background img
banner
banner

Το ‘’νέφος’’ που σκοτώνει τον κορωνοϊό

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΜΠΕΤΣΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΙΛΗΣ

Στον καιρό του ιού, που τα μικρόβια και η αντιμετώπισή τους απασχολούν έντονα τον πληθυσμό, πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν τον καθαρισμό των χώρων με την επαγγελματική, εξειδικευμένη απολύμανση. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την επιδημία αλλά και των μεταλλάξεων που έχει και υφίσταται ο κορωνοϊός, οι δυσκολίες στους επαγγελματίες του είδους δείχνουν να μην έχουν σταματημό. Η δουλειά έχει υποστεί μείωση ζήτησης, κυρίως λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης και αναψυχής αλλά και λόγω των… κουτσουρεμένων κονδυλίων για την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, έχουν επαγγελματική ¨έξαρση¨. Η αλήθεια είναι, ότι ναι μεν πραγματοποιούνται περισσότερες απολυμάνσεις από ποτέ, άλλα από την άλλη… όσο ο κατεξοχήν κλάδος εξυπηρέτησης – η εστίαση – παραμένει κλειστός… παρατηρείται πτώση της δουλειάς με… τίμημα, την μείωση των τζίρων.

Με ειδικές αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένες συμβουλές από τον ΕΟΦ η κάθε δράση

Πώς λειτουργούν όμως οι εταιρείες καθαρισμού; Από έρευνα του protionline.gr προέκυψε πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι και άπαντες διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδίκευση, στο να χρησιμοποιούν νόμιμα τα οποιαδήποτε χημικά σκευάσματα, στον συγκεκριμένο κλάδο.

Κάθε επιχειρηματίας ή ενδιαφερόμενος παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε και οι ίδιοι οι απολυμαντές αλλά και όσοι θα υπάρχουν στον χώρο, να μην κινδυνεύουν από την κάθε δράση. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρέχει ειδικές άδειες και όλες τις λεπτομερείς οδηγίες, για οποιαδήποτε απολύμανση. Οι δράσεις τέτοιου είδους, πραγματοποιούνται με την παρουσία του εκάστοτε επιστήμονα της επιχείρησης.

Τα δε μέτρα της ατομικής προστασίας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Απαραίτητη προϋπόθεση, οι καταναλωτές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες χρήσης του κάθε σκευάσματος κατά την προετοιμασία μα και κατά την εφαρμογή του μίγματος.

Το κόστος για κάθε χώρο

Τα κόστη κάθε μικροβιακής απολύμανσης αλλάζουν. Διαφέρουν και καθορίζονται από το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του κάθε χώρου που θα γίνει η επιχείρηση της απολύμανσης. Δηλαδή, προκύπτει καθαρά από τον όγκο που πρέπει να ¨γεμίσει¨ με χημικό ¨νέφος¨. Αυτό υπολογίζεται βάσει του ύψους, του πλάτους και του μήκους της κάθε περίπτωσης.

Σε εξειδικευμένες δράσεις το κόστος αυξάνεται, σύμφωνα με τις ¨απαιτήσεις¨ και τις συνθήκες της εκάστοτε περίπτωσης. Οι χώροι που δέχονται μεγάλο όγκο ανθρώπων, όπως κομμωτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, προποτζίδικα, σούπερ μάρκετ, καφετέριες ή ταβέρνες, χρειάζονται συχνά τέτοιες απολυμάνσεις. Το τελικό κόστος που θα δαπανηθεί από τον ενδιαφερόμενο, εξαρτάται πάντοτε από τον όγκο και την ιδιαιτερότητα του κάθε χώρου και το μέγεθος του προβλήματος. Ο πληρωτέος φόρος της κάθε δράσης, είναι ο νόμιμος, εκ του υπουργείου.

To protionline.gr συνομίλησε με δύο επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις τους έδωσαν σαφές στίγμα για το τι είναι η απολύμανση και ποια είναι τα παρακλάδια, που πολλές φορές ο κόσμος είτε ¨συγχέει¨ στο μυαλό του είτε δεν γνωρίζει για το αντικείμενο, παρά μόνο ¨ακουστά¨…

Σε τι διαφέρει μια απλή απολύμανση, από μια ¨εξειδικευμένη¨ απολύμανση; Οι ειδικοί του είδους Στέλιος Φίλης και Χρήστος Κουμπέτσος, απαντούν:

Χρήστος Κουμπέτσος

Χρήστος Κουμπέτσος: «Η δραστηριότητα η δική μας παρέχει τρεις βασικές ενέργειες και εργασίες: Την απεντόμωση, που αφορά την καταπολέμηση παντός είδους εντόμων και που γίνεται με διάφορες μεθόδους, ανάλογα τον χώρο και το είδος που πρέπει να καταπολεμηθεί. Την μυοκτονία, που στην ουσία πρόκειται για την πλήρη καταπολέμηση όλων των τρωκτικών και τέλος την μικροβιακή απολύμανση, που αφορά πάσης φύσεως μικρόβια, τους ιούς ή διάφορους μύκητες και πολλά άλλα. Η μικροβιακή απολύμανση γίνεται με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται Fogger, το οποίο δημιουργεί ένα ¨νέφος¨ στον χώρο και το οποίο καλύπτει όλες τις επιφάνειες. Στην μικροβιακή απολύμανση ανήκει και η εξειδικευμένη απολύμανση για Covid -19. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πιο εξειδικευμένα φάρμακα για ιούς. Γενικά, στην δουλειά μας αλλά και για μένα και το προσωπικό, η εκπαίδευση είναι συνεχής, λόγω νέων φαρμάκων και νέων τεχνολογιών και γίνεται είτε με σεμινάρια από φαρμακευτικές εταιρείες, είτε από την Ένωση Εταιρειών Απολυμάνσεων. Έτσι, εξασφαλίζουμε την προστασία τόσο του προσωπικού μας όσο και την πληρέστατη ασφάλεια των πελατών μας».

Στέλιος Φίλης: «Με τον όρο ¨απολύμανση¨ καθιερώθηκε λανθασμένα η έννοια της καταπολέμησης των εντόμων και τρωκτικών. Η σωστή ορολογία για αυτήν την εργασία, είναι απεντόμωση για τα έντομα και μυοκτονία για τα τρωκτικά. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και με την εμφάνιση του κορωνοϊού, η έννοια της απολύμανσης έχει μπει στην σωστή της θέση: Είναι η μείωση του μικροβιακού φορτίου με χημικά ή μηχανικά μέσα, ενός χώρου ή ολόκληρου κτιρίου. Ανάλογα με την μέθοδο και το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να αγγίξει τα επίπεδα του 100% αποτελεσματικότητας. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την απολύμανση χώρων στους οποίους βρέθηκε να διαβιεί ή να επισκέφτηκε άτομο που νοσεί με Covid-19, είναι ο νεφελοψεκασμός. Γίνεται με κατάλληλα και εγκεκριμένα απολυμαντικά σκευάσματα από τον Ε.Ο.Φ. Με την μέθοδο του νεφελοψεκασμού επιτυγχάνεται κάλυψη που πλησιάζει το 100% των επιφανειών της δράσης. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται καταπολεμούν όλο το εύρος ιών και βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των κορωνοϊών».

Υπήρξε ποτέ κάποιο ¨απρόοπτο¨ περιστατικό; Σας έχει συμβεί κάποια… ιδιαίτερη κατάσταση;

Χρήστος Κουμπέτσος: «Η πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε μέχρι στιγμής ως επιχείρηση σε αυτή την δουλειά, ήταν όταν κάποτε μας κάλεσαν για μια μικροβιακή απολύμανση σε κάποιο σπίτι, στο οποίο είχε αποβιώσει ο μοναχικός ιδιοκτήτης του… Η κατάσταση που αντικρίσαμε ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ήταν δυνατό να διαβιώνει ένας άνθρωπος σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες, στο κέντρο του Αιγίου. Μιλάμε για μια περίπτωση εντελώς ξεχωριστή και ιδιαίτερη που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Αλλά δυστυχώς… δεν είναι και η μοναδική περίπτωση».

Στέλιος Φίλης

Στέλιος Φίλης: «Είχαμε κληθεί να κάνουμε μια ψυχροεκνέφωση για τον περιορισμό της όχλησης από κουνούπια σε οικία της Αιγιάλειας. Είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, είχε καθοριστεί η ώρα που θα πραγματοποιούνταν η εφαρμογή και είχαν ειδοποιηθεί οι γείτονες. Ξεκινώντας την εφαρμογή, διαπιστώσαμε την παρουσία ενός άντρα, μόνο με το εσώρουχο του, να τρέχει προς το μηχάνημα που πραγματοποιούσε την νέφωση (με εντομοκτόνο υγειονομικής σημασίας) φωνάζοντας: ¨Ψεκάστε με και έμενα ολόκληρο δεν αντέχω άλλο τα τσιμπήματα τους, έχω 10 μέρες να κοιμηθώ σωστά, ψεκάστε με να σωθώ!¨. Ο χειριστής του μηχανήματος αντιλήφθηκε άμεσα τις φωνές και την αναστάτωση και πρόλαβε εγκαίρως να σταματήσει την διαδικασία, με τον ημίγυμνο άντρα να παραληρεί και να μας… κατηγορεί γιατί δεν τον ψεκάσαμε!».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr