background img
banner
banner

Μνημόνιο συνεργασίας για την εξακτινωμένη ανάπτυξη

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ» – ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τον προβληματισμό του και παράλληλα την αγωνία του για την ενδεχόμενη συγκέντρωση των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στην αχαϊκή πρωτεύουσα, εξέφρασε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα δια τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρ.Μπούρα και δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας όπου λειτουργούν σήμερα τμήματα.

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης αναφερόταν στη σχέση του Πανεπιστημίου της Πάτρας με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, μεταξύ άλλων σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί το μεγαλύτερο περιφερειακό Πανεπιστήμιο στην χώρα. Με κέντρο την Πάτρα, συνολικά η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν τόπο τεράστιων δυνατοτήτων, με μοναδικούς ιστορικούς χώρους, παγκόσμιας εμβέλειας και πολλαπλές πλουτοπαραγωγικές πηγές. «Αυτόν τον μεγάλο θησαυρό πρέπει να αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο και για να συμβεί αυτό, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης. Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρύτανης κ. Μπούρας υπογράμμισε: «Είμαστε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρά τον τίτλο μας ως Πανεπιστήμιο Πατρών».

Η τοποθέτηση του δημάρχου Αιγιαλείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μετέφερε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για παραμονή και ενίσχυση του τμήματος με έδρα το Αίγιο, αίτημα που είναι εκπεφρασμένο με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και που τέθηκε επί τάπητος και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, με τη συμμετοχή βουλευτών της Αχαΐας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ενέκρινε την πρόταση του Περιφερειάρχη για τη λήψη απόφασης για την έκφραση στήριξης των αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία αλλά και τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η «Συμμαχία για το Πανεπιστήμιο» να λάβει οργανωμένη μορφή.

Στόχος αυτού του οργάνου θα είναι η παρακολούθηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και ο απευθείας διάλογος, με σκοπό την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την εξακτινωμένη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και την στρατηγική περαιτέρω βελτίωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη στη Δυτική Ελλάδα.

Γούτος: «Δυστυχώς, δεν βλέπουμε κάποια κινητικότητα από πλευράς δήμου»

Να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο διεκδικώντας τη διατήρηση και την ενίσχυση του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο, ζήτησε από τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Γούτος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από πλευράς δημάρχου σχετικά με τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου εκεί όπου εξέφρασε το γεγονός ότι είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης του Παραρτήματος και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο. Από την πλευρά του, ο κ. Γούτος σχολίασε τα εξής: ΄΄Δυστυχώς, δεν βλέπουμε κάποια κινητικότητα από πλευράς δήμου. Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, πρέπει να αντιδράσουμε σαν φορείς του τόπου, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, να αναδείξουμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες, να μην υποστηρίξουμε το αίτημα για όλα τα Παραρτήματα αλλά για το δικό μας. Είναι δυνατόν να περιμένουμε να κινηθεί η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο;΄΄.
Επίσης, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να καλέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση, καλώντας τον δήμαρχο να επισκεφθούν για το θέμα το υπουργείο και τη Νίκη Κεραμέως!

‘‘Δεν θα βοηθήσουν  οι βουλευτές, είναι θέμα πολιτικής’’, είπε ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, προβλέποντας πως το θέμα του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου στο Αίγιο θα έχει την ίδια τύχη που έχει και η Παιδεία στη χώρα.

Ανέφερε πως η πολιτεία υπηρετεί μία πολιτική κατά της Παιδείας και ξεγελά τον κόσμο ότι ενδιαφέρεται για την Παιδεία, τονίζοντας πως ο δήμος πρέπει να αγωνιστεί χωρίς τους βουλευτές οι οποίοι ούτως ή άλλως γνωρίζουν το θέμα αλλά δεν πράττουν κάτι.

Την πραγματοποίηση σύσκεψης για το θέμα στην Π.Ε.Δ. γνωστοποίησε ο δήμαρχος

Ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε πως παρατηρείται μία κινητικότητα σε σχέση με το Πανεπιστήμιο. Τόνισε πως υπάρχει ένα σκεπτικό να καταργηθούν τα Τμήματα που λειτουργούν εκτός Πατρών κάτι που – όπως είπε – δεν είναι νέο, ωστόσο μετέφερε πως στην τηλεδιάσκεψη μεταφέρθηκε η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο του δήμου όσο και της περιφέρειας να παραμείνουν οπωσδήποτε τα Τμήματα. ΄΄Γίνεται ένας αγώνας για τη διατήρηση των Παραρτημάτων, θα διεξαχθεί και μία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και θα το παλέψουμε ώστε να μην γίνει πράξη η πρόθεση του υπουργείου΄΄, τόνισε ο δήμαρχος

Απάντηση έδωσε και στον Χρήστο Γούτο, λέγοντας: «Όταν σας κάλεσα να κινηθούμε μαζί για τα σοβαρά θέματα του δήμου, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο, δεν ήρθατε. Άρα κινούμαι μόνος μου», απάντησε ο δήμαρχος στον κ. Γούτο ο κ. Καλογερόπουλος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν παρέστη στη σύσκεψη με τους βουλευτές που είχε συγκαλέσει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr