγήθηκαν του συμβουλίου που συγκάλεσε η αντιπολίτευση, κράτησε την ψυχραιμία του και έδωσε χρόνο σε όλους τους ομιλητές.

Οι ευχές εκφράστηκαν από όλους ανεξαιρέτως, δείχνοντας μία καλή θέληση για τη νέα αρχή που περιμένουν, πρώτοι από όλους, οι δημότες. Το protionline.gr σήμερα παρουσιάζει την τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων, εκτός της Αγγελικής Κουρή που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Χρ. Γούτος: ΄΄Αν υπάρχει πραγματική διάθεση συνεργασίας, εγώ απλώνω χέρι΄΄

΄΄Θα πρέπει να πούμε και μία ευχή για εμάς. Την επόμενη χρονιά να πάμε πολύ καλύτερα να σταθούμε όλοι ακόμη πιο σοβαροί απ’ ό,τι είμαστε, να υπάρχει άνεμος αισιοδοξίας και συνεργασίας γιατί μόνο έτσι θα γίνουν πράγματα για τα οποία έχουμε εκλεγεί και θα μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι΄΄, σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, δηλώνοντας τη στενοχώρια του για το γεγονός ότι έγιναν διαφορετικά συμβούλια. ΄΄Πήραμε αποφάσεις που θα κριθούν αλλού, δεν υπήρχε λόγος να γίνει τόσος ντόρος για όλα αυτά και να φτάσουμε να γίνουν εξώδικα. Ίσως κάποιοι το παρατράβηξαν. Όταν στέλνεις εξώδικα σε συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους μόνο σωστό δεν είναι. Οφείλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντας σύμπνοιας και συνεργασίας. Εμείς θα χαρούμε ιδιαίτερα να δούμε αλλαγή στάσης από εσάς που διοικείτε τον δήμο. Δεν θέλω να θυμάμαι το ξεκίνημά σας που δεν επιθυμούσατε τη συνεργασία μας΄΄, σημείωσε ακόμη. Αναφορικά με την πρότασή του για δημιουργία πάρκινγκ στην πλατεία, είπε: ΄΄Χάσαμε χρόνο γιατί δεν θελήσατε τη συνεργασία. Αν είχαμε συνεργαστεί νωρίτερα θα μπορούσε να μην είναι αργά ούτε για το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας. Άρα αν είναι άστοχο χρονικά δεν είναι ευθύνη της παράταξής μου. Διάθεση να έχουμε. Αν υπάρχει εγώ απλώνω χέρι΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Επαφίεται στη δημοτική αρχή το να επανεξετάσει την αρνητική της στάση»

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, είπε: ΄΄Ευχόμαστε την πολυπόθητη επανεκκίνηση και για τον τόπο μας και για την ανθρωπότητα διότι από αυτή εξαρτάται το εισόδημα και του δήμου, των δημοτών και της χώρας μας άρα και η ισορροπία που αυτή την περίοδο κλυδωνίζεται. Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη το Δημοτικό Συμβούλιο να βοηθήσει και να στηρίξει τις ομάδες που επλήγησαν με τον καλύτερο τρόπο. Βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στον δήμο αλλά και πανελλαδικά. Ελπίζουμε να μην ξανασυμβούν αυτά όμως κατά τη δική μας γνώση η διαδικασία του Δ.Σ. μετά από πρόσκληση των 20 αποτελεί κορυφαία δημοκρατική πράξη. Θέλουμε όλοι μαζί να συνεδριάζουμε και να μην απουσιάζει κανείς. Επαφίεται σε εσάς να επανεξετάσετε την αρνητική στάση σας και όταν το 1/3 και πάνω των δημοτικών συμβούλων θέλουν να εισάγουν θέμα, να μην αρνείστε΄΄.

Παράλληλα, έκανε γνωστά και τα εξής: ΄΄Σήμερα στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΑ έγινε αποδοχή του διατακτικού της απόφασης του ΣτΕ που αφορά τον διαγωνισμό των δικτύων. Απεφάνθη ότι το νόμιμο είναι να μοριοδοτηθεί περισσότερο στο κριτήριο αξιολόγηση Κ2 του διαγωνισμού, αυτός που δίνει περισσότερα χρόνια συντήρησης. Είχαμε εντάσεις για το θέμα αυτό. Για εμάς 13 χρόνια θα γλιτώσει το ταμείο της ΔΕΥΑΑ και οι δημότες από τη συντήρηση΄΄.

Για το θέμα των απορριμμάτων, είπε: ΄΄Έβαλα προς συζήτηση στο Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ τη συμμετοχή του δήμου στο νέο εργοστάσιο του Φλόκα. Για την ώρα ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός αυτός εφαρμόζεται όσο εφαρμόζεται. Ο περιφερειακός θα συζητηθεί μέσα στο ’21. Η απάντηση του προέδρου ήταν πως οφείλουμε όλοι να λύσουμε όλα τα προβλήματα του νομού με συναίνεση. Συμφωνούμε ότι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα λύνονται με συναίνεση. Καλώ τη δ.α. να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας που κατέληξε στο αστείο ποσοστό έκπτωσης 1%΄΄. Επίσης, ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα της πρότασης για την αλλαγή του οδοφωτισμού. ΄΄Ο νόμος επιτρέπει στην Ο.Ε. τα σοβαρά θέματα να τα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της κοινωνίας΄΄, πρόσθεσε η κ. Ψυχράμη.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Σεβασμός στις απόψεις σας θα έχετε αλλά όχι στην πολιτική σας»

Ο επικεφαλής της παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως ΄΄καλό είναι να υπάρχει αισιοδοξία, το θέμα είναι από πού προκύπτει. Μην τα φορτώνουμε όλα στον κορωνοϊό. Η χώρα στενάζει κάτω από την πίεση των δανειστών κι αυτό δεν έχει αλλάξει. Η ασφυκτική οικονομική πολιτική ισχύει και δεν προσφέρεται ο νέος χρόνος για αισιοδοξία εκτός κι αν εννοούν την υγειονομική κρίση. Ούτε για την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι αισιόδοξα με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει. Υπάρχουν τοπικές αρχές, όπως η δική μας, που λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι της κρατικής μηχανής, μεταφέροντας τα βάρη στους δημότες. Δεν φτάνουν μόνο τα ευχολόγια. Αν αντισταθούμε κάτι μπορεί να γίνει΄΄.

Αναφέρθηκε ακόμη στο τελευταίο συμβούλιο που έγινε το οποίο χαρακτηρίστηκε παράνομο. ΄΄Πιέσατε τους δημοτικούς υπαλλήλους να μην ασκήσουν τα καθήκοντά τους για να γίνει το συμβούλιο που συγκαλέσαμε. Είμαστε βέβαιοι ότι τα άλλα όργανα θα επικυρώσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν΄΄, σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία είπε πως ΄΄όλοι είμαστε καλοπροαίρετοι, ωστόσο η δημοτική αρχή μας έθεσε εκτός, διαχειρίζεται εκφράσεις που δεν αρμόζουν στο αξίωμά της, βλέπει παντού εχθρούς. Εμείς δεν θέλουμε συνεργασία με βάση την πολιτική σας αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών με αποκορύφωμα την έκπτωση του 1%. Σεβασμό στις απόψεις σας θα έχετε αλλά όχι στην πολιτική σας΄΄.

Γρ. Τριανταφυλλόπουλος: ‘‘Ήταν μία τηλεδιάσκεψη και όχι Δημοτικό Συμβούλιο’’

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είπε πως ΄΄τα όσα έγιναν δεν μας τιμούν κι αυτά που ακούστηκαν από τους άλλους επικεφαλής ανοίγουν θέματα΄΄. Π.χ. για την πρόταση του κ. Γούτου για το πάρκινγκ είπε πως δεν είχε συζητηθεί καν τότε που ελήφθη η απόφαση επί δημαρχίας Παναγόπουλου και είχε εγκριθεί από την παράταξη Θεοδωρακόπουλου, κρίνοντας πως στην παρούσα φάση θα είναι πολύ χρονοβόρο και όχι σχετικό με το έργο που εκτελείται. Για το Συμβούλιο που συγκάλεσε η αντιπολίτευση, τόνισε πως ΄΄ηταν μία τηλεδιάσκεψη που δεν πρέπει να τη βαφτίζουν Δημοτικό Συμβούλιο αυτή η απόπειρα που έγινε στο όνομα της Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας. Αυτοί που τότε μειοψήφησαν, μειοψήφησαν και τώρα. Άρα δεν άλλαξε κάτι. Δεν υπήρχε πλειοψηφία αλλά μία παρουσία δημοτικών παρατάξεων. Σήμερα θέλουν να παραπλανήσουν στο όνομα της Δημοκρατίας τις αρχές και θέτουν θέμα επαναφοράς της άρδευσης στον δήμο΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Βασικό χαρακτηριστικό  είναι ο ρόλος του καθενός και η ατομική ευθύνη»

Τέλος ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, σημείωσε: ΄΄Πρέπει να δούμε την αλήθεια. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ο ρόλος του καθενός και η ατομική ευθύνη. Πίσω από τη συλλογή ευθύνη δεν μπορεί να υπάρχουν πρωτοβουλίες που να κρύβουν την ατομική ευθύνη. Η στάση από την αντιπολίτευση θεωρήθηκε ότι ήταν ένα καλό τοίχος ώστε να μην φαίνονται οι ατομικές ευθύνες.
Για να πάμε παρακάτω πρέπει να χτίσουμε ένα κλίμα συναίνεσης. Ως τώρα είδαμε παράξενα πράγματα θέλω να πιστεύω ότι δεν είχαν δόλο, αλλά είχαν προχειρότερα και ελαφρύτητα, μιας και βλέπουμε να συγκρίνουν παράξενα πράγματα. Πρέπει κανείς να σκεφτεί ποια ζήση πολιτική έχει και να μην αλλάζει θέση στον συνασπισμό των 20΄΄.

Τόνισε ακόμη τα εξής: ΄΄Θα ήθελα κι εγώ η πλατεία του Αιγίου να είχε σχεδιαστεί και να έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για πάρκινγκ. Όμως επειδή ο κ. Γούτος είπε πως μπορούμε να χτίζουμε και στη θάλασσα πρέπει να του πως πω δυστυχώς το Αίγιο δεν είναι Ντουμπάι. Να μην παρασυρόμαστε σε αυτό το χάος της αέναης κουβέντας που στο τέλος λέμε «όχι». Την πλατεία πρέπει να τη φτιάξουμε όπως τη βρήκαμε. Δυστυχώς δεν είχε προβλεφθεί ούτε το θέμα των ομβρίων και τα καλώδια της ΔΕΗ. Και θα κάνουμε τώρα νέο σχεδιασμό; Δεν πιστεύω ότι η πρόταση είχε σκοπιμότητα αλλά όταν υιοθετούμε απόψεις φορέων, ας μην παρασυρόμαστε σε αυτά γιατί έχουμε προσωπική ευθύνη. Η εκπροσώπηση στις επιτροπές δεν αφορά εμάς. Είναι νόμιμη και δεν μπαίνει κανένα ερώτημα. Σας εκπροσωπεί η κ. Ψυχράμη, εφόσον είσαστε σε ενιαίο μέτωπο εκπροσωπηθείτε από έναν αλλά συνεννοηθείτε. Ως τώρα νομίμως λειτουργούμε. Εγώ δεν μπορώ να τους εκβιάσω να παραιτηθούν΄΄.

΄΄Σε ό,τι αφορά την πίστωση των έργων, προσωπικά δεν θέλω να πιστωθώ κάτι΄΄, συνέχισε ο δήμαρχος, λέγοντας: ΄΄Αυτό που θέλουμε είναι ο αιγιώτικος λαός να μας δει ενωμένους. Το να λειτουργούμε οι 20 δεν είναι Δημοκρατία αλλά πίεση των αριθμών. Όταν καθόμαστε να μιλήσουμε με γνώμονα όχι το 20-12 αλλά το καλό του πολίτη τότε είναι το ιδανικό. Το βάρος της ευθύνης της διοίκησης, το βάρος της απολογίας στην κοινωνία, το έχουν οι νομίμως υπογράφοντες. Ελάτε να υπογράψετε μαζί μας σε θέσεις ευθύνης για να πάρετε την ευθύνη που σας αναλογεί. Η κοινωνία έχει ανάγκη πράγματι όλους μας. Σας έχω καλέσει πολλές φορές αλλά με συνευθύνη. Εσείς έχετε τον στόχο ενώ εμείς είμαστε απασχολημένοι να κάνουμε το δικό μας έργο. Θα υλοποιούμε τις αποφάσεις των ανωτέρω οργάνων είτε μας αρέσουν είτε όχι. Όχι κατά το δοκούν. Αυτό κάναμε και για τα σκουπίδια και για τη ΔΕΥΑΑ΄΄.

Για τον περιφερειακό σχεδιασμό είπε: ΄΄Δυστυχώς κάποιοι όχι μόνο ρωτούν για να ακούσουμε ότι ρώτησαν αλλά μπορεί και να κάνουν κακό. Είμαστε σήμερα εκτός σχεδιασμού. Πολιτικά θα τα καταφέρω, μην με δυσκολεύετε όμως΄΄. Για το 1% για τα απορρίμματα είπε: ΄΄Το 81 είναι ακριβότερο ή το 75; Γιατί θέλετε κάποιοι να δημιουργήσετε εντυπώσεις; Ποιος είναι πιο ύποπτος; Αυτός που το πήγε 75 ή 81; Θέλετε να ρίχνετε μερικοί λάσπη στον ανεμιστήρα΄΄.

΄΄Μπορεί ο καθένας να εκφράζει τη γνώμη του. Όμως πρέπει να την εκφράζει με την ευθύνη που τον αναλογεί δικαιώνοντας εκείνους που τον ψήφισαν. Πρέπει να σηκώνει το βάρος της ευθύνης των λόγων που λέει. Αναγκάζομαι να προσφύγω στα δικαστήρια γιατί προσβάλλεται η αξιοπρέπεια, η τιμή και η υπόληψη της οικογένειάς μου. Αν δεν το κάνω σημαίνει ότι αποδέχομαι τους ισχυρισμούς΄΄, πρόσθεσε ακόμη, καταλήγοντας: ΄΄Στη διαδρομή της ενάσχολισής μου με τα κοινά έχω πολλές φορές συνηθίσει αν δέχομαι σκληρή κριτική από πολιτικούς αντιπάλους και πολίτες που δεν συμφωνούν. Δεν κατέφυγα ποτέ στα δικαστήρια γιατί δεν χρειάστηκε. Από τούδε και στο εξής όμως αν λέγεται το παραμικρό υπονοούμενο που θίγει την ηθική και προσωπική μου ακεραιότητα, όποιος το κάνει θα κληθεί να απολογηθεί στη δικαιοσύνη. Ήδη πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης υπόθεση. Αυτή θα είναι στο εξής η απάντηση σε αυτούς που χρησιμοποιούν απρεπή υπονοούμενα εναντίον μου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr