background img
banner
banner

Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και στο… βάθος ηλεκτρικά οχήματα

ΣΤΑ… ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) φαίνεται πως είναι μόνο η… αρχή, δεδομένου στον δήμο Αιγιαλείας προσανατολίζονται στην απόκτηση ηλεκτρικών δημοτικών οχημάτων στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου αλλά και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη! Μάλιστα, έχοντας ως… κακό προηγούμενο το παράδειγμα των κοινόχρηστων ποδηλάτων που… ξέμειναν στη στροφή, σκοπεύουν όχι μόνο να μην υποπέσουν στα ίδια λάθη αλλά να κινηθούν με τρόπο τέτοιο που μέσω της ηλεκτροκίνησης θα μειωθεί το κόστος και θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

΄΄Η εκπόνηση του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση, αποτελεί μία βάση για όσα σκοπεύουμε να κάνουμε στη συνέχεια΄΄, αναφέρει στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, επικεφαλής ενός τομέα που θα μπορούσε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την ηλεκτροκίνηση. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, ΄΄θα μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο των δημοτικών οχημάτων με ηλεκτρικά φορτηγάκια κι άλλα οχήματα τέτοιας φύσεως, όμως είναι πρώιμο να μιλάμε ακόμη γι’ αυτά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι προσανατολιζόμαστε στη λογική της αξιοποίησης της τεχνολογίας προς όφελος του δήμου και των δημοτών μας και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος΄΄.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protionline.gr ο δήμος και η ΔΕΥΑ συζητούν για 10 τέτοια οχήματα όπως τα περιγράφει ο αντιδήμαρχος, χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει οι κατηγορίες των οχημάτων που θα καθορίσουν και το κόστος της πρότασης.

Υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο

Η αρχή πάντως έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, εκεί όπου ελήφθη απόφαση για υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση της υπηρεσίας «Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) στο Δήμο Αιγιαλείας», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)».

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου, ΄΄στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και με βάση το νόμο 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», οι μεσαίοι και μεγάλοι Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) έως τις 31 Μαρτίου 2021. Υπό το πρίσμα αυτό, το Πράσινο Ταμείο έχει καλέσει τους Δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2020, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων».

Σε συνέχεια της εν λόγω πρόσκλησης ο Δήμος μας προτίθεται να υποβάλει πρόταση για τη χρηματοδότηση της δράσης με τίτλο «Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) στο Δήμο Αιγιαλείας», προϋπολογισμού 24.800,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%. Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης Η/Ο, εντός των διοικητικών ορίων του 2 Δήμου΄΄.

Οδικός χάρτης χωροθέτησης

Τα Σ.Φ.Η.Ο. θα αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα. Ως Φορέας Εκπόνησης του Σ.Φ.Η.Ο. ορίζεται ο δήμος και είναι αρμόδιος για: τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, την κατάρτιση και υλοποίηση του Σ.Φ.Η.Ο., τη δημιουργία και διάχυση του επικοινωνιακού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, για την πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με τα σημεία επαναφόρτισης H/O και τους χώρους στάθμευσης Η/Ο, τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής, την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών κ.ά. Η ομάδα εργασίας που πρέπει να συστήσει ο δήμος θα αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη που πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύνταξης του Σ.Φ.Η.Ο.


Κατηγορίες Άρθρου
AUTO · ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr