background img
banner
banner

Ο Εθελοντισμός «ομπρέλα» για την κοινωνία της Αιγιάλειας!

ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ‘’ΔΙΕΞΟΔΟΣ’’ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός στην Αιγιάλεια εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Προσκοπισμός, ομάδες πολιτικές προστασίας, εθελοντές στον δήμο και την ανακύκλωση, φιλόπτωχα ταμεία, κοινωνική ιματιοθήκη αλλά και ομάδες κοινωνικής στήριξης είναι λίγες μόνο από τις οργανώσεις που στέκονται στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη. Ο ρόλος τους διαφέρει ανά περίπτωση. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων, είναι η συνδρομή τους στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Στην εποχή που η κοινωνία δοκιμάζεται, η αλληλοϋποστήριξη είναι ευχής έργο. Η πανδημία κλείνει τους ανθρώπους στα σπίτια, πλην όμως ανοίγει τις καρδιές τους και από τη στιγμή που πολλά στεγανά καταρρίπτονται, τους κάνει να αναθεωρούν πράγματα και καταστάσεις.

Γεωργακόπουλος: ‘‘Εμείς στους Προσκόπους, λέμε ότι κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε μία καλή πράξη’’

Θα έλεγε κανείς ότι ο προσκοπισμός είναι συνώνυμο του εθελοντισμού. Ο Πάνος Γεωργακόπουλος Αρχηγός Ναυτοπροσκόπων Αιγιαλείας, επί σειρά ετών πρόσκοπος, επισημαίνει στo protionline.gr: ΄΄Ο εθελοντισμός στον Προσκοπισμό αλλά και όλες οι ενέργειες που στηρίζουν την εθελοντική πρωτοβουλία, είναι η ψυχή μίας υγιούς κοινωνίας η οποία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Εμείς στους Προσκόπους, λέμε ότι κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε μία καλή πράξη προς τον συνάνθρωπο ή/και την κοινωνία. Απευθυνόμαστε στο κοινωνικό σύνολο με δράσεις που πηγάζουν από την καθημερινότητα μας, τα βιώματα της καθημερινότητας μας σε όλους τους τομείς της εξέλιξης του ανθρώπου αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις που αφορούν μία μερίδα συνανθρώπων μας ή και το σύνολο της. Είναι πολύ βασικό στο τέλος κάθε ημέρας, κάνοντας τον απολογισμό της, να νιώθουμε γεμάτοι θετική διάθεση κάνοντας κάτι από την ψυχή μας και όχι επειδή μας το είπε κάποιος΄΄.

Πώς όμως έχει ο προσκοπισμός στην περιοχή και τι προσφέρει: ΄΄Στην Αιγιάλεια ο προσκοπισμός κρατάει τα “σκήπτρα” του Εθελοντισμού αφοί οι Πρόσκοποι είναι πανταχού παρόντες, τόσο σε γεγονότα καταστροφών πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, όσο και σε θετικά γεγονότα που αφορούν το περιβάλλον, την εκκλησία, την βιώσιμη ανάπτυξη, την ανακύκλωση, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους μας όσο και τις μεγάλες θρησκευτικές και εθνικές εορτές΄΄, σημειώνει ακόμη ο κ. Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Για όλα αυτά και πολλά άλλα, ευθύνη έχει ο Εθελοντισμός αφιερώνοντας από την ζωή μας αρκετό προσωπικό χρόνο με ενδεικτικό παράδειγμα την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων μας με συναντήσεις, εκδρομές, κατασκηνώσεις, δραστηριότητες στα σημερινά πρότυπα αφιερωμένες στα παιδιά της πόλης μας, στους μικρούς και εφήβους προσκόπους μας με τα “γυμνά γόνατα” σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου και για συνεχή χρόνια με αρκετές καθημερινές, χωρίς βέβαια να παραμερίζουμε τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μας. Κοινώς ο εθελοντισμός είναι ο τρόπος ζωής μας, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μας και συνυπάρχουμε καλώντας όλους τους συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους και τα παιδιά να αφιερώνουν ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στον εθελοντισμό γιατί Αξίζει και Δεν κοστίζει!!!΄΄.

Μία πραγματική… Διέξοδος για ολόκληρη την οικογένεια

Σε ένα άλλο επίπεδο, λειτουργεί η ομάδα εθελοντών «Διέξοδος» Αιγίου, του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αχαΐας «Καλλίπολις» και υφίσταται από το 1998. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα στεγάζεται στο κτίριο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αιγίου, στο Στέκι, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν, όπου κυρίως υλοποιούν τις δράσεις τους. Είναι ομάδα πρόληψης και οι δράσεις τους απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό. Ομάδες στόχου των δράσεών τους είναι κυρίως τα παιδιά, οι γονείς, ολόκληρη η οικογένεια αλλά και η κοινότητα με τις υπηρεσίες και δράσεις να πραγματοποιούνται εντελώς δωρεάν από τους εθελοντές.

΄΄Η φιλοσοφία της πρόληψης βασίζεται στη θεώρηση ότι μπορούμε να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το πρόβλημα της εξάρτησης με την αποδυνάμωση των παραγόντων κινδύνου και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί εντοπίζονται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, αλλά και στις συνθήκες του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο το άτομο ζει και αναπτύσσεται. Με αυτό το σκεπτικό, η πρόληψη μέσα από μια σειρά μέτρων και δράσεων, που βασίζονται όχι μόνο στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση, αλλά και στην εκπαίδευση με μεθόδους ενεργούς (βιωματικής) μάθησης, στοχεύει όχι μόνο στην ανάπτυξη των γνώσεων, αλλά και στην ενίσχυση, στην ενδυνάμωση και υποστήριξη του ατόμου για να διαμορφώσει μια θετική στάση ζωής, προστατεύοντας τη ψυχική, κοινωνική και σωματική του υγεία΄΄, αναφέρει στo protionline,gr η συντονίστρια της ομάδας Βασιλική Τσόλκα.

Όπως εξηγεί, οι δράσεις της «Διεξόδου» έχουν να κάνουν με τα εξής: ‘‘1.Προβολές ταινιών κοινωνικού περιεχομένου όπου πάντα ακολουθεί συζήτηση για προβληματισμό και σκέψη. 2.Ανοικτές ενημερωτικές εκδηλώσεις προς την κοινότητα σε συνεργασία και με άλλους Φορείς ορισμένες φορές. 3.Στοχευμένα Εργαστήρια για τα παιδιά αλλά και ολόκληρη την οικογένεια. 4.Στήλη στην εφημερίδα Πρώτη της Αιγιαλείας, όπου δημοσιεύουμε άρθρα αλλά και σκέψεις εθελοντών. Επίσης η ομάδα υποστηρίζει τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ΄΄Καλλίπολις΄΄ στο Δήμο Αιγιαλείας όπως σεμινάρια γονέων, εκπαιδευτικών, ομάδες εφήβων κ.ά. Τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα συντονίζεται από τους ίδιους τους Εθελοντές υπό την εποπτεία της κ. Γιάννας Ζορμπά, επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης και συντονίστριας της ομάδας μας για πολλά χρόνια΄΄.

Φέτος η ομάδα απαρτίζεται από 15 μέλη – εθελοντές που έχουν εκπαιδευτεί από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης. Η σύνθεση των μελών διαφοροποιείται ανά τα έτη , υπάρχουν εθελοντές από την έναρξη λειτουργίας της ομάδας αλλά και μέλη που ήρθαν στην ομάδα μας τη φετινή χρονιά.

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι στην ομάδα και με… plan B!

΄΄Διαφέρουμε μεταξύ μας ως άτομα, αλλά ως ομάδα είμαστε ίδιοι. Διαφέρουμε ως προς το φύλο, την ηλικία, την επαγγελματική ταυτότητα αλλά έχουμε κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς και πρωτίστως θετική στάση απέναντι στη ζωή και στις καθημερινές της προκλήσεις.

Η συμμετοχή μας στη ΔΙΕΞΟΔΟ μας βελτιώνει ως άτομο καθώς μέσα από τη λειτουργία της ομάδας ξαναθυμόμαστε τους κανόνες της καλής επικοινωνίας και της καλής συνεργασίας και αυτό μεταφέρετε από εμάς στις οικογένειές μας , στους χώρους εργασίας μας, στη γειτονιά μας, στους φίλους μας. Το να είσαι εθελοντής στη ΔΙΕΞΟΔΟ είναι ένα μεγάλο δώρο που κάνεις στον εαυτό σου επειδή πρώτα γεμίζουμε το μέσα μας και έτσι μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινότητα΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr η επίσης συντονίστρια της ομάδας Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, προσθέτοντας: ΄΄Ενδεχομένως για πολλούς η Πρόληψη να μην είναι τόσο σημαντική καθώς δεν είναι μετρήσιμη ώστε να αποδεικνύεται με αριθμούς και διαγράμματα. Για εμάς όμως που βιώνουμε το ταξίδι της Πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια από κοντά γνωρίζουμε την αξία της και βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα που επιφέρει σε όποιον υιοθετεί έναν τρόπο ζωής όπου οι αριθμοί και ό,τι γυαλίζει είναι στο παρασκήνιο ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται αξίες και συναισθήματα με θετικό πρόσημο. Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι προσθέτουμε ένα λιθαράκι στον διαρκή αγώνα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, γιατί η πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας και όχι μόνο των ειδικών, για τη χρονιά που διανύουμε επιλέξαμε να μείνουμε δίπλα στην κοινότητα και να υλοποιούμε δράσεις με ένα διαφορετικό τρόπο, εξ αποστάσεως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΗΚΕΠΑ΄΄.

Καταλήγοντας δε σημειώνει: ΄΄Εν μέσω απαγορεύσεων επιλέξαμε να δείξουμε ευελιξία και να συνεχίσουμε το έργο μας ως εθελοντές αφήνοντας πίσω κάποια πράγματα, γνωρίζοντας όμως νέους δρόμους. Κι αυτό θέλουμε να είναι το μήνυμά μας προς όλους τους ανθρώπους : στη ζωή τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα προγραμματίζουμε. Μπορεί να παρουσιαστούν εμπόδια και δυσκολίες που δεν είχαν προβλεφθεί αλλά αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει ούτε να μας αποθαρρύνει. Η ζωή συνεχίζεται ακόμη και με plan B και plan C αν χρειαστεί, γιατί La Vita E Bella! Καλές Γιορτές σε όλους με Υγεία και Αγάπη!΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr