background img
banner
banner

«Να κάνουμε γιορτές παρέα με το Χριστό και τους συνανθρώπους μας»

Ο ΠΑΤΗΡ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟ «ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ

Στήριγμα ζωής και επιβίωσης είναι εδώ και δώδεκα χρόνια το «Κελάρι της αγάπης» για δεκάδες φτωχές οικογένειες της περιοχής μας. Λειτουργεί υπό την εποπτεία της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Δήμου Αιγιαλείας προσφέροντας τακτικά τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη. Ψυχή της όλης προσπάθειας από το 2008 είναι ο πατήρ Στυλιανός που αγωνίζεται καθημερινά να εξασφαλίσει τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας. Άνθρωπος ακούραστος, εργατικός και σεμνός, έχει πετύχει πολλά όλα αυτά τα χρόνια, καθώς σήμερα παίρνουν τρόφιμα από το «Κελάρι» πάνω από 280 φτωχές οικογένειες της περιοχής μας!

Τον συναντήσαμε στο χώρο δράσης του, στην Π. Χαραλάμπους, να τακτοποιεί και να ετοιμάζεται για την περίοδο των εορτών. Μιλώντας στο protionline.gr δεν έκρυψε την αγωνία του για τη δύσκολη εποχή που ζούμε, αλλά και για τα άδεια από τρόφιμα ράφια, που δεν του επιτρέπουν να προσφέρει τα αναγκαία τρόφιμα. Στεναχωριέται όταν βλέπει ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια αλλά δεν απελπίζεται. Και κάνει έκκληση στην αλληλεγγύη και στην καλοσύνη όλων των χριστιανών να βοηθήσουν, ώστε όλοι στον τόπο μας να έχουν ένα πιάτο φαγητό και μια βοήθεια τα φετινά Χριστούγεννα.

– Το «Κελάρι» ίσως είναι ο μόνος φορέας στην περιοχή μας που βοηθά τις φτωχές οικογένειες;
Το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε να λειτουργεί το «Κελάρι» και, δόξα τω Θεώ, μέχρι τώρα μπορούμε κάπως και ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη και στον πόνο του κόσμου.. και να του θυμίσουμε ότι η εκκλησία είναι κοντά του. Η εκκλησία δεν είναι μαχαίρι. Είναι έλεος και μπορεί να κάνει κάποια μέρα της ζωής του λίγο καλύτερη. Ήταν μια πρωτόγνωρη σκέψη του πρώην Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιου ο οποίος με διορατικότητα είχε δει την κατάσταση πού θα πήγαινε κι έτσι ανοίξαμε αυτή την τράπεζα τροφίμων της περιοχής μας.

– Τι προσφέρετε στις εγγεγραμμένες οικογένειες που βοηθάτε;
Τα πάντα. Ό, τι μπορεί να τους δώσει χαρά και να τους βοηθήσει στην καθημερινή σίτισή τους. Τώρα ας πούμε στις γιορτές παίρνουν φρέσκο κοτόπουλο, ρύζι, μακαρόνια, γάλα, καφέ, ζάχαρη, πακεταρισμένα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης προσπαθούμε να βρούμε και να τους δώσουμε λάδι, και ό, τι έχουμε δίνουμε.

– Ποιοι σας χορηγούν τα τρόφιμα που μοιράζετε;
Υπάρχουν κάποιες τοπικές επιχειρήσεις, άνθρωποι ανώνυμοι και άλλοι φορείς όπως η Μονή Βατοπεδίου του γέροντα Εφραίμ που μας στέλνει πράγματα. Και ο κάθε άνθρωπος που μπορεί να περάσει και να μας αφήσει μια τσαντούλα, είναι δεκτό. Για να καταλάβετε μας φέρνουν ακόμα και νερό. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αιμοκάθαρση και θέλουν νερό εμφιαλωμένο. Έτσι, δεν πάει χαμένο τίποτα.

– Ακόμα κι ένα κουτί γάλα εβαπορέ είναι σημαντικό;
Βλέπεις ένα κουτάκι που αραιωμένο γίνεται ένα κιλό γάλα και μπορεί μια οικογένεια με παιδάκια, μαζί με λίγο ψωμάκι ή ένα κρουασάν που θα τους δώσουμε να φάνε κάτι το πρωί. Αντίστοιχα το έχουν μεγάλη ανάγκη και οι ηλικιωμένοι.

– Αυτή τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας έχει το «Κελάρι» τρόφιμα στα ράφια του για να βοηθήσει;
Αυτή τη στιγμή δεν έχει γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε ανοίγματα. Είναι δύσκολο να βγούμε, να ψάξουμε και να ζητήσουμε. Είμαστε όλοι περιορισμένοι. Βέβαια τώρα αρχίζω και παίρνω από τα σούπερ μάρκετ ό, τι αφήνουν και ό, τι ο κόσμος μας δώσει. Κάνουμε έκκληση ό, τι μπορεί ο καθένας ας μας δώσει. Κι από πλευράς Μητροπόλεως είναι τα χέρια μας δεμένα. Ο Σεβασμιότατος όσο μπορεί βοηθάει. Η καραντίνα μας έχει πλήξει πολύ.

– Έχετε έρθει συναισθηματικά σε δύσκολη θέση βλέποντας τις ανάγκες των οικογενειών και προσπαθώντας να τις βοηθήσετε;
Στεναχωριέμαι όταν βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δε μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά. Επίσης στεναχωριέμαι όταν βλέπω κάποιους να έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και να έχουν έρθει σε δύσκολη κατάσταση. Όταν επώνυμα πρόσωπα της πόλης μας που άλλοτε είχαν αλλά τώρα στερούνται. Και μου ζητάνε να πάρουν οτιδήποτε υπάρχει. Είναι άνθρωποι που μας ευχαριστούν και θέλουν να μας φιλήσουν τα χέρια και άλλοι που θέλουν περισσότερα. Προσπαθούμε ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή να γιορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα. Είναι άσχημο να γιορτάσουμε χωρίς το Χριστό. Πρέπει να μπει και ο συνάνθρωπος στη ζωή μας, να μην τον περιφρονήσουμε. Έτσι θα βιώσουμε τη μεγάλη φιλανθρωπία του Θεού που έστειλε τον Υιό του στον κόσμο για να σταυρωθεί, να μας λυτρώσει και να μας προσφέρει περίσσευμα ζωής. Αυτό είναι χριστιανισμός και γι αυτό θα κριθούμε. Για την αγάπη που δώσαμε στον συνάνθρωπο.

– Τι μήνυμα θα στέλνατε εσείς στους συμπολίτες μας ώστε να στηρίξουν το «Κελάρι» και τώρα αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο;
Ό, τι μπορεί ο καθένας ας κάνει. Ας δώσουν ό, τι μπορούν. Ας κυριαρχήσει η αγάπη για να ξεριζωθεί το κακό. Να έχουμε ομόνοια, να είμαστε ταπεινοί άνθρωποι και τώρα, στην περίοδο του κορωνοϊού να σκεφτούμε ότι είμαστε όλοι ένα μωσαϊκό. Και πρέπει ο καθένας, η κάθε πετρούλα, να δείξουν την αξία τους. Το σπίτι μου είναι απέναντι από το «Κελάρι» και όσοι θέλουν μπορούν να με βρουν. Ή να με πάρουν τηλέφωνο στο κινητό μου που είναι το 6982263862 για να με συναντήσουν ή για να τους δώσω ότι μπορώ. Επίσης να αναφέρω ότι υπάρχει και ένα παράρτημα από το «Κελάρι» στο Κράθιο Ακράτας. Κι εκεί αγωνίζονται οι άνθρωποι, δίνουν τρόφιμα και βοηθούν οικογένειες. Εκεί είναι ο πατήρ Νεκτάριος Μετζελίδης και οι συνεργάτες του για να βοηθάνε τον κόσμο.

– Ιερουργείτε στην Υπαπαντή του Χριστού στην Κουλούρα. Πώς λειτουργούν πλέον οι ιεροί ναοί και τι κάνετε εσείς;
Όπως σωστά θέλει ο Σεβασμιότατος κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες μας. Άρχισα κι εγώ να λειτουργώ κάθε μέρα και να χτυπάω την καμπάνα πρωί- απόγευμα. Ο κόσμος μου λέει ότι αν και δεν επιτρέπεται να ‘ρθει στην εκκλησία, είναι ευχαριστημένος γιατί ακούει την καμπάνα και παίρνει ελπίδα. Κι αυτό κάνω, λειτουργώ και προσεύχομαι. Στο τέλος χτυπάω ένα μονοκάμπανο αν θέλει κάποιος να έρθει να προσκυνήσει, να φέρει ένα πρόσφορο ή να ανάψει ένα κεράκι και να τα πούμε. Εμείς είμαστε πάντα εκεί. Και με μέτρα προφυλάξεως. Κι όταν περάσουν τα δύσκολα να ξεκινήσουμε και πάλι με τη δύναμη του Χριστού. Εύχομαι σε όλους να γιορτάσουμε γέννα Χριστού. Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr