background img
banner
banner

Τα ξενοδοχεία της Αιγιάλειας στα… όρια της αντοχής τους

ΚΑΝΕΛΛΗΣ – ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΑΜΑΤΗΣ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΜΕΛΑΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ

Παρότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα, σε πανελλήνια κλίμακα, θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστά… λόγω του τρέχοντος lock down, όχι μόνο είναι κλειστά κατ’ ουσία, αλλά κατά πως φαίνεται, θα παραμείνουν.

Η οικονομική δεινότητα και απραξία έχει γεμίσει ένα ¨σακούλι¨ φόρους τους επαγγελματίες, με πάγια έξοδα και τέλη… που τελειωμό δεν έχουν. Η ¨εποχή του κορωνοϊού¨ ίσως ήταν η χαριστική βολή στον κλάδο, με τους επιχειρηματίες να προσπαθούν να ¨προλάβουν¨ όσα μπορούν, αλλά συνάμα να μην βλέπουν… φως στην άκρη του τούνελ, που λέγεται ¨ανάκαμψη¨.

Κάθε μέρα αυξάνονται τα έξοδα… η απελπισία και άγχος τους

Η ρευστότητα της κατάστασης μάλιστα είναι τέτοια… που οι επιχειρηματίες της περιοχής αναφέρουν ότι βρίσκονται σε μια κατάσταση τρομερά μη αναστρέψιμης κρίσης, που το μόνο που αυξάνεται είναι τα έξοδά τους, η απελπισία και άγχος τους μέρα με την μέρα όλο και πιο πολύ. Είναι δε πεπεισμένοι, ότι ακόμα και όταν η κοινωνία ¨απαλλαγεί¨ από τα βασανιστικά lock down και τις επίπονες καραντίνες του 2020… οι οικονομικές και πρακτικές επιπτώσεις, θα είναι τέτοιες που ακόμα και το 2023 θα επηρεάζει και θα ταλαιπωρεί, όσους έχουν αντέξει ως τότε. Στην παρούσα φάση τηρείται μια στάση αναμονής, με τους ξενοδόχους να ελπίζουν πια… εκτός από το εμβόλιο, σε μια αλλαγή λειτουργίας της κοινωνίας σε γενικότερο πλαίσιο και στην επιστροφή των ¨παλαιών καλών ημερών¨ σε αλλοτινές, πρότερες εποχές.

Το protionline.gr προσπαθώντας να ¨χαρτογραφήσει¨ την κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία της Αιγιάλειας, να καταγράψει τους φόβους και τις ανησυχίες των επαγγελματιών και να αποκαλύψει το τι… μέλλει γενέσθαι στον κλάδο. Συνομίλησε με τρεις από τους ξενοδόχους της περιοχής, οι οποίοι με… ¨ένα στόμα μια φωνή¨ είπαν, πως η οικονομία της χώρας έχει πληγεί πραγματικά, σε τέτοιο βαθμό που είναι πολύ δύσκολο πια να υπάρξουν ¨φωτεινές ημέρες¨ στην επόμενη διετία στο κομμάτι του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας. Με τον κόσμο να είναι φοβισμένος και ¨παγωμένος¨ οικονομικά και την κυβέρνηση να μην βοηθά καθόλου τις δεινές οικονομικές συνθήκες τους, οι ξενοδόχοι ¨ανοίγουν¨ τα χαρτιά τους στo protionline.gr και μιλούν… εφ’ όλης της ύλης!

Χρήστος Κανελλής: «Τυπικά ανοιχτοί…  ουσιαστικά κλειστοί»

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, εκπρόσωπος του ¨Hotel Kanellis¨ στα Σελιανίτικα, τονίζει για το θέμα: «Ο κλάδος είναι σε δεινή θέση. Περιμένουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και το αν θα υπάρξουν κάποια πρόσθετα μέτρα για ανακούφιση του κλάδου… ή όχι. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κλείνουμε μία σεζόν οικονομικής ¨χασούρας¨ που σε τοπικό επίπεδο, αγγίζει το 60% σε όλα τα καταλύματα. Η νέα χρονιά, μας βρίσκει να είμαστε γεμάτοι αβεβαιότητα. Σύσσωμοι οι επιχειρηματίες της περιοχής, λένε ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι δεν υπάρχουν πελάτες. Έχουμε υποβάλει κάποια αιτήματα προς τον δήμο, για μείωση ή απαλλαγή των τελών κατά την περίοδο που διανύουμε. Περιμένουμε εξελίξεις και ελπίζουμε να είναι θετικές» τονίζει ο αντιπρόεδρος.

«Οι επιπτώσεις είναι ορατές και δυστυχώς ¨κρύβουν¨… βάθος χρόνου»

Σε άλλη ερώτηση και για το πώς κύλησε η θερινή σεζόν φέτος, ο κ. Κανελλής, επισημαίνει: «Ευρωπαίοι ή ξένοι τουρίστες δεν υπήρξαν. Οι Έλληνες που γέμισαν τα ξενοδοχεία, ήρθαν μόνο τον Αύγουστο. Χάθηκαν πέρυσι οι απόκριες… χάθηκε το Πάσχα… ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν σε απελπιστική κατάσταση. Ήρθε και το τωρινό lock down ως ¨κερασάκι στην τούρτα¨ και μας αποδεκάτισε. Οι επιπτώσεις στο οικονομικό κομμάτι του κλάδου είναι ορατές και δυστυχώς ¨κρύβουν¨ και βάθος χρόνου. Περιμένουμε όλοι το εμβόλιο, μήπως ανοίξουν οι αγορές του εξωτερικού και ο κόσμος μπορέσει και κινηθεί. Μαθαίνουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις από συνεργάτες – πράκτορες και εκτιμούμε τις συνθήκες» αναφέρει, ενώ στην ερώτηση τι ισχύει για το προσωπικό των ξενοδοχείων, τονίζει: «Τα ξενοδοχεία που δουλεύουν ολοχρονίς, έχουν το προσωπικό σε κατάσταση αναστολής. Τα εποχιακά καταλύματα, έχουν κάνει απόλυση στο προσωπικό, έχουν μπει όλοι ταμείο ανεργίας».

Βασίλης Διαμαντόπουλος: «Τρέχουν τα έξοδα και είμαστε σε δύσκολη θέση»

Εκπροσωπώντας το «Long Beach Hotel» το οποίο βρίσκεται στην παραλία του Λόγγου, ο ξενοδόχος Βασίλης Διαμαντόπουλος, αναφέρει για το θέμα: «Ουσιαστικά, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής είναι κλειστά, είτε πρόκειται για εποχιακά καταλύματα, είτε για αυτά που δουλεύουν όλο τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά… γιατί δεν υπάρχει πελατεία! Η δική μας ξενοδοχειακή μονάδα, βρίσκεται σε πλήρη παύση λειτουργίας, και το έμψυχο δυναμικό της. Τα έξοδα όμως… μεγαλώνουν μέρα με την μέρα. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και τρομερή αβεβαιότητα για το αύριο. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε οικονομικό πλαίσιο και δεν ξέρω πώς μπορεί ο κλάδος και ο κόσμος που δουλεύει και ζει, διατηρώντας μια τέτοια επιχείρηση, να σταθεί και στο μέλλον».

Ο κ. Διαμαντόπουλος, επισημαίνει επίσης: «Περιμένουμε μία βοήθεια από την Περιφέρεια, η οποία ανάλογα και την περίπτωση φτάνει ως και τα 50 χιλιάδες ευρώ. Προβλέπω το ¨άνοιγμα¨ ότι θα είναι τον Μάιο για τα εποχιακά ξενοδοχεία, μα δεν ξέρω έως τότε τι κατάσταση θα επικρατεί, πως θα είμαστε οικονομικά», σημειώνει ακόμη και καταλήγει: «Από τον Σεπτέμβρη που κλείσαμε… απλά πληρώνουμε. Και αυξάνονται και οι τόκοι που θα πληρώσουμε… στο τέλος. Τρέχουν τα έξοδα και ο κορωνοϊός ήταν και είναι μια γερή ¨γροθιά στο στομάχι¨ για όλες τις ανάλογες επιχειρήσεις στην Αιγιάλεια…».

Κωνσταντίνος Δαμάτης: «Θέλουμε να έχουμε δουλειά…  όχι δάνεια ή επιδοτήσεις»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου ¨Akrata beach hotel¨ στην παραλία της Ακράτας Κωνσταντίνος Δαμάτης, μιλά για τις δυσκολίες του κλάδου και πώς έχει η κατάσταση αυτή την στιγμή: «Πληρώνουμε ΔΕΗ, πληρώνουμε δημοτικά τέλη, πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ… και έσοδα μηδέν! Ο κόσμος είναι πολύ τρομαγμένος και δεν υπάρχει κανένα απολύτως τουριστικό ενδιαφέρον, για τις εορτές των Χριστουγέννων. Το κράτος δεν θα έλεγα πως είναι… σύμμαχός μας, σε όλο αυτό που βιώνει ο κλάδος μας. Στο ξενοδοχείο μας θέλουμε να έχουμε κόσμο, δουλειά. Δεν θέλουμε δάνεια επιβίωσης ή επιδοτήσεις, ή χρήματα που θα επιστραφούν με υπέρογκους τόκους. Η ψυχολογία του κόσμου είναι στο ναδίρ και εκτιμώ πως αυτό είναι το Α και το Ω στον κλάδο μας. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει» αναφέρει ο κ. Δαμάτης και καταλήγει να πει: «Ο κορωνοϊός κάποια στιγμή… θα φύγει. Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις του… θα μείνουν. Στην Αιγιάλεια υπάρχει επιπλέον, έλλειψη υποδομών. Στο δικό μας κομμάτι και στον κλάδο, αυτό είναι… τροχοπέδη προς την ανάπτυξη και την ζήτηση του τουριστικού κοινού. Ο κόσμος θέλει παροχές και κίνητρο για να επιλέξει που θα κάνει διακοπές. Όταν με το καλό ομαλοποιηθεί η κατάσταση και ο κορωνοϊός φύγει… εκεί πρέπει να δοθεί το απόλυτο βάρος: Στις υποδομές…» καταλήγει χαρακτηριστικά ο ξενοδόχος της Ανατολικής Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr