background img
banner
banner

Ο Σελινούντας ανέβασε την ΔΕΥΑΑ

ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΑ 73.786.713€

Προϋπολογισμό με πληθώρα έργων ψήφισε τη Δευτέρα το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, αποδεικνύοντας πως η δημοτική επιχείρηση αποτελεί τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό πυλώνα του δήμου Αιγιαλείας.

Με ύψος ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα, ο προϋπολογισμός του 2021 φτάνει τα 73.786.713,21€. Συγκεκριμένα τα τακτικά έσοδα της επιχείρησης από υπηρεσίες σε ύδρευση – άρδευση και αποχέτευση, έχουν προϋπολογιστεί στα 12.103.000€, ενώ οι επιχορηγήσεις για έργα από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα ανέρχονται στα 58.715.851,21€. Έσοδα από ΦΠΑ περί τα 2,5 εκ. ευρώ και έσοδα προηγούμενων χρήσεων ανεβάζουν το νέο προϋπολογισμό κοντά στα 74 εκ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά τώρα, τα καθαρά έσοδα από την ύδρευση έχουν προϋπολογιστεί στα 6 εκ. ευρώ και τα έσοδα από την άρδευση στα 550.000€.

Η αποχέτευση ανεβάζει κατακόρυφα τα τακτικά έσοδα του νέου προϋπολογισμού, επειδή έχουν προϋπολογιστεί τα έσοδα από τις συνδέσεις των οικιών στους παραλιακούς οικισμούς που θα ωφεληθούν από το μεγάλο έργο των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης.

Ένα έργο με προϋπολογισμό 33.740.000€ που θα συμβασιοποιηθεί, τον Μάρτιο του 2021 με τα έσοδα από τις συνδέσεις με τον Βιολογικό να έχουν προϋπολογισθεί στα 4.692.000€, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι θα εισπραχτούν αυτά τα χρήματα το 2021 αφού το έργο των Δικτύων έχει δρόμο μπροστά του μέχρι να κατασκευαστεί.

Βεβαίως στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί και το διυλιστήριο νερού στον Σελινούντα ποταμό, χρηματοδοτούμενο έργο από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 19.540.000€ αλλά και μικρότερα, όπως ο καταθλιπτικός αγωγός ύδρευσης της Αιγείρας 3,4 εκ. ευρώ, και ο αγωγός αποχέτευσης στην οδό Κορίνθου 1.5 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται με κονδύλια της Περιφέρειας.

Ο νέος προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ., ενώ έγινε συζήτηση τόσο για το τιμολόγιο της ύδρευσης που παραμένει σταθερό, αλλά και για την δουλειά που έχει γίνει στην άρδευση από τη στιγμή που την υπηρεσία ανέλαβε η ΔΕΥΑ.

«Δυσβάσταχτη και άδικη η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ» για την “Ποιοτική Αιγιάλεια” – Η Β. Ψυχράμη καταψήφισε τον νέο προϋπολογισμό

Την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε αύξηση στα τέλη ύδρευσης και άρδευσης επανέλαβε προχθές, κατά τη διάρκεια της έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο, του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΑ για το 2021, η δημοτική παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» διαμέσου της επικεφαλής της Βάσως Ψυχράμη, η οποία καταψήφισε τον προϋπολογισμό κρίνοντας δυσβάσταχτη και άδικη της τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη χθες από την παράταξη, επισημαίνονται τα ακόλουθα: ΄΄Καταψήφισε η « Ποιοτική Αιγιάλεια» τα υπερβολικά υψηλά τέλη ύδρευσης και άρδευσης για το 2021 που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και ενέκριναν κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Μάλιστα την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, αρνητική ψήφο έδωσε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βασιλική Ψυχράμη, και στην εισήγηση του Δημάρχου για τον προϋπολογισμό του 2021 της ΔΕΥΑΑ, κρίνοντας δυσβάσταχτη και άδικη της τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης΄΄.

Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό, κατά την τοποθέτησή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ, του οποίου η κ. Ψυχράμη είναι μέλος, τόνισε πως η παράταξή της δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει στην επιβολή τόσο υψηλού τέλους για την ύδρευση των νοικοκυριών του Αιγίου αλλά και των κατοίκων των χωριών που έχουν φυσική ροή, ιδίως σε μία περίοδο που είναι όλοι τόσο βεβαρημένοι και αβέβαιοι οικονομικά.

Σχολίασε ακόμη πως από το 2016 που έγινε η επέκταση της ΔΕΥΑΑ σε όλη την Αιγιάλεια, η τιμολογιακή της πολιτική δεν είναι στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας, χαρακτηρίζοντας ως άδικο το τέλος 80% της αποχέτευσης που ενσωματώθηκε.

«Μπορεί το Αίγιο να έχει αποχέτευση, ωστόσο η τιμολόγηση αυτή είναι άδικη. Είχαμε πει ότι το 80% θα ισχύσει μόνο για το 2020 και πως από τη νέα χρονιά θα εξισορροπηθεί, άρα δεν μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας σε μία άδικη τιμολόγηση», επισήμανε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».
Όσον αφορά τα τέλη της άρδευσης επειδή πολλές αγροτικές οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, ζήτησε περαιτέρω μείωση αυτών.

Προτάσεις για την εκτέλεση έργων απορροής όμβριων υδάτων

Επιπλέον, κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο, πρόταση σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΑ για το 2021. Συγκεκριμένα, πρότεινε να συμπεριληφθεί η εκπόνηση μελέτης απορροής όμβριων υδάτων στην περιοχή των Σταφιδαλώνων, σημειώνοντας: «Η περιοχή των Σταφιδαλώνων «πνίγεται» σε κάθε βροχή. Όλα τα χρόνια λαμβάνονται ημίμετρα με πρόσκαιρα σημειακά έργα, ωστόσο πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα απορροής των όμβριων υδάτων και κατάληξής τους στη θάλασσα.
Αναμένουμε από τη ΔΕΥΑΑ να μεριμνήσει».

Τέλος, η κ. Ψυχράμη κατέστησε επιτακτική την ανάγκη εκτέλεσης έργου για την απορροή των όμβριων υδάτων και στο κάτω μέρος της πλατείας Αγίας Λαύρας, όπου πραγματοποιείται το έργο της ανάπλασης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την ολοκλήρωση του έργου.
Σημείωσε δε ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα, συνεπώς πρέπει να γίνουν από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΑ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr