background img
banner
banner

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΩΝ: Ένα πρότυπο σχολείο… ανοιχτό παράθυρο στη γνώση

Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως «κολλέγιο», προσφέροντας στους μαθητές του όχι μόνο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και πρόσθετες εποικοδομητικές δράσεις με πολλές δημιουργικές στιγμές. Το Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας ουσιώδεις βάσεις σε παιδιά που αποδεδειγμένα μετέπειτα διαπρέπουν, φοιτώντας σε σημαντικές πανεπιστημιακές σχολές και επιτυγχάνοντας στην πορεία τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατέχει διακρίσεις σε πολλά επίπεδα, έχει προκριθεί σε διαγωνισμούς ενώ παράλληλα αποτελεί δίαυλο για τον πολιτισμό, αναβαθμίζοντας με το επίπεδο λειτουργίας του, την ίδια την τοπική κοινωνία. Ένα σχολείο πρότυπο που εδώ και δεκαετίες χαρίζει απλόχερα το φως της γνώσης!

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου είναι από τις πιο παλιές στην Αιγιάλεια. Το σχολείο θεμελιώθηκε το 1959 και πρωτολειτούργησε ένα χρόνο μετά, αρχικά ως διθέσιο και γράφοντας, όλα αυτά τα χρόνια, τη δική του ιστορία την εξέλιξη της κοινωνίας. Σήμερα απαριθμεί 94 μαθητές από Σελιανίτικα, Λόγγο, Μυρόβρυση, Αρραβωνίτσα, Νεραντζιές και Άλσος.

Πώς το μικρό προαύλιο μετατράπηκε σε πεδίο  δημιουργικής δράσης

΄΄Το σχολείο μας είναι παλιό και στερείται χώρων, διότι χτίστηκε σε μία εποχή που οι ανάγκες ήταν διαφορετικές. Δεν διαθέτει καν χώρο για βιβλιοθήκη ούτε καν γραφείο εκπαιδευτικών. Επίσης, το προαύλιό μας είναι μικρό΄΄, αναφέρει στο protionline.gr η κ. Διαμάντη Χριστοπούλου, διευθύντρια του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Σελιανιτίκων για δώδεκα χρόνια. Παρόλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν βρει τον τρόπο να αξιοποιούν παραγωγικά το σχετικά μικρό προαύλιο του σχολείου, ωθώντας τα παιδιά σε δημιουργικές δράσεις.

Όπως εξηγεί η κ. Χριστοπούλου, ΄΄ο γυμναστής του σχολείου μας Γιώργος Σιακκής είχε την σκέψη για διαμόρφωση του προαυλίου με σκοπό την επιδαπέδια δημιουργική απασχόληση στα διαλείμματα και υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων, όπως Αγωγής Υγείας, Πολιτισμού, save water sports, δράσεις για την ανακύκλωση, αθλητικές δράσεις κ.ά. Έτσι και οι μαθητές μας απασχολούνται δημιουργικά και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι που ενδεχομένως θα δημιουργούνταν εάν έπαιζαν χωρίς περιορισμούς στο μικρό μας προαύλιο΄΄.

Έχει ζητηθεί η ανέγερση νέου σχολείου

Να σημειωθεί ότι έχει ζητηθεί η ανέγερση νέου σχολείου, το οικόπεδο υπάρχει και μάλιστα μέχρι πριν από δώδεκα χρόνια ήταν στο νούμερο «3» στη λίστα του τότε Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για την ανέγερση νέου, πλην όμως δόθηκε βαρύτητα στα λαβωμένα από τον σεισμό του 2008 σχολεία της Πάτρας και το αίτημα… πήγε πίσω.

Με εξωστρέφεια στην κοινωνία παράγει πολιτισμό!

Η παλαιότητα του σχολείου ωστόσο δεν πτοεί εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και γονείς που καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες. ΄΄Προσπαθούμε να εξαντλούμε τις δυνατότητες που μας δίνονται ώστε το σχολείο μας να βγαίνει προς την κοινωνία.

Πραγματοποιούνται δραστηριότητες με παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς ενώ άκρως υποστηρικτική είναι η στάση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Με επιτυχία λειτουργεί θεατρική ομάδα έχοντας ανεβάσει αξιόλογες παραστάσεις. Το σχολείο μας παράγει πολιτισμό. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά έχει να κάνει καθαρά με τους ανθρώπους της περιοχής και τη νοοτροπία τους. Όλα αυτά τα χρόνια είναι ανοιχτοί σε οτιδήποτε τους προτείνουμε, νοιάζονται και αγκαλιάζουν το σχολείο΄΄, επισημαίνει η διευθύντρια.

Στα αξιοσημείωτα και οι εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις που πραγματοποιούνται και με τη στήριξη και παρουσία του Συλλόγου Γονέων.

Βεβαίως, μέσα από όλη αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων του σχολείου τα τελευταία χρόνια, μετέπειτα εισάγεται σε κορυφαίες πανεπιστημιακές σχολές απ’ όπου βγαίνουν εξαίρετοι επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr