background img
banner
banner

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την τιμολόγηση το πόσιμου νερού

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας τις θέσεις της για το τιμολόγιο του πόσιμου νερού. Σημειώνει μάλιστα πως ΄΄η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κουλούρας και όχι μόνο. Όμως το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής στο πόσιμο νερό του Δήμου είναι γενικότερο. Αφορά τα 40.000 λαϊκά νοικοκυριά της Αιγιάλειας  που πληρώνουν αναγκαστικά υπέρογκα ποσά προκειμένου να έχουν το κοινωνικό αγαθό του νερού. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησης  της διαχείρισης του νερού και ανέθεσε στις Δημοτικές Αρχές να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέχτηκε και δεν άλλαξε το παλιό καθεστώς της εμπορευματοποίησης του νερού μέσα από τη μορφή των ΔΕΥΑ που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Στην Αιγιάλεια όλες οι μέχρι τώρα Δημοτικές  Αρχές χρησιμοποίησαν τη  ΔΕΥΑ για να ασκήσουν φορομπηχτική, τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Δεν προώθησαν ενιαία τιμολογιακή πολιτική, στην κατώτατη τιμή, στους έξη πρώην Δήμους εδώ και δέκα χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχουν δίκαιες διαμαρτυρίες για ανισότιμα τιμολόγια ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες και τα χωριά΄΄.

Είχε καταψηφίσει την αύξηση της τιμής  νερού κατά 80%

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄επί πολλά χρόνια η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχώς έβαζε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της κατάργησης του αντιλαϊκού «τέλους αποχέτευσης 80%», που εδώ και 40 χρόνια (νόμος 1069/80), επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς τα περισσότερα να έχουν αποχέτευση. Οι εκάστωτε Δημοτικές Αρχές, στις οποίες συμμετείχαν οι σημερινές παρατάξεις που υποκριτικά διαμαρτύρονται, αρνούνταν να το καταργήσουν με το σκεπτικό ότι η ΔΕΥΑ «κάνει έργα». Δηλαδή η ΔΕΥΑ αντί να διεκδικεί Κρατική και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προτιμά να χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα για έργα υποδομής.

Μετά την λαϊκή κατακραυγή το Υπουργείο Εσωτερικών κατάργησε το «τέλος αποχέτευσης 80%» από την 1/1/2020. Όμως η Δημοτική  Αρχή  έσπευσε, και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/10/2019, μετέφερε  το αντιλαϊκό χαράτσι του 80% προσαύξησης στους λογαριασμούς, στην τιμή χρέωσης του νερού άνα  κυβικό. Έτσι σε μια μέρα η τιμή του νερού από 0.40ευρω /κυβικό μέτρο αυξήθηκε κατά 80% και έφτασε τα 0.72ευρω /κυβικό μέτρο. Την απόφαση αυτή ψήφισε μια από τις τρεις παρατάξεις της σημερινής αντιπολίτευσης που σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρεται. Ήδη η  ΔΕΥΑ από τον Ιούνη  του 2020 εκδίδει λογαριασμούς με αυξημένο τιμολόγιο 0,72ευρω /κυβικό΄΄.

Όπως τονίζει, ΄΄η Λαϊκή Συσπείρωση, πιστή στη θέση της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων,  ανέφερε ότι με την κατάργηση του χαρατσιού δικαιώθηκε ο αγώνας του λαού για ελάφρυνση των υπέρογκων βαρών , καταψήφισε την αύξηση της τιμής  νερού κατά 80% , και κατήγγειλε την μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής ως βαρύ αντιλαϊκό μέτρο΄΄.

Τι προτείνει

Οι θέσεις της είναι: 1) Μείωση του  τιμολογίου του πόσιμου νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά, στα επίπεδα του 2019, χωρίς την αυθαίρετη αύξηση του 80%, δηλαδή 0.40 ευρώ/κυβικό και με την ανάλογη κλιμάκωση για τη κατανάλωση. Για τις Τοπικές κοινότητες και τα αγροκτήματα-λινά να ισχύσει μηδενική χρέωση μέχρι 400 κυβικά. Πάνω  από αυτά να ισχύει  αναλογικό τιμολόγιο από 0.30ευρω /κυβικό μέχρι 0.45 ευρώ /κυβικό. Έξαλλου αυτή ήταν  η απόφαση 63/2020  της ΔΕΥΑ την 19/5/2020  αλλά μόνο για την Κουλούρα. Ζητάμε η τιμολογιακή αυτή πολιτική να επεκταθεί και  να είναι ενιαία για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τα χωριά. 2) Να μη μειωθεί  το τιμολόγιο  του νερού για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μείνει στη τιμή  0.72/κυβικό. 3) Απαλλαγή των τελών ύδρευσης σε ΑμΕΑ, άνεργους, πολύτεκνους, ΕΚΑΜΕ, και γενικότερα σε «ευπαθείς ομάδες», κ.λπ. όσο καιρό διαρκεί η πανδημία.

΄΄Θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους, που από θέσεις διοίκησης  στο Δήμο, αποδέχτηκαν και υλοποίησαν τις κυβερνητικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ , του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ.΄΄, προσθέτει ακόμη η παράταξη του ΚΚΕ, ενώ καταλήγει καλώντας καθένα που ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί της, κατανοεί την ανάγκη να συμπορευτούν στα δύσκολα που θα βρεθούν μπροστά τους και να γυρίσει  την πλάτη στις άλλες  παρατάξεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr