background img
banner
banner

Αλλαγές στις πανελλαδικές εν μέσω σχολικής χρονιάς

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΘΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στους… δρόμους βρέθηκαν την Πέμπτη 21/1 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της Αιγιάλειας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι ΕΛΜΕ του νομού και την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Την ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Νεκτάριος Καζάνης και το μέλος του Δ.Σ. Νώντας Παπαδέας.

Οι λειτουργοί μέσης εκπαίδευσης της περιοχής κρούουν τον… κώδωνα του κινδύνου για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση εν μέσω lockdown και πανδημίας, τονίζοντας πως «αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο».

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, «η κυβέρνηση, μέσω αυτού, αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό, όριο επιλογών στο μηχανογραφικό) που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. Κάποιες μάλιστα από τις αλλαγές αυτές θα ισχύσουν και για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου».

Απόλυση στο Γυμνάσιο Καμαρών, παραμονή στο 1ο ΓΕΛ

Μιλώντας στο protionline.gr, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά αναφέρεται στην εξαιρετικά δεινή συνθήκη στην οποία βρίσκεται η δημόσια εκπαίδευση, τονίζοντας: ΄΄Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις με πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση προσέλαβε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με τρίμηνη σύμβαση. Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε γι’ αυτό γνωρίζοντας επακριβώς τις συνέπειες τις κατάστασης. Στην ουσία, αυτό που κάνει είναι να καλεί τους διευθυντές εκπαίδευσης να επιλέξουν ποιον θα απολύσουν και ποιον θα κρατήσουν, με το πρόσχημα ότι τους δίνει το δικαίωμα να «λειτουργήσουν για το συμφέρον του Δημοσίου». Κάπως έτσι, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται ως αναπληρωτές, να φροντίζουν να έχουν σχέση με τη διεύθυνση για να μην απολυθούν΄΄…

Μάλιστα, η κ. Μαστραπά έφερε ως παράδειγμα τα σχολεία της περιοχής λέγοντας πως ΄΄στο Γυμνάσιο Καμαρών απολύεται συνάδελφος, ενώ στο 1ο ΓΕΛ παραμένουν στις θέσεις τους΄΄. ΄΄Πρόκειται για τερτίπια νομικίστικα και διοικητικά για να κάνουν «λάστιχο» τους εργαζόμενους και υποχείριά τους.
Όμως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές και κυρίως αυτούς που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι «προετοιμάζονται» για να ζήσουν στον… εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται΄΄, πρόσθεσε η κ. Μαστραπά.

Ζητούνται μέτρα για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται γιατί –όπως αναφέρουν – ΄΄το ΥΠΑΙΘ, εξακολουθεί να μην λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αγνοώντας επιδεικτικά της προτάσεις των ΕΛΜΕ, της ΟΛΜΕ, των γονιών και των μαθητών΄΄. Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται από την Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ΄΄το σχέδιο της κυβέρνησης στην όλη διαχείριση της πανδημίας είναι η μετατόπιση της ευθύνης στην κοινωνία και αντίστοιχα της ευθύνης λειτουργίας των σχολείων στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων΄΄. Με τη χθεσινή κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί διατράνωσαν τα αιτήματα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr