background img
banner
banner

«Σκακιέρα» η πλατεία για τα περίπτερα

ΤΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ – ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Οι γιορτές πλησιάζουν, η αγορά αρχίζει και δείχνει μεγαλύτερη κινητικότητα και είναι θέμα ημερών να τεθούν σε λειτουργία και τα εμπορικά καταστήματα, με την πλατεία Αγ. Λαύρας φέτος να τίθεται… εκτός συναγωνισμού ως προς τον στολισμό, καθώς – ως γνωστόν – είναι υπό την φάση της εκτέλεσης των έργων ανάπλασης. Ο τρόπος που θα διαμορφωθεί είναι λίγο πολύ γνωστός με την αρχική μελέτη να υφίσταται μόνο λίγες τροποποιήσεις που δεν αλλοιώνουν το ύφος του αρχικού σκεπτικού σχεδίασής της. Εκείνο ωστόσο που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα περίπτερα.

Οι τρεις επαγγελματίες περιπτέρων που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην πλατεία αναμένουν να οριστικοποιηθεί η θέση που θα καταλαμβάνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση του μεγαλόπνοου έργου.

Μάλιστα, ένας εξ αυτών, ο Γιώργος Τσινάκης, τυγχάνει και πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων-Καπνοπωλείων-Παντοπωλείων-Ψιλικών-Συναφών Ειδών Αιγιαλείας, εκφράζοντας την άποψη ότι η οποιαδήποτε μετακίνηση θα έχει επιπτώσεις στα περίπτερα, τονίζοντας μάλιστα πως είναι επιχειρήσεις και σε οποιαδήποτε απόφαση αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Προσωρινά θα μεταφερθούν σε Γερμανού και Ζαΐμη αντίστοιχα

Ήδη, η κυρίως επιφάνεια της πλατείας έχει σκαφτεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Ερωτηθείς από τo protionline.gr σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν τα περίπτερα όσο εκτελούνται οι εργασίες πάνω στην πλατεία, ο κ. Τσινάκης είπε πως από την ενημέρωση που έχουν θα μεταφερθούν τα μεν δύο στην οδό Γερμανού και το άλλο στην οδό Ζαΐμη, οδοί που έχουν τσιμεντοστρωθεί, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. ΄΄Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αλλαγές όσο εκτελούνται τα έργα. Το γνωρίζαμε και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του έργου για την πόλη και τις επιχειρήσεις του κέντρου αφού θα δώσει προστιθέμενη αξία. Οπότε θα κάνουμε υπομονή και προσωρινά θα μεταφερθούμε στα σημεία που θα μας υποδείξουν ώστε να μην εμποδίζουμε τις εργασίες΄΄, τόνισε.

Στο ερώτημα ωστόσο, βάσει σχεδιασμού πού προβλέπεται να εγκατασταθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, επισημαίνει: ΄΄Δυστυχώς, ακόμη δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς θέσεις. Απ’ ό,τι μας έχουν πει και υπολογίζουμε, τα δύο περίπτερα προς την πλευρά της οδού Γερμανού θα μεταφερθούμε πάνω στα σημερινά όρια της πλατείας με τον δρόμο που θα έρθουν στο ίδιο επίπεδο μετά την πλακόστρωσή του, αφού πρόκειται ουσιαστικά για διαπλάτυνση της πλατείας. Για το άλλο περίπτερο δεν μας έχουν κάνει γνωστό πού θα τοποθετηθεί΄΄, ανέφερε ο κ. Τσινάκης.

Σκέφτονται μεταφορά του περιπτέρου Β. Χριστόπουλου στο πάνω μέρος της Ερμού

Σημειώνεται πως σχετικά με το περίπτερο ιδιοκτησίας του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Θ. Χριστόπουλου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην αρχική μελέτη της πλατείας, υπήρξε μία σκέψη για μεταφορά του επί της Κλ. Οικονόμου στο πάνω μέρος της Ερμού, στο σημείο που παλιότερα είχε κατασκευαστεί σιντριβάνι. Ερωτηθείς ο ίδιος από τo protionline.gr, τόνισε: ΄΄Ακόμη δεν μου έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους και δεν γνωρίζω τι θα γίνει. Απ’ όσο γνωρίζω, το συζητούν. Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο σημείο αυτό εδώ και δέκα χρόνια. Επίσης, είχα επιχείρηση και στο σημείο στη συμβολή των οδών Κλ. Οικονόμου και Ερμού και γνωρίζω πως δεν είναι το ίδιο «πέρασμα». Όπως να το κάνουμε, η πλατεία είναι αλλιώς και η δική μου επιθυμία είναι να παραμείνω εδώ΄΄.

Σε ό,τι αφορά το περίπτερο στο κάτω μέρος της πλατείας στο σημείο που προβλέπεται από την αρχική μελέτη της ανάπλασης της πλατείας φαίνεται πως υπάρχει φρεάτιο της ΔΕΗ και το πιο πιθανό είναι το ακριβές σημείο να προκύψει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, χωρίς ωστόσο να απέχει κατά πολύ από την σημερινή του θέση.

Ούτε… εκατοστό λιγότερο

Τέλος, αναφορικά με τα τετραγωνικά μέτρα που θα καταλαμβάνουν τα περίπτερα μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης, ο πρόεδρος της Ένωσης είναι κατηγορηματικός: ΄΄Δεν προτιθέμεθα να συμφωνήσουμε σε ενδεχόμενη βούληση μείωσης των χώρων που καταλαμβάνουμε. Αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι εκμεταλλευόμαστε 8τ.μ. όμως σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι που περνά ο κόσμος, άρα καταλαμβάνουμε πολύ λιγότερα τετραγωνικά. Σε περίπτωση δε που μας επιβάλλουν να μειωθούν τα τετραγωνικά θα είναι σαν να μας λένε να τα κλείσουμε αφού δεν θα «βγαίνουμε» να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Εξάλλου, εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει και ο Κανονισμός Λειτουργίας των περιπτέρων αφού αυτός προβλέπει 8τ.μ.΄΄. ΄΄Όπως και να έχει, είμαστε σε επαγρύπνηση. Είμαστε επιχειρήσεις και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη΄΄, κατέληξε ο κ. Τσινάκης.

Στόχος η καλύτερη πρόσβαση στα καταστήματα μέχρι τις γιορτές

Την ίδια στιγμή, από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Εντεταλμένου Συμβούλου του δήμου Βασίλη Χριστόπουλου ασκούνται πιέσεις στον εργολάβο ώστε να τσιμεντοστρωθούν τα πεζοδρόμια στα σημεία που εκτελούνται τα έργα, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στα καταστήματα και να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τις γιορτές. Επίσης, πιέζουν και για ασφαλτόστρωση της οδού Ασ. Φωτήλα εφόσον αυτό είναι εφικτό μέχρι τις γιορτές.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr