background img
banner
banner

Έριξαν τον σταυρό στη θάλασσα αψηφώντας τις κυβερνητικές εντολές | ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ «ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ»

Διαφορετικός ήταν ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Αίγιο, με τον καθαγιασμό των υδάτων να πραγματοποιείται μέσα στους ναούς, με εξαίρεση την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου να προχωρήσουν στη ρίψη του τιμίου σταυρού στην προβλήτα του Φάρου, αρκετή ώρα μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας και παρά τη σχετική απαγόρευση από την κυβέρνηση. Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, αφού έκανε τον… γύρο της Ελλάδας μέσω των site, ενώ, βάσει νόμου, επιβλήθηκαν και τα σχετικά πρόστιμα…

Τι κι αν, όπως αποδείχθηκε, τα νερά του Κορινθιακού δεν ήταν τα μόνα που αγιάστηκαν με τη ρίψη του σταυρού, στην Ελλάδα, η διάσταση που πήρε το θέμα, μόνο αρνητική μπορεί να θεωρηθεί, τη στιγμή μάλιστα που η διαδικασία διήρκεσε για λίγα μόλις λεπτά με πέντε εκπροσώπους της Εκκλησίας, ελάχιστο κόσμο αλλά και δύο πιστούς που βούτηξαν για τον σταυρό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, επενέβη το Λιμενικό, με τον διοικητή του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Μιχάλη Κωστάκη να ενημερώνει την Εισαγγελέα Αιγίου για το γεγονός, λαμβάνοντας την εντολή να προχωρήσει μόνο στην επιβολή διοικητικών προστίμων. Έτσι, βεβαιώθηκε παράβαση με πρόστιμο 1.500 ευρώ στον Μητροπολίτη Ιερώνυμο καθώς και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς που βούτηξαν.

Να σημειωθεί ότι η ρίψη του σταυρού στη θάλασσα δεν ανακοινώθηκε από τον κ. Ιερώνυμο που λειτούργησε στο παρεκκλήσιο του Αγ. Νικολάου, παρουσία ελάχιστων πιστών και με κλειστές τις θήρες για λόγους ασφαλείας από τις 8.30 το πρωί, αλλά από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο που λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

Περισσότερα από εκατό άτομα έξω από το παρεκκλήσιο του Αγ. Νικολάου

Αμέσως μετά τη λειτουργία, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, μιλώντας στους λιγοστούς πιστούς εντός του ναού, αλλά ταυτόχρονα απευθυνόμενος στους πιστούς στο προαύλιο χώρο του ναού, όπου γύρω στις 10 παρά τέταρτο είχαν ξεπεράσει τα 100 άτομα, τόνισε: “Εύχομαι σε όλον τον κόσμο, να λαμβάνει την χάριν του Θεού και το Θείο Φως, να φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Λιμενάρχη, τον καλό μας φίλο κ. Κωστάκη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, παρευρίσκονται εις τον Ιερό Ναό, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση “επέβαλε” κατά την μεγάλη ετούτη ημέρα της Ορθοδοξίας. Όλα κύλησαν ομαλά και τελικά… καταφέραμε να εισέλθουν λίγοι μόνο πιστοί στον Ιερό Ναό. Τελέσθηκε μετ’ εμποδίων η θεία λειτουργία, όμως προσευχηθήκαμε όλοι μαζί… και οι εντός αλλά και οι εκτός του ναού, πιστοί. Έτσι… έκρινε η κυβέρνηση πως πρέπει να γίνει… Για το “καλό” όλων μας, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η πανδημία και να μην γίνεται συγχρωτισμός. Τηρήθηκαν πλήρως όλα τα υγειονομικά μέτρα και πετύχαμε τελικά… να μην “σταθεί” ως έπρεπε, ο ένας κοντά και πλάι στον άλλον”.

Ταπεινότητα και προσήλωση σαν του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε στην ταπεινότητα του Ιωάννη του Βαπτιστή την ώρα που ο Ιησούς Χριστός “έρανε” με το άγιο νερό την κεφαλή Του και λαμβάνοντας έτσι το Θείο Πνεύμα, κάνοντας παραλληλισμό με την ταπεινότητα και την προσήλωση που θα πρέπει οι σύγχρονοι πιστοί να έχουν προς Εκείνον προς ίαση ψυχής και σώματος, τόνισε την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να απέχει από τα πάθη και τις αδυναμίες, τα πάθη που ξυπνά ο διάβολος και να προβεί στην προσωπική του εξυγίανση, με την μετάνοια, την προσευχή, την εξομολόγηση και την αγάπη του προς τον Θεάνθρωπο.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Δεν μπορεί να ερμηνεύσει η επιστήμη, τα του Θεού»

Κάπου εκεί όμως, ο τοπικός ιεράρχης “ξεσπάθωσε” λέγοντας στους πιστούς: “Δεν μπορεί να ερμηνεύσει η επιστήμη, τα του Θεού. Όσοι εκπροσωπούν την επιστήμη δεν μπορούν να καταλάβουν το μεγαλείο το οποίο ζούμε, εμείς οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουμε το θαύμα που λέγεται Θεός. Δεν μπορούν να κατανοήσουν το υπέρτατο θαύμα που τελείται την σημερινή ημέρα, με τον αγιασμό των υδάτων, που μετατρέπει τον απλό νερό σε αγιασμό και που ραίνει τους ανθρώπους με αγάπη και την Θεία Ευλογία και που θεραπεύει τους ανθρώπους. Αυτό, που γιατρεύει και από τα αμαρτήματα και από τα ασθενήματα. Η επιστήμη, αγαπητοί μου αδελφοί, δεν μπορεί να το ερμηνεύσει αυτό!”

Εμφανώς συγκινημένος και… ενοχλημένος από τις φετινές “υποχρεωτικές” συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, ακολούθως ανέφερε: “Αν θέλουμε να αλλάξει αυτός ο κόσμος, αν θέλουμε να αρθεί αυτή η πανδημία, ο μόνος δρόμος είναι η εκκλησία και η προσευχή. Τα κρούσματα μέχρι προχθές, είχαν μειωθεί. Μόλις άλλαξαν την απόφαση, άξαφνα αυξήθηκαν τα κρούσματα! Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ενδιαφέρεται για τον λαό του και την υγεία του, αλλά η εκκλησία έχει το χρέος, την αποστολή και την υποχρέωση να ενδιαφέρεται για τις ψυχές του λαού. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα, δεν είναι μόνο τροφή, δεν είναι μονάχα πάθη. Είναι και ψυχή. Και για αυτή την ψυχή ενδιαφέρεται μόνο η εκκλησία και ο Ιησούς Χριστός. Αυτός, ο Κύριος ημών, είναι Εκείνος ο οποίος διοικεί τον κόσμο, αλλά αυτό, πρωτίστως πρέπει να το πιστέψουν και οι κυβερνήτες αυτού του τόπου. Διότι αν αυτοί δεν το κατανοήσουν αυτό, τότε θα υπάρχουν και πανδημίες και δεινά και ασθένειες και θάνατοι. Και θα αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα. Προσεύχομαι και ας προσεύχεστε όλοι μαζί μου, ο Θεός μας να μην μας εγκαταλείψει. Να Του ζητάμε να στέλνει την χάρη Του και το άγιο πνεύμα Του να αγιάζει όλους όσους έχουν ανάγκη τον αγιασμό της ψυχής και του σώματος. Δηλαδή όλους μας! Ας “φωτίσει” η ψυχή των κυβερνώντων και ας μπουν στην διαδικασία να μετανοήσουν και αυτοί. Να καταλάβουν το λάθος τους και να πουν “Ήμαρτον Κύριε” και Εκείνος να τους στείλει την Θεία Χάρη. Αν δεν υπάρξει σύμπνοια πολιτείας και εκκλησίας, έτσι θα πορευόμεθα, δίχως ηρεμία, μέσα στην αμαρτία, μέσα στα πάθη και τις αδυναμίες, μέσα στις πανδημίες και τις υγειονομικές απειλές. Ο Ιησούς Χριστός κατέβηκε και μας έδειξε τον δρόμο, πώς μπορούμε να σώσουμε και την ψυχή και το σώμα μας. Και αυτά, σώζονται μόνο με τα μυστήρια της εκκλησίας, με την Θεία Κοινωνία, με τον Αγιασμό και την εξομολόγηση, με την επιστροφή του ανθρώπου στην αγκαλιά του Θεού”.

Κλείνοντας τον ιερό του λόγο, ο Μητροπολίτης γεμάτος συγκίνηση και φανερά επιφορτισμένος, κατέληξε λέγοντας: “Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και τα πάντα αλλάζουν. Ας αλλάζουν τουλάχιστον με τον λόγο του Θεού. Ας δώσουμε μέσα μας όλοι την ένταση και την αγάπη εις τον Θεό, που του αξίζει. Ακόμα και αυτοί που σήμερα ήρθαν ως αρμόδιοι να επιτηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα που μας έχουν επιβληθεί, πονούν μέσα τους. Γιατί είναι και αυτοί χριστιανοί! Είναι άνθρωποι που ακολουθούν και πιστεύουν στον Θεό, αλλά τους έχουν υποχρεώσει να το κάνουν, αυτό που κάνουν σήμερα. Εμείς είμαστε όλοι μαζί μια φωνή όμως. Να ισχυροποιήσουμε την προσευχή μας και να της δώσουμε ένταση και δύναμη. Ας εμπιστευόμαστε τον Θεό όπως Εκείνος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε εμάς. Χρόνια πολλά, αγιασμένα και ευλογημένα και να είστε σίγουροι ότι ο Θεός θα μας φωτίζει και θα καθαρίσει την καρδιά και το νου από καθετί που ασθενεί και να διώξει καθετί βλαβερό του διαβόλου”.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr