background img
banner
banner

«Απειλείται» ο Βιολογικός Καθαρισμός από τα όμβρια

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΨΑΡΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ –Ν.Ε.Ο. ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΕΥΑΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης μέσω τεχνικού έργου καταδεικνύουν οι πλημμύρες που συμβαίνουν σε κάθε βροχόπτωση, στην οδό Ψαρών. Τα… παρακλάδια του προβλήματος είναι πολλά και δεν περιορίζονται στην μη προσβασιμότητα του παραλιακού δρόμου. Παρακείμενα κτήματα παραμένουν σε βαλτώδη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα ενώ όμβρια καταλήγουν και στον Βιολογικό Καθαρισμό προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα.

Το έργο που εκτελέστηκε με μέριμνα της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και αφορούσε τη δημιουργία αντλιοστασίου, όπως φαίνεται, δεν βοήθησε και πολύ από τη στιγμή που είναι κατασκευασμένο στην είσοδο του νέου λιμένος, πλην όμως βρίσκεται χαμηλότερα υψομετρικά με αποτέλεσμα μην να υπάρχει η απαιτούμενη κλίση και τα ύδατα να λιμνάζουν.

Πρόβλημα από την υψομετρική διαφορά του λιμένος

Το πρόβλημα προϋπήρχε ωστόσο έγινε πιο έντονο από τη στιγμή που κατασκευάστηκε το νέο λιμάνι με υψομετρική διαφορά περίπου ενάμιση μέτρου, φράζοντας στην ουσία τη διέξοδο προς τη θάλασσα, των υδάτων που προέρχονται από τη Μυρτιά. Τα παλιά αρδευτικά αυλάκια μπαζώθηκαν κι έτσι παρατηρείται το παράδοξο, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, ο δρόμος να θυμίζει λίμνη από την πρώτη ψιχάλα… Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται ψηλά ο υδροφόρος ορίζοντας, τα κτήματα να μην στεγνώνουν ποτέ, τα νερά να μην απορροφώνται και αρκετά από αυτά να καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού.

Μιλώντας στo protionline.gr  ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος είπε πως ΄΄το γεγονός δημιουργεί πρόβλημα καθώς έχουμε αυξημένες παροχές και τα ύδατα που πέφτουν μέσα αραιώνουν τη βιομάζα και χαλούν τη βιολογία΄΄.

Αυτό αναγκάζει τη ΔΕΥΑΑ να προχωρήσει σε αντικατάσταση αγωγού λυμάτων στα εσωτερικά δίκτυα ώστε να εξασφαλίσει τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, λύση στο πρόβλημα θα ήταν να δημιουργηθεί η δίοδος που υπήρχε παλιά. Επίσης, ανέφερε πως η ΔΕΥΑΑ έχει υποβάλλει πρόταση στον δήμο να υπερυψωθεί η οδός Ψαρών τουλάχιστον κατά μισό μέτρο και να δημιουργηθεί δίκτυο όμβριων προς τη θάλασσα. ανέφερε ακόμη πως η παρέμβαση μπορεί να γίνει με αφορμή το έργο της σύνδεσης του νέου λιμανιού με την εθνική οδό. Σημειώνεται πως το έργο αυτό έχει δρομολογηθεί με τις απαλλοτριώσεις να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Αυστηροί έλεγχοι και  κυρώσεις και κατά τις συνδέσεις στα παραλιακά διαμερίσματα

Εντωμεταξύ, κινδύνους εγκυμονεί η διαχείριση των όμβριων στις παραλιακές Κοινότητες της Αιγιάλειας, που αναμένεται να συνδεθούν μέσω του έργου των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης με τον Βιολογικό Καθαρισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, θα ελέγχονται αυστηρά οι συνδέσεις με τα εσωτερικά δίκτυα στις παραλίες που ως γνωστόν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα όμβρια, ώστε να μην ρίπτονται μέσα στις αποχετεύσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον Βιολογικό Καθαρισμό. Ήδη η Δημοτική Επιχείρηση έχει λάβει μέτρα, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν και διακοπή της υδροδότησης. Επίσης, θα υποχρεώνει τους υδραυλικούς που θα κάνουν τις συνδέσεις να φροντίζουν να μην πέφτουν όμβρια στις αποχετεύσεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr