background img
banner
banner

Οι «δυνατοί» ΤΟΕΒ δίνουν νέα ώθηση στην άρδευση

ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Την άλλη… όψη του νομίσματος στην πολυσυζητημένη το τελευταίο διάστημα, άρδευση, μακριά από δήμο, ΔΕΥΑΑ και υδρονομείς, αποτελούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι καταφέρνουν να ορθοποδήσουν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και οι περιορισμένες δυνατότητες των παραγωγών λόγω συρρίκνωσης των αγροτικών εισοδημάτων, δυσανάλογα με το λειτουργικό τους κόστος, έφεραν ορισμένους ΤΟΕΒ στο… χείλος της καταστροφής, πλην όμως, κάποιοι άλλοι όχι μόνο εξακολουθούν να κρατούν… άμυνα στις δυσκολίες, αλλά εκσυγχρονίζονται και επενδύουν εξασφαλίζοντας ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον.

Οι ΤΟΕΒ λειτουργούν με σκοπό τη διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων (αποτελούν τα φράγματα, οι αρδευτικές διώρυγες, οι στραγγιστικές τάφροι, τα αντλιοστάσια, μικρά τεχνικά, αγροτική οδοποιία κ.ά.) της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Έχουν χαρακτηριστεί Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας λόγω του έργου που επιτελούν (διοίκηση αρδευτικών υδάτων, ρύθμιση χρήσεως αυτών με κανονισμούς άρδευσης, κ.ά.) και ως τέτοιοι ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, αποτελούν γεωργικές συνεταιριστικές Οργανώσεις. Αντικείμενό τους είναι να διανέμουν το αρδευτικό νερό στους αγρότες.

Οικονομικά υγιής ο ΤΟΕΒ Καμαρών

Μία απόλυτα υγιή αρδευτική οργάνωση αποτελεί ο ΤΟΕΒ Καμαρών που… μετρά περισσότερα από 80 χρόνια ζωής, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν έγγραφα λειτουργίας του πριν από τον πόλεμο του 1940. Διαθέτει τρία αντλιοστάσια διοχετεύοντας το νερό του ποταμού Φοίνικα σε περίπου 1.000 στρέμματα καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής των Καμαρών. Βέβαια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Αλέκου Τσίτσα, μέχρι πρότινος τα δηλωμένα στρέμματα ξεπερνούσαν τα 2.000. Ωστόσο, ο παγετός, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των αγροτικών εργασιών, έχουν μειώσει κατά πολύ τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής και πολλές εκτάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν γίνει χέρσες τα τελευταία χρόνια. Οι εναπομείνασες είναι δενδρώδεις καλλιέργειες, αποτελούμενες από εσπεριδοειδή κυρίως λεμόνια και λιγότερο πορτοκάλια, ελιές αλλά και αμπέλια.

΄΄Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, γεγονός που καθιστά τον Οργανισμό μας απόλυτα υγιή οικονομικά. Αποδίδουμε όλα τα τέλη στην Υπηρεσία Υδάτων ώστε να έχουμε το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε το νερό του ποταμού, καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά το ρεύμα και διατηρούμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο προς όφελος των αγροτών της περιοχής΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίτσας, τονίζοντας: ΄΄Καλύπτουμε μία μεγάλη γεωγραφικά περιοχή, από τα Σαρκουνά μέχρι τη θάλασσα με εξαίρεση κάποιες εκτάσεις στο ποτάμι που έχουν δικά τους αρδευτικά συστήματα΄΄.

Μείωση λειτουργικού κόστους μέσω αξιοποίησης ΑΠΕ

Ιδιαίτερης σημασίας για τον ΤΟΕΒ Καμαρών αποτελεί η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για συνεργασία με τους ΤΟΕΒ με σκοπό τη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ), αφενός να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι ΤΟΕΒ ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.
΄΄΄Μας έχει δηλωθεί η πρόθεση του Περιφερειάρχη να μας εντάξει σε ομάδες και με ιδία συμμετοχή να συμμετάσχουμε σε αυτό. Κάπως έτσι θα μειωθούν τα χρήματα που καταβάλλουμε προς την ΔΕΗ στο 1/10, γεγονός που θα μας επιτρέψει και να προχωρήσουμε στην εκτέλεση έργων αναβάθμισης της λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου και (γιατί όχι) να γίνουμε εμείς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος΄΄, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καμαρών.

Σημείωσε τέλος πως ο ΤΟΕΒ Καμαρών είναι ένας καθαρά αυτόνομος ανταποδοτικός οργανισμός που βελτιώνεται χάρη στη σωστή διαχείριση, στις προσπάθειες και την προσωπική δουλειά των μελών του Δ.Σ.

ΤΟΕΒ Μαρμάρων: Με απτά αποτελέσματα στην άρδευση

62 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας συμπληρώνει ο ΤΟΕΒ Μαρμάρων Αιγείρας που είναι από τους πρώτους που λειτούργησαν στην Ανατολική Αιγιάλεια ποτίζοντας ανελλιπώς δενδροκαλλιέργειες με ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μουσμουλιές, λίγες βερικοκιές και ορισμένα κηπευτικά, με περιοχή παρέμβασης από τον Κριό ποταμό μέχρι τον χείμαρρο Θολοπόταμο μαζί με μία περιοχή 150 στρεμμάτων που εξυπηρετείται σε απόσταση περίπου 1.500 με 1.800 μέτρα. ΄΄Η άρδευση πραγματοποιείται με υδρομάστευση μέσα στον Κριό ποταμό. Το έργο έχει εκτελεστεί από πολύ παλιά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε οκτώ χρόνια, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης. Φτιάχνουμε νέα υδρομάστευση με μπετόν, με σωληνώσεις Φ500 έτσι ώστε να υπάρχει μικρή υψομετρική διαφορά και να κατευθύνεται το νερό του ποταμού προς τις αρδεύσιμες καλλιέργειες΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Μιχάλης Γιαννόπουλος.

Ερωτηθείς για το πού υπερτερεί η άρδευση των περιοχών που έχουν ΤΟΕΒ και δεν καλύπτονται με υδρονομείς από τον δήμο και πρόσφατα μέσω της ΔΕΥΑΑ, ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως στις περιπτώσεις των ΤΟΕΒ έχουν τον έλεγχο οι τοπικές κοινωνίες και τα Δ.Σ. λειτουργούν άμεσα αντιμετωπίζοντας βλάβες και δυσκολίες ανά πάσα ώρα και στιγμή, γεγονός που έχει απτά αποτελέσματα στην άρδευση. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΤΟΕΒ, επισημαίνει πως λόγω των δυσκολιών των αγροτών, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι ή δεν μπορούν να είναι συνεπείς, βρίσκεται σε «κόκκινη γραμμή», ωστόσο εκτίμησε πως με σωστή διαχείριση η κατάσταση θα «μαζευτεί». ΄΄Αυτή τη στιγμή οι οφειλές προς τον ΤΟΕΒ Μαρμάρων ανέρχονται σε 50.000 ευρώ ωστόσο σκοπεύουμε να κινηθούμε δραστικά και να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, αναζητώντας εισπράξεις είτε με παρακρατήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κ.ο.κ. Ωστόσο, δεν θα εγκαταλείψουμε το κοινωνικό του πρόσωπο. Γνωρίζοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα συγκεκριμένων οφειλετών θα λειτουργήσουμε αναλόγως΄΄, τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Χρήσιμο εργαλείο προς όφελος των καλλιεργητών το αρδευτικό έργο

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μαρμάρων δεν παραλείπει να εκφράσει την ικανοποίηση του ιδίου αλλά και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. σχετικά με την ικανοποίηση του αιτήματος για το αρδευτικό έργο Μαρμάρων, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. ΄΄Ήταν ένα αίτημα 20 χρόνων που ικανοποιείται από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο. Σε οικόπεδο του Οργανισμού θα κατασκευαστεί δεξαμενή 2.000 κυβικών στην οποία θα διατηρείται το νερό ώστε να προγραμματίζεται η άρδευση από νωρίς το πρωί ως το βράδυ αλλά όχι τη νύχτα, δεδομένου ότι αυτό δεν εξυπηρετεί από τη στιγμή που έχουμε γηρασμένο πληθυσμό και οι νυχτερινές ώρες είναι δύσκολες. Αυτό είναι το νέο πεδίο που θα λειτουργήσουμε και θα μας βοηθήσει πολύ ιδίως κατά τον μήνα Αύγουστο όπου με τις σημερινές συνθήκες το νερό λιγοστεύει κατά 50%. Το έργο μας δίνει ώθηση για έναν καλύτερο αρδευτικό κύκλο, με τη λειτουργία της δεξαμενής θα εξισορροπήσουν κάποια πράγματα. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αξιοποιήσουμε προς όφελος των καλλιεργητών της περιοχής μας΄΄, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μαρμάρων.

Ευχαριστίες προς την Περιφέρεια και  όσους βοήθησαν

Επίσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Δ.Σ., τόσο προς τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη όσο και σε απλούς πολίτες και αιρετούς που βοήθησαν για την προώθηση του έργου, αθόρυβα και ουσιαστικά.

Συγκεκριμένα, τόνισε: ΄΄Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη Νεκτάριο και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής Δημοσιονομικού Ελέγχου Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός μας καθώς υπέγραψε τη διακήρυξη για το «Αρδευτικό έργο Μαρμάρων Δ.Ε. Αιγείρας Δήμου Αιγιαλείας», Προϋπολογισμού 250.000€, το οποίο θα καλυφθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ένα έργο πνοής για την βελτίωση των αρδευτικών αναγκών του ΤΟΕΒ Μαρμάρων όπου η έκταση που θα αρδεύεται θα είναι 1850 στρέμματα. Θα υπάρχει δυνατότητα τροφοδότησης και σε ώρες αιχμής ζήτησης, σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση, όπου η έλλειψη δεξαμενής ανάγκαζε τους ωφελούμενους αγρότες να αρδεύουν ώρες που υπήρχε μεν πίεση στο δίκτυο, αλλά δεν ήταν κατάλληλες γεωπονικά, ή ήταν δυσλειτουργικές (πχ 2:00-4:00πμ)΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr