background img
banner
banner

Το Συμβούλιο ψήφισε απαλλαγές δημοτικών τελών, τον… λόγο έχει η Αποκεντρωμένη

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Απαλλαγές δημοτικών τελών για επιχειρήσεις που με κρατική εντολή ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω ισχύος των μέτρων ενάντια στον covid, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στα προ ημερήσιας διάταξης από τις παρατάξεις των κ. Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας και η πρόταση της δημοτικής αρχής να ληφθεί πρώτα η γνώμη Οικονομικής και Νομικής Υπηρεσίας και ύστερα να τεθεί προς συζήτηση το θέμα σε μελλοντική συνεδρίαση, δεν υποστηρίχθηκε παρά μόνο από τους συμβούλους της και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο.

Θυμίζουμε ότι ήταν η Βάσω Ψυχράμη που έφερε πρώτη το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή αναδεικνύοντας έτσι και την ανάγκη για τις απαλλαγές , το αίτημά της όμως δεν εισακούστηκε από τον δήμαρχο. Η συζήτηση του θέματος ξεπέρασε κατά πολύ τη μιάμιση ώρα και το Σώμα απασχόλησε κυρίως το εάν πρέπει να τεθεί προς συζήτηση ή να εξεταστεί πρωτίστως η νομιμότητα της πράξης αλλά και η δυνατότητα που υπάρχει βάσει των οικονομικών του δήμου ώστε να υπάρξουν μειώσεις ή απαλλαγές στους πληγέντες. Τελικώς, υπερίσχυσε η άποψη των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (η κ. Κουρή απουσίαζε) και η απόφαση για απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τι αποφασίστηκε

Όπως εξήγησε στην εισήγηση ο κ. Γούτος, ο σκοπός είναι η στήριξη κοινωνίας και επιχειρηματικότητας και η διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς. Στην εισήγηση αναφέρεται ακόμη πως οι επιχειρήσεις αυτές της Αιγιάλειας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα με σοβαρό ενδεχόμενο να μην μπορούν να ορθοποδήσουν λόγω των συσσωρευμένων χρεών και του σχεδόν μηδενικού εισοδήματος μέσα στο 2020. Το Δ.Σ. αποφάσισε: α)Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των επιχειρήσεων οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί και σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί τέλη που αφορούν το διάστημα της απαλλαγής να γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών. β)Απαλλαγή των επιχειρήσεων από το τέλος κοινόχρηστων χώρων, γ)Απαλλαγή από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 5%. δ)Απαλλαγή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων 0,5, ε)Απαλλαγή ενοικίων των επιχειρήσεων που ενοικιάζουν ακίνητα του δήμου, ζ)Συμψηφισμό με μελλοντικές οφειλές όσων δημοτικών τελών έχουν ήδη καταβληθεί, στ)Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του δήμου για την υποβολή αιτήσεων.

Επιπλέον, με προτροπή της κ. Ψυχράμη προστέθηκε στην εισήγηση η εντολή προς την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου να πράξει τα δέοντα και να εντάξει τις απαλλαγές στον προϋπολογισμό.

Χρ. Γούτος:  «Απαλλαγή εδώ και τώρα και όχι το επόμενο οικονομικό έτος»

Ως κατεπείγον χαρακτήρισε το θέμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γούτος, διότι, όπως είπε, ΄΄διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του οικονομικού έτους 2020 και η απόφαση πρέπει να ληφθεί τώρα, ενώ είναι καθ’ όλα νόμιμη δεδομένου ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από άλλους δήμους ανά την Ελλάδα΄΄. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι έμποροι σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην πλατεία, προκειμένου να… παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην ξανανοίξουν…

Γ. Ντίνος: «Για να έχει νομιμότητα δεν πρέπει να επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του δήμου»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος είπε πως ΄΄σε κάθε θέμα τέτοιας υφής που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά τα έσοδα του δήμου, για να έχει νομιμότητα και να μπορεί να εγκριθεί από την εποπτεύουσα αρχή θα πρέπει να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του δήμου που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Δηλαδή μείωση δαπάνης, άρα αντίστοιχη μείωση εσόδων. Άρα μία τέτοια πρόταση πρέπει να βρει σύμφωνη την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον τρόπο που πρέπει. Διότι αν ψηφίσουμε έτσι, η απόφαση δεν θα έχει την απαιτούμενη νομιμότητα και θα ακυρωθεί από την εποπτεύουσα αρχή. Μπορεί να συζητηθεί το θέμα χωρίς εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας βάσει νόμου; Φοβάμαι ότι εάν πάρουμε την απόφαση δεν θα περάσει από την εποπτική αρχή΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Αυτοί που έχουν τις 20 ψήφους θέλουν να επιβάλουν οικονομική διαχείριση στον δήμο για την οποία δεν έχουν ευθύνη»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Εάν θέλετε να το συζητήσουμε χωρίς στοιχειοθέτηση, να το κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση οποιασδήποτε μορφής. Επειδή όμως ο νόμος διαμορφώθηκε προχθές και ακόμη δεν έχει μελετηθεί ούτε από τη δημοτική αρχή ούτε από την Υπηρεσία και επειδή έχουμε τον προϋπολογισμό εντός του οποίου πρέπει να ενταχθούν προτείνω, αφού το δούμε, να το φέρουμε πράγματι στο επόμενο Συμβούλιο, ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Διότι εάν το συζητήσουμε σήμερα δεν μπορούμε να το ξαναφέρουμε την επόμενη θητεία΄΄.

Ενοχλήθηκε μάλιστα για την καθυστέρηση αποστολής της εισήγησης κάνοντας λόγο για… πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας και έθεσε το εξής ερώτημα: ΄΄Είναι δυνατόν 28 Δεκεμβρίου να πάρουμε απόφαση για τα τέλη του 2020; Δεν πρέπει να λέμε ψέματα. Λέτε ότι δεν έχουμε πάρει απόφαση για το πρώτο lockdown. Έχουμε πάρει όμως, αλλά επειδή δεν προβλέπονται κάποια πράγματα μέσα από τον νόμο, που εμείς υπερβαλλόντως πήραμε, αναφέρουν ότι δεν πήραμε απόφαση. Δεν είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε διότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση. Αυτοί που αγαπούν τόσο τον κόσμο της Αιγιάλειας, αυτοί οι προοδευτικοί, αλήθεια πού έχουν βάλει τους εργαζόμενους των επιχειρηματιών; Πουθενά. Λειτουργούν με προχειρότητα. Είναι εντελώς άστοχο αυτό που γίνεται και καταδεικνύει ότι αυτοί που έχουν τις 20 ψήφους θέλουν να επιβάλουν οικονομική διαχείριση στον δήμο για την οποία δεν έχουν ευθύνη. Θέλω να κρατήσω τον δήμο όρθιο, η δική μας παράταξη δεν ψηφίζει αυτή την ανεύθυνη πρόταση΄΄. Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι έχει ήδη αναθέσει στην αντιδήμαρχο Μαρία Σταυροπούλου να δει το ζήτημα από νομικής άποψης ζητώντας πλήρη νομική κατοχύρωση. Επίσης, είπε πως θα το δει και θα το ελέγξει και η νομική υπηρεσία του δήμου αλλά και η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου. ΄΄Αν θέλετε να φέρουμε το θέμα και μαζί. Τώρα όμως θα το κάψουμε όπως τα σκουπίδια. Θα επισπεύσουμε τους χρόνους και θα σας κρατώ ενήμερους΄΄, σχολίασε ο δήμαρχος.

Β. Ψυχράμη: ‘‘Το κράτος ήδη μας έχει επιχορηγήσει για τις απώλειες covid- Να διεκδικήσουμε κι άλλα χρήματα΄΄

΄΄Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους δεν είναι νόμος που ψηφίστηκε προχθές. Ψηφίστηκε στις 27 Μαρτίου 2020. Είναι σε ισχύ από τότε, το έχουν πράξει από τότε πάρα πολλοί δήμοι όχι όμως εμείς΄΄, απάντησε η κ. Ψυχράμη, προσθέτοντας: ΄΄Μάλιστα ο νόμος αναφέρει πως αν κάποιοι έχουν πληρώσει αυτά θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές. Δημιουργούμε μία πλατφόρμα, μπαίνει ο επαγγελματίας με τα στοιχεία του, υποβάλλει αίτηση, ξέρουμε τι πληρώνει στη ΔΕΗ και του το αφαιρούμε γιατί δεν δούλεψε και δεν είχε έσοδα. Πρέπει να το κάνουμε πράξη σήμερα και όχι στο επόμενο οικονομικό έτος διότι όπως έχει πει και ο υπουργός Ανάπτυξης, το κράτος στέλνει έκτακτες επιχορηγήσεις στους δήμους, όπως σε εμάς έστειλε 2 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 700.000 ευρώ για τον covid για να μπορούν οι δήμοι να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ταμειακό πρόβλημα – έλλειμμα εσόδων από τις απαλλαγές αυτές, με τις έκτακτες επιχορηγήσεις. Άρα η πρότασή μας είναι νομικά κατοχυρωμένη. Και δυστυχώς, δεν πιστεύω τον δήμαρχο γιατί του το έχω πει στην Οικονομική Επιτροπή εδώ και δέκα ημέρες και μου είπε το ίδιο με σήμερα, ότι δηλαδή το κοιτάζει. Η τοποθέτησή του σήμερα είναι πονηρή όταν λέει «θα το κάψουμε όπως τα σκουπίδια», όμως δήμαρχε δεν έχουμε κάψει τα σκουπίδια. Η απόφαση που λάβαμε θα πάει στην Αποκεντρωμένη και θα δούμε. Εάν δεν πάρουμε απόφαση απόψε για τα δημοτικά τέλη τότε είναι που «καίμε» το θέμα, διότι το 2021 δεν θα μπορούμε να πάρουμε απόφαση για το 2020. Το έλλειμμα των εσόδων θα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις έκτακτες επιχορηγήσεις, δεν επιβαρύνεται το ταμείο. Άλλωστε, δικό σας στέλεχος δήλωσε πως με τα χρήματα που λαμβάνουμε δεν έχουμε πρόβλημα ούτε θα χρειαστεί η λήψη δανείου και ευτυχώς τότε που δεν συμφωνήσαμε με το δάνειο γιατί θα φορτωνόμασταν 4 εκατ. ευρώ, πέρα από τον ηλεκτροφωτισμό που έρχεται΄΄.

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως μίλησε με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και είπε ότι ο δήμος με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να δώσει εντολή στην Οικονομική Υπηρεσία να πράξει τα δέοντα. ΄΄Να διεκδικήσουμε σαν δήμος κι άλλα χρήματα από το κράτος΄΄, πρόσθεσε.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Πώς ο δήμαρχος ζητά χρήματα από κλειστές  επιχειρήσεις;»

΄΄Το συγκεκριμένο ζήτημα έπρεπε κανονικά να το φέρει ο ίδιος ο δήμαρχος στο Συμβούλιο. Ένας δήμαρχος που ενδιαφέρεται για τους δημότες του, για τους ανθρώπους που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, που δεν έχουν τον τρόπο να ζήσουν την οικογένειά τους και βέβαια δεν χρησιμοποιούν καν τις υπηρεσίες του δήμου, πώς τους χρεώνει να πληρώσουν τη στιγμή που δεν δουλεύουν;΄΄, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Δεν έχω και πολλή εμπιστοσύνη στην ευαισθησία του δημάρχου πάνω σε αυτό το θέμα. Και στο πρώτο lockdown τόσο σθεναρά αντιστεκόταν στην πρόταση να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Μάλιστα την προηγούμενη φορά είχε καταψηφίσει την πρόταση και η κ. Ψυχράμη. Δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε τώρα. Υπάρχει το παράδειγμα του δήμου Πατρέων, του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων από την Ελλάδα που αποφάσισαν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις κλειστές επιχειρήσεις΄΄.

Δημ. Καλαμίδας: «Αν πάρουμε την απόφαση σήμερα θα μεταφέρουμε ελλείμματα στις δαπάνες του 2021»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ανέφερε: ΄΄Κοπτόμεθα όλοι για το καλό των επιχειρηματιών που πλήττονται. Οι φόροι είναι τρεις: Ο φόρος παρεπιδημούντων, τα τέλη ακαθαρίστων και τα δημοτικά τέλη. Τέλη παρεπιδημούντων και τέλη ακαθαρίστων, δεν πληρώνουν αφού δεν δουλεύουν τα μαγαζιά. Έχουμε δημοτικά τέλη του 2020; Όχι. Θέλουμε να μειώσουμε τέλη που εμείς οι ίδιοι είπαμε να μην έχουμε και θα δούμε αν θα έχουμε και μέχρι πότε. Δεν μπορείς τον Δεκέμβριο να πάρεις μείωση δημοτικών τελών για το ’20. Εάν θέλετε να κάνετε πάλι την τομή και οι 33, να καθίσετε το ’21 με σύνεση να πείτε να γίνει μείωση για συγκεκριμένους μήνες. \Να λέμε τώρα στον κόσμο ότι θα πάρουμε απόφαση 28 Δεκέμβρη για το 2020 όταν τα τέλη είναι στην Περιφέρεια και δεν έχουμε και να μιλάμε για φόρο παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων που δεν πληρώνει κανείς γιατί είναι κλειστοί, είναι κάτι που δεν αντιλαμβάνομαι. Το 2021 θα μπορούσα να πω ότι πρέπει να πάρουμε απόφαση για το εάν θέλουμε να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τους επαγγελματίες΄΄.

Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Τα χρήματα του covid ήρθαν για να βοηθήσουν τους δήμους.
Η εισπραξιμότητα των δήμων έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας. Περίμενα τον Δεκέμβρη μήνα από τη ΔΕΗ, με αναδρομικότητα δύο μήνες, κατανάλωση του Οκτώβρη 350.000 ευρώ και ήρθαν 182.000 ευρώ. Με αύξηση των τετραγωνικών της ΔΕΗ.

Φανταστείτε να κάναμε αυτό που ζητούσατε, δηλαδή μείωση των δημοτικών τελών 10% το 2021 με τη λογική της αύξησης που εσείς λέγατε ότι θα γίνει. Άλλο τι θέλω κι άλλο τι βλέπω. Σας καλώ στο Ταμείο του δήμου να δείτε.

Αν πάρουμε την απόφαση σήμερα θα μεταφέρουμε ελλείμματα στις δαπάνες του 2021. Εάν μειώσουμε σήμερα χρήματα της τάξεως των 100 ευρώ και πάμε να τα συμψηφίσουμε στον προϋπολογισμό του 2021, θα έχουμε έλλειμμα στις δαπάνες που θα χρειαστούν για έργα π.χ. στα χωριά΄΄.

Γρ. Τριανταφυλλόπουλος: «Ελλιπής η εισήγηση»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, είπε μεταξύ άλλων: ΄΄Όλοι θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές.
Όμως τον προϋπολογισμό του 2021 δεν τον έχουμε ψηφίσει ακόμη και αυτό οφείλεται στην άρνηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις συνεδριάσεις.
Μία πρόχειρη εισήγηση το θέματος δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε τώρα το καλύτερο δυνατό. Άρα πρέπει να βάλουμε το θέμα κάτω να το συζητήσουμε ήρεμα και να το φέρουμε προς συζήτηση στο Συμβούλιο σε δεύτερο χρόνο΄΄.

– Να σημειωθεί πως υπέρ του θέματος των απαλλαγών, πέραν των συμβούλων των δημοτικών παρατάξεων Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου ψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr